"UBIĆU TE, JE*AĆU TE, PI*KO MINIJATURNA" Snimak dečaka koji psuje i preti šokira javnost u Srbiji: Ko nam vaspitava decu?!
EPA/MARTIN DIVISEK

Odavno je jasno da današnja deca mnogo više vremena provode ispred raznih ekrana nego u igri ispred kuće. Ipak, roditelji i okolina reaguju tek kada se desi neki incident.

Naime, pomenuti dečak psuje i preti svojim vršnjacima, saigračima, nazivajući ih najpogrdnijim imenima.

- Evo vam vaša mrtva ka*a. Najjači skvad! Rešili smo vas sve, pi*ke minijaturne. I ti Luka, ovom prilikom te javno izazivam jedan na jedan, pi*ko minijaturna. Ajde, ako smeš! I ti Daki isto, da te iscepam, pi*ko minijaturna! - izgovara on, a utisak svih koji su snimak videli je da ne mogu da povežu nežan dečji glas s gnusnim rečima koje izgovara.

 

Mnogi su se zapitali od koga je dete čulo takve psovke i kako mu sve to pada na pamet, ali psiholozi i pedagozi daju jasna objašnjenja.

Sve, kao i uvek, ide iz kuće. Pedagog Sofija Adamović ističe za Alo! da je najbolja prevencija za loše ponašanje na internetu jasno postavljanje granica u ponašanju i poštovanju pravila kod kuće.

- Roditelji jednostavno moraju da se bave svojim detetom. Ne mogu očekivati da ga vaspitava ili prevaspitava ni vrtić, ni škola, niti nekakva radionica ili terapija. Oni su prvi vaspitač i zauvek će ostati prvi, u svakom uzrastu. Zato oni moraju da mu izaberu crtani, a ne da mu daju telefon ili kompjuter da bira samo, oni moraju da mu provere profil i vide šta ga zanima i šta prati, šta se dešava na njegovim profilima - kaže pedagog.

Prema njenim rečima, takva deca prepuštena samoj sebi na internetu nalaze ono što im oblikuje ponašanje.

- Ako im roditelji dozvole da gledaju sve i svašta, oni od toga biraju ono što ih privuče. U ovom slučaju dečak je verovatno slušao psovke i njih je usvojio. Problem je tim veći što je prisutna velika doza agresije, jer on poziva i na bitku. Ali čak i to roditelji treba u razgovoru da provere, bez osuđivanja, da vide odakle to potiče i da mu pomognu - kaže Sofija Adamović.

 

Rečnik mnogo tanji kad treba da odgovaraju

Previše vremena pred ekranima, a premalo u razgovoru i pred knjigom dovodi do slabljenja fonda reči, a u ranom uzrastu i do toga da deca kasnije progovore, i to nepravilno, objašnjava logoped Milica Lukić.

- Deca koja nemaju te klasične jezičke aktivnosti, kao što je razgovor u ranom uzrastu, kasno progovore, jer samo slušaju, a ne odgovaraju. Kasnije, ako se takvo ponašanje nastavi, oni naravno progovore, ali imaju slab fond reči. Ovde očigledno imamo primer da dečak ima ogroman fond psovki, ali nema i normalnih reči primerenih za jedno dete - kaže logoped.

Da bi ovo sprečili, roditelji treba da razgovaraju s decom, da ih podstiču da čitaju i smanje vreme pred ekranima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
ja

28.09.2021 07:22

Zadruga i parovi vec godinama vam vaspitava celu naciju .

ja

28.09.2021 07:22

Zadruga i parovi vec godinama vam vaspitava celu naciju .

Bezimena

28.09.2021 07:54

Eh da je on jedini.... Većina današnje dece je takvo, kad se samo setim osnnovne i srednje.... Maltretirali sve koji su "štrrberi", psovanja, podsmevanja...... Deca su prepustena sebi, na telefonima i kompjuterima... Tuga