DR. BEKIĆ REŠIO DILEMU KOJA MUČI MNOGE Svi se pitaju da li jedna grupa ljudi mora da ima kovid propusnice
TV PINK/SCREENSHOT

Direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam dr sci.med. Zoran Bekić, objasnio je da kovid propusnice predstavljaju digitalni sertifikat koji izdaje E-uprava u saradnji sa Batutom. Otkrio i da li moraju da ih imaju zaposleni u ugostiteljskim objektima.

"Kovid propusnice će važiti kod građana koji su imunizovani drugom ili trećom dozom pre 210 dana ili su do tog perioda imali kovid infekciju, kao i kod onih koji imaju negativan PCR test star ne više od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati", naveo je Bekić.

Kovid propusnice će početi da se primenjuju od subote od 22 sata, a prvo će važiti za sve noćne klubove i restorane i važiće kako za goste, tako i za sve koji su zaposleni u tim objektima.

Dr Bekić je naveo da je ovo početak i da će se vremenom širiti upotreba kovid propusnica.

"Vremenom ćemo da se naviknemo i videćemo njihove prednosti, kao što su videle i druge zemlje koje su ih uvele. To je veliki doprinos. One sa jedne strane štite javno zdravlje, sprečavaju mešanje osoba koje su potencijalno inficirane, a istovremeno pospešuju vakcinaciju", naveo je doktor.

Bekić je istakao da su deca veliki epidemiloški problem, jer je imunizovano manje od tri odsto i dodao da su i prosvetni radnici imunizovani ispod proseka.

"Ako imate mali broj imunizovane dece, veliki broj populacije, malo imunizovanih prosvetnih radnika, imate skok zaražavanja najmlađih", istakao je Bekić i ukazao će se u jednom periodu preći na onlajn nastavu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading