SRPSKI ISTORIČAR OBJASNIO CELOM SVETU ŠTA SE DEŠAVALO U JASENOVCU: Sram da bude one koji prepravljaju istoriju holokausta! (FOTO)
Ilustracija

Istoričar, Dejan Ristić, dobio je čitavu stranu u Jerusalem Postu, gde je svojim autorskim tekstom demantovao Davida Goldmana i objasnio celom svetu krvavu istoriju najstrašnijeg logora smrti na svetu.

Alo/ Ilustracija

 

 

Ristić je naglasio da autor nizom netačnih iskaza i poluinformacija obesmišljava čitavih 76 godina kontinuiranih istraživanja, kako stručnjaka i institucija Jugoslavije, kasnije Srbije i Hrvatske, tako i svetskih referentnih institucija poput izraelskog Jad Vašema i Muzeja holokausta (USHMM).

Njegov tekst vam prenosimo u celosti:

"U nizu problematičnih informacija sadržanih u tom revizionističkom osvrtu najpre ukazujemo na iskaz o forenzičkim istraživanjima sprovedenim u Jugoslaviji kojima je, navodno, utvrđeno da je ukupan broj jasenovačkih žrtava između 2.500 i 4.500, što predstavlja apsolutnu i sramotnu neistinu" piše Rsitić.

Ovaj cenjeni istoričar ukazuje da nikakve eshumacije nisu obavljane 1947. i 1948. godine.

"Tokom 1946. godine obavljeno je istraživanje četiri grobnice kod Uskočkih šuma u kojima je pronađeno 967 ostataka (311 muškaraca, 467 žena i 189 dece). Na osnovu sondaže procenjeno je da i u grobnici kod šume Strug ima oko hiljadu ubijenih, ali su stručnjaci zaključili da zbog položaja, odnosno isprepletenosti žrtava i stanja u kojima su se tela nalazila nije moguće obaviti potpuno precizno istraživanje. Dakle, ne postoji nikakvo forenzičko ispitivanje koje je rezultiralo podacima o 2.500 do 4.500 jasenovačkih žrtava, izvršeno tokom 1947. i 1948. godine, kako se to navodi u ovom revizionističkom tekstu" piše Ristić.

Alo/ Ilustracija

 

On ukazuje da je u tom članku propuštena prilika da se navedu stvarna forenzička istraživanja obavljena tokom 1964. godine koja je izvršila komisija u sastavu: Alojz Šercelj, Vida Brodar, Anton Pogačnik i Srboljub Živanović, a koja su rezultirala otkrićem posmrtnih ostataka ukupno 284 žrtava u sedam sondi.

Dodaje da su u ovom krajnje revizionistički intoniranom članku pomenuti i razni utvrđeni i/ili procenjeni brojevi ubijenih u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, i to: 59.000 (popis žrtava Drugog svetskog rata sproveden 1964. godine), 72.000 i 77.000 koji su u jednom trenutku predstavljali dostignuti rezultat dopunjavanja broja stradalih, a na osnovu revizije već spomenutog popisa iz 1964. godine, što sprovodi Muzej žrtava genocida.

Ristić ističe da Muzej žrtava genocida koristi ovu priliku da naglasi da se u njegovim bazama nalaze podaci o bezmalo 90.000 identifikovanih žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što u ovom trenutku predstavlja samo najmanji mogući, ali ne i konačni broj likvidiranih na tom stratištu.

"Kako se istraživanja stručnjaka Muzeja žrtava genocida, koja se sprovode po istoj metodologiji kako se to već decenijama čini i u Jad Vašemu, nastavljaju, može se očekivati i da broj identifikovanih jasenovačkih žrtava u narednim godinama bude korigovan u pravcu daleko većeg .Procenjeni ukupan broj jasenovačkih žrtava daleko je, nažalost, veći od onog koji će istorijska nauka ikada uspeti da identifikuje konkretnim podacima", zaključio je Ristić.

Komentari (0)

Loading