NAJNOVIJA PROGNOZA MARKA ČUBRILA Stiže nagla promena vremena, spremite se na narednu nedelju
Printskrin

 

Profesor geografije Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu prema kojoj će sutra biti malo toplije, ali uz novo naoblačenje sa padavinama.

Kako predviđa, početkom naredne nedelje biće hladnije uz moguću pojavu kratkotrajnig snega i u nizijama.

Drugi deo nedelje donosi otopljenje, a za naredni vikend je moguće novo zahlađenje. Za sada se verovatnoća za konkrentije zahlađenje počinje nazirati tek posle 18.12.

- Drugi dan vikenda donosi novo naoblačenje, ali i manje otopljenje, posebno na jugoistoku regiona. Od posle podneva padavine se očekuju nad većim delom regiona, snežna granica na zapadu biće oko 500 metara nadmorske visine (mnv), a na istoku i do 800 mnv. Početkom sledeće nedelje hladnije uz povremene padavine i pojava sneg bi bila moguća i u nizijama, ali za sada deluje da će samo planine preko 600 mnv imati konkretniji snežni pokrivač - piše Čubrilo.

Kako dodaje dalje, vetar će prvo u nedelju na kratko okrenuti na južni, dok bi u prvom delu sledeće nedelje trebalo da bude pojačan severni, a duž Jadrana bi bilo bure.

- U drugom delu naredne nedelje ponovo otopljenje i to posebno nad južnim i središnjim predelima gde će maksimum biti i oko 9 stepeni Celzijusa. Na zapadu hladnije uz maksimum oko 4 stepena Celzijusa. Dalji razvoj sinoptike je jako upitan, za naredni vikend je ponovo moguće prolazno zahlađenje, ali bi snega verovatno, barem nekog ozbiljnijeg i dalje uglavnom bilo preko 500 mnv. Dugoročna procena CFSV2 u dugoročnog GFS-a sugerišu da bi posle 18.12. sinoptika trebala krenuti u pravcu konkretnijeg zahlađenja - objasnio je zaljubljenik u meteorologiju.

Naredni dani donose vrlo pomenljivo vreme, ali će se sneg, barem obilniji za sada verovatno držati predela preko 700 mnv, zaključuje Čubrilo.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading