ALO! U AKCIJI Posetili smo Svratište za decu u Krfskoj ulici na Zvezdari: Sve treba i sve je dobrodošlo
Alo

Ako se pitate da li im je nešto što imate potrebno, odgovor je da. Da li bi im značilo to što im donesete – opet da. Da li će vam biti zahvalni za svaku sitnicu koju im poklonite – da.

Za ono što smo im mi poklonili dobili smo ne samo najtoplije reči zahvalnosti već i čitavu predstavu koja uključuje skakanje, slanje poljubaca, pravljenje srca...

Ekipa Alo! već nekoliko godina bar jednom godišnje organizuje humanitarnu akciju tokom koje decu Svratišta obradujemo poklonima. Odeća, obuća, slatkiši i sredstva za higijenu su osnovne potrepštine koje im uvek dobro dođu, ali tu je i mnogo toga još.

- Oni ovde jedu, piju, kupaju se, presvlače se, a često nose i svojim porodicama ono što ljudi donesu za odrasle. Ako ne znate da li im nešto treba, samo zamislite šta je sve potrebno za jedno domaćinstvo, za jednu kuću u kojoj živi puno dece - kaže za Alo! Gordana Balaban, psiholog u Svratištu.

Dokumentacija veliki problem

U Svratište dolaze deca koja borave i rade na ulici, a sa njima rade i o njima se brinu vaspitači, socijalni radnici, psiholozi i pravnici.

- Veliki broj dece o kojoj Svratište brine, ali i njihovih porodica nemaju nikakav dokument, a ovde im pomažu da budu uvedeni u sistem. Saradnja sa centrom za socijalni rad, pomoć oko upisa u školu samo su neke od aktivnosti u kojima im pomažemo. Dobar deo njih je i izbegao sa Kosova i Metohije - kažu za Alo! u Svratištu.

ALO! U AKCIJI Posetili smo Svratište za decu u Krfskoj ulici na Zvezdari: Sve treba i sve je dobrodošlo

Alo

 

Konkretno, njihovo domaćinstvo ima između 100 i 150 dece.

- Toliko ih ima ovde na Zvezdari i otprilike još toliko na Novom Beogradu. Zbog pandemije je manje mogućnosti za neke radionice jer manje njih može da boravi ovde, pa smo više usmereni na njihove dnevne potrebe, osnovne, higijenske, koje kod njih i jesu najveći problemi - kaže ona i dodaje:

- Naš zadatak je, između ostalog, i da prekinemo taj lanac loših higijenskih navika, pa da sledeća generacija, oni koji sada dolaze i njihova deca znaju da treba svakog dana da se okupaju, urede, urade domaći i onda idu kući.

Iako su svesni da im patike i topla odeća i obuća trenutno najviše znače, društvene igre su im ipak izmamile više uzdaha i radosti.

- Nisam ovo nikada video, ali moj brat će sigurno znati kako se igra - kaže nam jedan od mališana.

- Uuuu, kakve patike, baš moj broj! - kaže drugi.

- Možemo li odmah da otvorimo paketiće? Video sam da ima čokolada - zapitkuje treći.

S paketićima koje smo im doneli oni su krenuli kućama, a mi svojim putem. Definitivno ćemo se videti i sledeće godine.

Donirajte sve što i vama treba u kući

Ako se pitate šta možete da im donirate, samo se zapitajte šta vama treba u kući.

S obzirom na to da oni ovde obavljaju sve osnovne životne potrebe - možete doneti sve što u to spada - sredstva za higijenu, sapuni, šamponi, kupke; zatim je tu ono što će obući i obuti kada se okupaju - tople čarape, obuća, odeća, jakne i kape; slatkiši i hrana nisu naodmet jer je ovoj deci često jedini obrok koji pojedu u toku dana upravo ovde.

- Dobrodošao je i školski pribor i igre, mada to uglavnom prikupljamo u septembru, na početku školske godine - kaže psiholog.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading