UKIDANJE KOVID PROPUSNICA? "Ako ćemo pošteno, niko ih se ne pridržava"
Foto: Tanjug

"Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno", kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. "A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno", kaže Tiodorović.

"Karantin za kontakte treba ukinuti i da ostane samo izolacija za one koji se leče u kućnim uslovima. Sada je to sedam dana za razliku od ranijih 14 jer omikron dosta brzo prođe, pogotovu kod mlađih ljudi", kaže on.

A na to da je Britanija ukinula izolaciju i za zaražene, prof. Tiodorović ističe da se Srbija, nažalost, ne može porediti s tom državom.

"Britanija jeste ukinula izolaciju za zaražene, ali ona ima 82% vakcinisanih, a mi jedva da smo izbili na 54% punoletne imunizovane populacije. Ali, ne zaboravite da je tamo maska obavezna u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Kod nas samo treba da ostane preporuka i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru, u javnom saobraćaju pogotovo, mada dobro znam da je nošenje maske u vozilima javnog prevoza palo na 20-30%. I da ostane preporuka distance i dezinfekcija ruku", objašnjava prof. Tiodorović.

Korona brojke su drastično opale, i sada je "svega" dve hiljade i nešto novozaraženih na dan.

"Imamo veliko smanjenje broja zaraženih, posebno kod dece, što pokazuje da je raspust za Sretenje mnogo značio. I kraj, što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo, već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju. Što ne znači da neće biti virusa i obolelih, ali to će biti daleko manje i sporadično. A to znači da ipak moramo da mislimo na najosetljiviji deo populacije - stare i hronične bolesnike, a ovi potonji ne moraju nužno biti i stari", kaže prof. Tiodorović i dodaje:

"Iako opada broj zaraženih, broj mrtvih je strašan i i dalje mnogo visok. Izuzetno veliki i ceh i dalje plaćaju stari i hronični bolesnici".

O odjavljivanju epidemije, navodi prof. Tiodorović, uskoro nema govora.

-"Odjavljivanje pandemije može da uradi samo SZO, a i epidemija je s tim povezana. Dok god u svetu postoje regioni, zemlje i područja gde se virus i dalje širi i izaziva velike probleme SZO neće odjavljivati pandemiju. A mi možemo samo da procenimo situaciju i da kažemo da je pod kontrolom, a ne više nesigurna. I verovatno će proleće i leto proći u nekoj mirnoj situaciji s tim da tamo da na jesen moramo razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija", naglašava prof. Tiodorović.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Đole

03.03.2022 18:48

Ceo svet ukida kovid propusnice jer nisu efikasne. Podržavam ideju da se i kod nas što pre ukinu.