VERUJE SE DA JE BROJ VEĆI U Srbiji 2.780 živi sa HIV virusom
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Anti-HIV terapija za sada, dovodi do funkcionalnog izlečenja, što znači da ne izbacuje virus iz zaražene osobe, tako da epidemija i dalje postoji, ali uspeva da potpuno suprimira virus i na taj način obnovi imunitet inficirane osobe, pa one ne oboljevaju i ne umiru od AIDS-a, saopštilo je to udruženje, koja 3. i 4. decembra, povodom Svetskog dan borbe protiv HIV infekcije, organizuje regionalni on-lajn kongres.


Zahvaljujući anti-HIV terapiji, prema rečima infektologa Jovana Rainina, ti ljudi mogu živeti bez znakova AIDS-a, bez neželjenih efekata lekova i bez ubrzanog starenja.

Procenjuje se da je u Srbiji od 400 do 1.000 zaraženih neregistrovano, a da se u svetu čak 12 miliona inficiranih HIV-om još se ne leči.

Sa ciljem zaustavljanja HIV epidemije, UNAIDS - ogranak Svetske zdravstvene organizacije, uspostavio je strategiju “90-90-90”, a u Srbiji je postignuto “86-72-87”.

To znači da je u Srbiji dijagnostikovano najmanje 87% osoba koje žive sa HIV-om, od kojih se 72% leči antiretrovirusnom terapijom gde je kod 87% lečenih postignuta stabilna supresija HIV-a.

Takođe je od izuzetne važnosti da najmanje 90% lečenih nema neželjene efekte HIV lekova i da žive kvalitetnim životom i da pri tome nisu prenosnici HIV-a drugim osobama.

U svetu 37,7 miliona odraslih i dece živi sa HIV infekcijom, a broj inficiranih je i posle 40 godina borbe sa epidemijom u stalnom porastu, ali uprkos tome broj obolelih od AIDS-a i broj smrtnih ishoda je u značajnom padu kao rezultat uspešne terapije.

Glavna tema kongresa će, kako navode, biti iznalaženje rešenja koja će HIV obolelim osobama u uslovima pandemije omogućiti redovno lečenje.

U njemu će pored domaćih stručnjaka i predavača iz regiona, učestvovati i lekari iz Nemačke, Velike Britanije, Španije, kao i članovi glavnog odbora evropskog udruženja AIDS lekara.

Udruženje HIVAS je okupilo sve relevantne domaće stučnjake da bi se uspostavila multidisciplinarna strategija u lečenju HIV pacijenata i za dve godine rada već su postignuti značajni rezultati koji su doprineli da se epidemija u Srbiji stavi pod kontrolu.

Podsećaju da su prvi slučajevi HIV-a u Srbiji zabeleženi 1985. godine u Beogradu.

Komentari (0)

Loading