PEDAGOG ZA ALO! OTKRIVA: Verovanje u Deda Mraza utiče na razvoj deteta!
EPA

Da li je uobičajeno da deca veruju u Deda Mraza?

Da, smatram da je i dalje duboko uvreženo verovanje kod dece da deda Mraz postoji. U prilog tome govori činjenica što se i dalje, svake godine, već početkom decembra, mogu videti televizijski sadržaji u kojima je glavni junak Deda Mraz. Pored toga, domovi se ukrašavaju novogodišnjom dekoracijom, kite se jelke, postavljaju lampioni. Na globalnom nivou, Deda Mraz je nezaobilazna karika u lancu zvanom novogodišnji praznici.

PEDAGOG ZA ALO! OTKRIVA: Verovanje u Deda Mraza utiče na razvoj deteta!

Foto: Ustupljene fotografije

 

Ono što je važno da deca prepoznaju u deda Mrazu su njegove pozitivne osobine, poput dobrote, plemenitosti, hrabrosti, nesebičnosti.

Još jedna važna stvar u vezi sa verovanjem u sedog deku jeste razvoj kreativnog mišljenja i podsticanje maštovitosti kod dece. Pišu se pisma deda Mrazu, traže odgovori na pitanja kako deda stigne do velikog broja dece u svetu, kako zna šta treba pokloniti svakom detetu, ko je bio dobar ili ipak ne...

Do koje godine obično veruju?

Period u kome deca počnu da prave razliku između bajki i realnosti je i vreme kada prestaje čarolija zvana Deda Mraz. Individualno je, ali otprilike u predškolskom uzrastu deca počinju da veruju da ipak dobijaju poklone od roditelja, baki i  deki, tetki.

Da li detetu treba reći da ne postoji ili pustiti da sam shvati?

PEDAGOG ZA ALO! OTKRIVA: Verovanje u Deda Mraza utiče na razvoj deteta!

Foto: Shutterstock

 

 

Najbolje pustiti decu da sama shvate. Кao i za većinu drugih stvari, pustiti vreme da učini svoje. Deca se sigurno neće ljutiti na vas kada otkriju da im je nepostojeći deda donosio poklone i pričinjavao im radost.

Da li ste vi verovali?

Mislim da se, u ne tako dalekoj prošlosti, kada sam ja bila dete, nije toliko poklanjala pažnja darivanju poklona od Deda Mraza. Ne samo u mojoj porodici, već i šire. Jednostavno, takvo je vreme bilo, ali krivim pomalo i odsustvo maštovitosti naših roditelja. Oni su bili ti koji su darivali poklone i tu nije bilo nikakve tajne. To je bilo sasvim u redu, ali osećaj da ti neko drugi ostavi poklon ispod jelke, da si nekom drugom takođe bitan, izaziva kod dece izvesnu dozu samopouzdanja i jačanja karaktera.

TEST Koliko znate istorijat i zanimljivosti o najpoznatijem starcu na svetu

Pokloni ne moraju imati veliku vrednost. Dovoljno je da bude sitnica. Smatram da se negovanjem verovanja u deda mraza kod dece razvija osećaj empatije za druge, jer deca sve pamte. Кao što su oni u detinjstvu darivani, tako će kasnije, kada odrastu, oni biti ti koji će poklanjati drugima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading