SRPSKI ISTORIČAR OBJASNIO CELOM SVETU ŠTA SE DEŠAVALO U JASENOVCU: Sram da bude one koji prepravljaju istoriju holokausta! (FOTO)
Ilustracija

Istoričar, Dejan Ristić, dobio je čitavu stranu u Jerusalem Postu, gde je svojim autorskim tekstom demantovao Davida Goldmana i objasnio celom svetu krvavu istoriju najstrašnijeg logora smrti na svetu.

SRPSKI ISTORIČAR OBJASNIO CELOM SVETU ŠTA SE DEŠAVALO U JASENOVCU: Sram da bude one koji prepravljaju istoriju holokausta! (FOTO)

Alo/ Ilustracija

 

 

Ristić je naglasio da autor nizom netačnih iskaza i poluinformacija obesmišljava čitavih 76 godina kontinuiranih istraživanja, kako stručnjaka i institucija Jugoslavije, kasnije Srbije i Hrvatske, tako i svetskih referentnih institucija poput izraelskog Jad Vašema i Muzeja holokausta (USHMM).

Njegov tekst vam prenosimo u celosti:

"U nizu problematičnih informacija sadržanih u tom revizionističkom osvrtu najpre ukazujemo na iskaz o forenzičkim istraživanjima sprovedenim u Jugoslaviji kojima je, navodno, utvrđeno da je ukupan broj jasenovačkih žrtava između 2.500 i 4.500, što predstavlja apsolutnu i sramotnu neistinu" piše Rsitić.

Ovaj cenjeni istoričar ukazuje da nikakve eshumacije nisu obavljane 1947. i 1948. godine.

"Tokom 1946. godine obavljeno je istraživanje četiri grobnice kod Uskočkih šuma u kojima je pronađeno 967 ostataka (311 muškaraca, 467 žena i 189 dece). Na osnovu sondaže procenjeno je da i u grobnici kod šume Strug ima oko hiljadu ubijenih, ali su stručnjaci zaključili da zbog položaja, odnosno isprepletenosti žrtava i stanja u kojima su se tela nalazila nije moguće obaviti potpuno precizno istraživanje. Dakle, ne postoji nikakvo forenzičko ispitivanje koje je rezultiralo podacima o 2.500 do 4.500 jasenovačkih žrtava, izvršeno tokom 1947. i 1948. godine, kako se to navodi u ovom revizionističkom tekstu" piše Ristić.

SRPSKI ISTORIČAR OBJASNIO CELOM SVETU ŠTA SE DEŠAVALO U JASENOVCU: Sram da bude one koji prepravljaju istoriju holokausta! (FOTO)

Alo/ Ilustracija

 

On ukazuje da je u tom članku propuštena prilika da se navedu stvarna forenzička istraživanja obavljena tokom 1964. godine koja je izvršila komisija u sastavu: Alojz Šercelj, Vida Brodar, Anton Pogačnik i Srboljub Živanović, a koja su rezultirala otkrićem posmrtnih ostataka ukupno 284 žrtava u sedam sondi.

Dodaje da su u ovom krajnje revizionistički intoniranom članku pomenuti i razni utvrđeni i/ili procenjeni brojevi ubijenih u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, i to: 59.000 (popis žrtava Drugog svetskog rata sproveden 1964. godine), 72.000 i 77.000 koji su u jednom trenutku predstavljali dostignuti rezultat dopunjavanja broja stradalih, a na osnovu revizije već spomenutog popisa iz 1964. godine, što sprovodi Muzej žrtava genocida.

Ristić ističe da Muzej žrtava genocida koristi ovu priliku da naglasi da se u njegovim bazama nalaze podaci o bezmalo 90.000 identifikovanih žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što u ovom trenutku predstavlja samo najmanji mogući, ali ne i konačni broj likvidiranih na tom stratištu.

"Kako se istraživanja stručnjaka Muzeja žrtava genocida, koja se sprovode po istoj metodologiji kako se to već decenijama čini i u Jad Vašemu, nastavljaju, može se očekivati i da broj identifikovanih jasenovačkih žrtava u narednim godinama bude korigovan u pravcu daleko većeg .Procenjeni ukupan broj jasenovačkih žrtava daleko je, nažalost, veći od onog koji će istorijska nauka ikada uspeti da identifikuje konkretnim podacima", zaključio je Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading