ŠTA SVE MOŽETE DA RADITE NA DIVČIBARAMA? Priroda će vas očarati, a aktivnosti premašiti očekivanja
Miroslav Jeremić

Najbliži su planinski centar Beogradu I gradovima Vojvodine. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, blagoj i prijatnoj klimi, očuvanoj prirodi, Divčibare su pogodno mesto za jednodnevne izlete, porodične odmore, ekskurzije, nastavu u prirodi i sportske pripreme. Na spoju morske, karpatske I panonske klime, predstavljaju vazdušnu banju i riznicu dobrog zdravlja.

Najveći deo Divčibara idealan je za šetnju, pešačke ture i planinarenja. Ispresecane su brojnim pešačkim stazama, koje vode do vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na šumadijske planine sve do Kopaonika, na Sokolske planine, Zlatibor, Taru, Zvezdu, Goliju i Durmitor. Vidikovci Maljena lako su dostupni tako da se do njih može doći za pola sata do sat vremena hoda, obeleženim pešačkim stazama. O lepotama I specifičnostima Divčibara govori I činjenica da je država proglasila četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac I Vražji vir.

Skijanje na Divčibarama je, pored sankanja za najmlađe, najvažniji zimski sport na planini.

Za skijanje je najatraktivnija staza koja se nalazi na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima. Na stazi postoji I sistem za veštačko osnežavanje.

ŠTA SVE MOŽETE DA RADITE NA DIVČIBARAMA? Priroda će vas očarati, a aktivnosti premašiti očekivanja

TO Valjevo

 

Druga staza na Crnom Vrhu (staza “Centar”) sa ski-liftom pogodna je za većinu skijaša, osvetljena je I pruža zadovoljstvo noćnog skijanja. Nalazi se u samom centru, pored hotela Pepa. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600m. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100m. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučnа sаjlа sа tаnjirom koji se stаvljа između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat. Nagib staze odgovara srednjem kvalitetu skijaša. Posebna draž staze Centar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i koji mnoge skijaše ostavlja bez daha. U sunčanim danima na horizontu se vidi čak i planinski masiv Kopaonika. Posebnu zadovoljstvo pruža noćno skijanje na stazi koja je osvetljena od podnožja do vrha.

Na stazama rade škole skijanja, možete iznajmiti ski opremu, snow board, predahnuti u kafićima na otvorenom…

Više informacija: www.divcibare.rs

Info centar TO Valjevo na Divčibarama: 014/35.77.252, 060/675.26.61

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading