PRAVILIMA NEMA KRAJA Ova zemlja prebacila Srbiju na "D" listu, a evo šta to znači za naše građane
EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Usled pogoršenja epidemiološke situacije u zemlji i Evropi, Italija je donela nove mere na granicama za inostrane putnike. Srbija je sada premeštena na "D" listu zemalja srednjeg rizika, pa za ulaske u Italiju iz nje važe nova pravila.

Ko ulazi u Italiju nakon što je boravio u Srbiji ili tranzitirao kroz Srbiju u prethodnih 14 dana mora da popuni digitalni formular za praćenje putnika (“Passenger Locator Form”), da pokaže negativni nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše 72 sata pre ulaska u Italiju i da se podvrgne samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru u trajanju od 5 dana. Po završetku samoizolacije obavezno je uraditi novi PCR ili antigenski test, navedeneno je na sajtu italijanske ambasade u Beogradu.

Ukratko, putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biće potrebni negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije.

Postoje određeni izuzeci od ovih pravila. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, ulaze zbog neodložnih razloga uz prethodno odobrenje Ministarstva zdravlja ili oni koji su državljani ili rezidenti država članica Evropske unije i drugih državai navedenih na listama A, B, C i D koji u Italiju ulaze zbog potvrđenih poslovnih razloga.

Obaveza testiranja i samoizolacije ukida se za posade prevoznih sredstava, putničko osoblje, ulaske u zemlju iz i prema državama i teritorijama koje se nalaze na spisku A, pogranične radnike za ulaske na nacionalnu teritoriju i izlaske iz nje zbog dokazanih poslovnih razloga i naknadnog povratka na svoje mesto prebivališta, učenike i studente u slučaju pohađanja nastave u drugoj državi u odnosu na državu u kojoj imaju mesto prebivališta, a u koju se vraćaju svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno, sva lica koja privatnim prevoznim sredstvom prolaze u tranzitu preko teritorije Italije u periodu kraćem od 36 sati, sva lica koja u Italiju ulaze na period kraći od 120 sati zbog potvrđenih radnih ili zdravstvenih razloga ili zbog apsolutno hitne potrebe.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading