NAJMOĆNIJI DIPLOMATA Durbin grofa Save Vladislavića, drugo dopunjeno izdanje knjige, već je u prodaji, Srpski grof koji je opčinio  Petra Velikog i Vivaldija
Alo

Ovim povodom je autor ovog dela, gospodin Ivanović posetio našu redakciju, pa smo iskoristili priliku da ga pitamo koje su teme povećale broj stranica ovog romana u odnosu na prethodno izdanje?

- Od momenta kada je prvo izdanje romana izašlo iz štampe otkriveni su zaista impozantni podaci iz vremena Savine šestogodišnje misije u Italiji. Kao krunu svih njegovih postignuća, poznati kompozitor i muzičar Antonio Vivaldi u njegovu čast komponuje i poklanja mu svoju operu „Istina u iskušenju“ (La verita in cimento) izvedenu u najpoznatijoj pozorišnoj dvorani Venecije - Teatru sv. Anđela. Takođe, konačno je razjašnjeno i mesto Savinog rođenja, Jasenik kod Gacka, potvrđeno i iz ruskih izvora. Sama priprema za pisanje romana zahtevala je pomno istraživanje preko 12.000 stranica: političkih i diplomatskih odnosa evropskih sila s Rusijom, tajne prepiske i izveštaja ambasadora iz Rusije svojim vladarima, života i rada Petra Velikog čija je desna ruka upravo u mnogim poslovima bio Sava, najznačajnijih bitaka protiv Švedske i Turske, mode oblačenja i kulinarstva tog vremena, o brodogradnji i pomorskim bitkama, brodskoj artiljeriji, organizaciji ruske armije i naoružanju, ekonomskom i trgovačkom razvoju Rusije, u čemu je Sava dao nemerljiv doprinos, o kriptografiji i njenoj primeni, o građevinarstvu i arhitekturi, kiparstvu i slikarstvu XVIII veka, o istoriji Dubrovnika, Venecije, Carigrada, Moskve, Petrograda, Pariza i Londona, ruskim prodorima na Istok i tajnog izveštaja Savine misije u Kini...

Kako je došlo do toga da napišete ovako obimno delo, praktično rekonstruišete život znamenitog grofa na čitavih 388 strana knjižnog bloka?

- Zahvalnost za moj rad na predstavljanju Save Vladislavića našoj javnosti dugujem kako Jovanu Dučiću koji me je svojim delom uveo u njegov život, tako i poznatom publicisti i novinaru gospođi Ljubinki Milinčić i njenoj reportaži iz Kjahte (drevnog Trojickosavska, nekada na granici sa Kinom, a danas sa Mongolijom), koja me je povezala sa Savinim potomkom Brankom Vukomanovićem. On je svojim upornim angažovanjem iz Rusije obezbedio nove podatke i literaturu o Savinim postignućima i povezao me sa ruskom Akademijom nauka i najznačajnijim muzejom u Rusiji - Državnim Ermitažom. Takođe, u život i misiju grofa Save Raguzinskog uputio me je i pokojni dr Vladimir Davidović, intelektualna gromada i srpski rodoljub, tihi uporni borac za očuvanje srpske istorijske i kulturne baštine koji je preveo i priredio Savin tajni izveštaj za ruski dvor o misiji u Kini, kada je konačno utvrđena granica dva carstva od nekih 5.000 kilometara.

 

Prvo predstavljanje ovog drugog i dopunjenog izdanja vašeg romana biće u okviru izložbe o grofu Vladislaviću u Galeriji Radio-televizije Srbije, a zakazano je za petak 17. septembra u 18 časova. Događaj je otvoren za javnost?

Veoma sam zahvalan uredništvu Galerije RTS što je u okviru svoje izuzetno vredne postavke za istoriju i kulturu Srbije odlučilo da omogući prezentaciju romana. Veza je naravno očigledna - izložba i roman su posvećeni grofu Savi Vladislaviću i odlično se dopunjuju, posebno imajući u vidu da je roman apsolutno baziran na faktografiji koja je i prezentovana na izložbi. Naravno, svi koji su zainteresovani za ovu temu i roman su veoma dobrodošli!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading