VAŽNE INFORMACIJE U SEZONI LETOVANJA Kako zaposleni može da koristi godišnji odmor i na koji način
Shuterstoock

 

U sezoni letovanja, koja je u punom jeku, ima i radnika kojima je ograničeno ili čak onemogućeno korišćenje godišnjih odmora.

Ako imamo u vidu odredbe Zakona o radu, izričito je propisano da zaposleni u svakoj kalendarskoj godini ostvaruje pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje u trajanju od 20 radnih dana.

To znači da 20 dana predstavlja zakonski minimum od kojeg poslodavac ni u kom slučaju ne može odstupiti.

„S druge strane, s obzirom na to da sam zakon ne propisuje maksimalno trajanje godišnjeg odmora poslodavac, ukoliko to želi, može svojim opštim aktom propisati trajanje godišnjeg odmora u vremenskom periodu dužem od propisanog zakonom. Takođe, može utvrditi kriterijume, odnosno osnove, po kojima će se isti uvećavati. Poslodavac ima i mogućnost propisivanja maksimalnog trajanja godišnjeg odmora, ali samo definisano na taj način da je broj dana tako predviđenim maksimumom veći od zakonom utvrđenog minimuma“, objašnjava za Biznis.rs advokat Vukašin Vuković iz advokatske kancelarije Papadakis & Čabarkapa.

Dakle, poslodavac je po zakonu obavezan da zaposlenom obezbedi godišnji odmor u minimalnom trajanju od 20 radnih dana u svakoj kalendarskoj godini, dok će svako duže trajanje zavisiti od okolnosti konkretnog slučaja i diskrecione odluke poslodavca.

Bitno je istaći da se godišnji odmor može koristi jednokratno ili u dva ili više delova.

Zakon o radu daje mogućnost da se godišnji odmor koristi u dva dela. U tom slučaju zaposleni prvi deo mora da koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading