vremenska prognoza do oktobra
Foto: Alo/Foto Tanjug, ilustracija

Narednih dana relativno toplo, sredinom nedelje nestabilno uz kišu i pljuskove, posebno na severu i zapadu regiona.

- Petak donosi premeštanje hladnog fronta ali za naredni vikend uz jačanje anticiklona ponovo uglavnom suvo i toplo. Kiša je moguća u nedelju. Danas i sutra veći deo dana pretežno sunčano i vrlo toplo za ovaj deo godine. Danas će vetar biti slab, dok će sutra ponovo biti pojačan i jak, južni, posebno duž Jadrana i na višim planinama ali se udari poput onih od pre nekoliko dana ne očekuju. Danas maksimum od +18 do +25, a sutra i do oko +27 stepeni Celzijusa ponegde - navodi Čubrilo u svojoj prognozi vremena.

U utorak krajem dana na zapadu i jugozapadu regiona sledi povećanje oblačnosti koje će usloviti pojavu kiše i lokalnih pljuskova koji će se u toku noći ka sredi proširiti nad najveći deo Hrvatske, severni i srednji Jadran, najveći deo BiH, zapadne i severne predele Srbije, dok će južnije i istočnije uglavnom biti suvo. Južni vetar sa padavinama u slabljenju i okretanju na zapadni i severozapadni smer.

KRAJ OKTOBRA KIŠOVIT Evo da li će biti snega u novembru

Foto: Shutterstock

 

U sredu će oslabljenja padavinska zona zahvatiti i jugoistok regiona, dok će na severu i zapadu tokom dana padavine prestati. Vetar zapadni umeren, uveče u slabljenju. Dnevni maksimum od oko +16 na severu do oko +25 ponegde nad jugu i istoku regiona. U četvrtak promenljivo oblačno, ponegde uz kišu i pljusak i relativno toplo uz slab južni i jugozapadni vetar. Maksimumi od +16 do +22 stepena Celzijusa.

Petak tokom dana donosi premeštanje hladnog fronta koji će prvo zahvatiti severozapadne i severne predele regiona, a zatim će se u toku dana brzo premestiti i preko ostalih oblasti donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, prolazno jak severozapadni vetar u kratkotrajno zahlađenje te će se tog dana maksimumi kretati od oko +12 na severozapadu do oko +22 na jugoistoku regiona.

Već u subotu uz jačanje anticiklona suvo i toplije, dok bi i u nedelju bilo relativno toplo ali uz mogućnost lokalne pojave kiše ili pljuska.

Snega nema u novembru

Početkom novembra se simulira hladnije vreme uz vraćanje temperatura u okvire prosek, ali u ovom momentu sve do posle 7. novembra nema najave za bilo kakvo jače zahlađenje i tek oko tog datuma vrlo nepouzdan CFSV2 model daje opciju mogućeg jačeg zahlađenja.

Sumirano, dok kraja meseca ostaje znatno toplije od proseka uz češću pojavu kiše, posebno u periodu od 25. do oko 29. oktobra. Snega neće biti ni na višim planinama, zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading