NEZAPAMĆEN PRESEDAN, PISMENO IZVINJENJE Jerusalem Post objavio pokajnički tekst, nakon što je srpski istoričar objasnio celom svetu ulogu logora smrti!
Foto: Printscreen

Istoričar, Dejan Ristić, dobio je čitavu stranu u Jerusalem Postu, gde je svojim autorskim tekstom demantovao Davida Goldmana i objasnio celom svetu krvavu istoriju najstrašnijeg logora smrti na svetu.

Sada je i The Jerusalem Post objavio jedan okajnički tekst: 


"Prošle nedelje je The Jerusalem Post je objavio mišljenje koje nažalost nije uspelo proći kroz dovoljan sistem provere. Iskreno žalimo zbog ove greške.

Tekst koji je napisao Australijanac pod imenom David Goldman, nosio je naslov:"Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane".

U njemu je omalovažavao hrvatskog istraživača holokausta dr. Ivu Goldsteina. Dr Goldstein je dobio pravo odgovora koji se pojavio na jučerašnjim stranicama lista pod naslovom „Kolaž laži“.

Najvažnija lekcija koju možemo izvući iz ovog incidenta je potreba da se nehotice pomogne u borbi za istinu o holokaustu. Kako sve manje preživelih i svedoka iz prve ruke ostaje da ispričaju svoja iskustva o najvećem zverstvu čovečanstva, priče su postale bitka narativa, eksploatisanih u različite svrhe.

Ovi specifični stavovi odnosili su se na uloge Hrvata i Srba. Osetljivost postoji podjednako za gotovo sve zemlje u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu. To se posebno može videti u Poljskoj koja je nedavno donela zakone kojima se krivičnim delom okrivljuju Poljaci za zločine počinjene u njihovoj zemlji tokom holokausta i zaustavljeno vraćanje jevrejske imovine koja je nezakonito oduzeta tokom godina poljske komunističke vladavine. Istina je da su nacisti upravljali koncentracionim logorima i logorima smrti, ali su u mnogim zemljama među lokalnim stanovništvom našli voljne saradnike koji su bili više nego sretni da pomognu u iskorjenjivanju Jevreja. Ono do čega je ovo dovelo su dva uznemirujuća trenda koji utiču na istorijsku istinu holokausta. S jedne strane, postoji trend u zemljama u kojima su nacisti vladali da se pre svega predstavljaju kao žrtve. To je, na primer, slučaj u Poljskoj koja se radije fokusira na sopstvenu žrtvu, umesto na genocid nad milionima svog jevrejskog stanovništva.

Milioni ljudi poginuli su od nacista i njihovih saradnika tokom Drugog svjetskog rata, ali osim Jevreja i Roma, oni nisu bili žrtve namjerne politike genocida. Poljaci, Srbi, Hrvati, Rusi, Ukrajinci, Holanđani, Francuzi i žrtve drugih nacionalnosti nisu ubijeni od strane nacista kako bi brutalno iskorenili samo postojanje svojih nacija. Savremeni pokušaji da se svi uključe u žrtve nose sa sobom ozbiljnu opasnost odvraćanja pažnje od jednog naroda koji je bio primarna meta nacističkog genocida - Jevreja. Istina je da ceo svet može i treba da nauči lekcije o holokaustu. Izraz "Nikad ne zaboravi!" ne bi trebalo da bude prazan slogan. Ali ne bi trebalo da se pretvara u drugo oruđe u bitci narativa i istorijske revizije. Kada niko nije okrivljen za holokaust, krivica se neizbežno baca na same žrtve, Jevreje. Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija prepisuje kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi. Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina holokausta otmu u uske političke svrhe."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
VilinKonjic

23.08.2021 12:01

Procitajte ponovo da li ovo zvuci pokajnicki??