čubrilo leto
Foto: Alo/Printscreen

On je objavio jednu "zanimljivost bez prognostičkog značaja u ovom momentu". Kako je naveo, nad stratofserom severnog pola temperature padaju na oko -48 stepeni i počelo je obrazovanje stratosfernog polarnog vrtloga. 

 

 

"Ovaj sistem će biti jedan od ključnih činilaca razvoja sinoptike tokom jeseni i zime koji su pred nama" - stoji u objavi, gde dalje objašnjava: 

- Signal da se leto na severnoj polulopti bliži kraju. 

Inače, Čubrilo je ranije danas najavio da nas narednih dana očekuje pretežno sunčano i veoma do ekstremno toplo vreme. 

"Samo ponegde retka pojava pljuska. Sve je izvesnije formiranje relativno jakog, sekundarnog ciklona oko 28.8. negde nad širim prostorom Đenevskog zaliva i Jadranskog mora" - naveo je on pa dalje obrazložio: 

 

 

- Danas malo do umereno oblačno, neznatno manje toplo i nestabilno, posebno u brdsko-planinskom delu BiH, Srbije i severa C. Gore gde će biti češće pojave grmljavinskih pljuskova, koji su kao ređa pojava mogući i na severu Hrvatske, Srbije i BiH. Vetar slab do umeren, severni, samo u zoni pljuskova jak. Dnevni maksimum od +28 do +35 stepeni Celzijusa.
U petak i za dane vikenda pretežno sunčano i još toplije. Samo bi u nedelju ponegde moglo biti ređe pojave izolovanih i retkih ali vrlo jakih nestabilnosti. Vetar uglavnom slab, južni, u nedelju u košavskom području topla košava, dok će duž Jadrana jačati jugo. Dnevni makismumi najčešće od +30 do +37,a lokalno i oko +39 stepeni Celzijusa.

- Jačanje juga i tople košave će biti posledica razvijanja sekundarnog ciklona and širim prostorom od severne Italije sve do Jadransog mora. Za sada modeli favorizuju sekundaran ciklon koji bi se iz oblasti Đenevskog zaliva preko srednjeg i možda južnog Jadrana do srede premeštao dalje na severoistok.

- U takvim uslovima još u ponedeljek nad najvećim delom regiona suvo i toplo, duž Jadrana jugo, posebno na otvorenom moru, a u Srbiji topla košava. U ponedeljak krajem dana na jugu, jugazapadu i zapadu regiona jače pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. To pogoršanje će se u utorak tokom dana proširiti i nad ostali deo regiona, dok će najkasnije zahvatiti istočni deo Srbije. Vetar sa padavinama u okretanju na jak do olujan severozapadni uz osetno osveženje. Količina energije u atmosferi će verovatno biti dovoljno visoka za jače olujne sisteme, a mogućnost ciklogeneze u našoj blizini će samo dosatno povećati parametre ali tek za vikend ćemo moći uraditi precizniju procenu same opasnosti od jakih oluja. U utoram maksimumi od oko +18 na severozapadu Hravtske do oko +36 na jugoistoku Srbije.

- Sredinom nedelje svugde svežije i nestabilno uz grmljavinske pljuskove i umeren, severozapadni vetar, dok bi se dnevni maksimum kretao od +19 do +25 stepeni Celzijusa. Noćni minimumi će biti znatno niži nego ovih dana te se “tropske noći” osim uz samu obalu Jadrana više ne očekuju.
Oko 01.09. verovanto stabilnije i ponovo toplije te bi maksimumi ponovo bili iznad proseka li bez velikih vrućina. Novo pogoršanje je moguće posle 05.09.
Još dosta toga se ne zna kada je očekivano pogoršanje u pitanju, sve će zavisiti od tačne lokacije, snage u putanje ciklona čije se formiranje očekuje tek u nedelju uveče. Do oko 28.08. vrlo toplo i uglanvnom suvo - zaključio je.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading