BIOHEMIČARKA REŠILA SVE DILEME O TESTOVIMA NA KORONU: Koja je razlika između PCR i antigenskog i kada da merite antitela
Printscreen

Biohemičarka Jelena Tonić pričala je na Prvoj o razlici između PCR i antigenskog testa, kao i tome kada bi trebalo proveravati ta "famozna" antitela nakon vakcine.  Tonićeva je kazala da je javnost ponekad zbunjena jer ne zna koji test je najpouzdaniji, a koji najbrži, posebno sada kada zbog godišnjih odmora putujemo i različite zemlje traže različite testove za ulaz i boravak.

"Određene stvari jesu unele zabunu, i kod pacijenata i kod putnika, što je normalno kada nije stručna javnost u pitanju. Pojavile su se neke stvari koje su ih zbunile, kada antitela uraditi, kada PCR a kada antigenski test, ili serološki", rekla je ona.

Antigenski test - najbrži, ali pazite koji radite!

"Antigenski test jeste brzi test, pri detekciji antigena na prisustvo virusa, postoje dve metode određivanja. Imunofluorescentna metoda zahteva dodatnu proveru na aparatu, imunohromatografska koja se vrši direktno na traci ili kasetici, u zavisnosti od proizvođača. U ALIMS-u postoji 22 registrovana proizvođača i svi oni imaju CE sertifikat, odnosno proizvedeni su u skladu sa standardima EU. Nalaze se i na listi SZO, a svaki pacijent prilikom planiranja putovanja treba da proveri na sajtu ambasade koje testove koja država prihvata. Većina prihvata testove sa liste SZO, a neke države imaju i testove koji se na njoj ne nalaze. SZO zahteva da svaki antigenski test, koji oni priznaju, ima više od 90 odsto selektivnosti i 97 odsto specifičnosti u poređenju sa PCR testom, koji je zlatni standard", rekla je ona.

Validan je 48 sati, navodi ona, jer se može raditi 24 do 72 sata od pojave prvih simptoma. Tada detektuje antigene u brisu i smatra se da, ako ste zaraženi ili bili u kontaktu, a nemate simptome, test će biti pozitivan i smanjićete prilike za širenje virusa.

"Može i to da se desi, dijagnostika nije stopostotna, postoje lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Bitno je kako se uzorkuju, zbog toga je ALIMS jasno naglasila da su to testovi za profesionalnu upotrebu, uzorkovanje mora uraditi medicinski obučeno osoblje, jer vama od kvaliteta uzorka zavisi rezultat. Antigenski test određuje prisustvo u gornjim disajnim putevima, ako se proširio i spustio na donje, neće ga registrovati", rekla je ona.

Merenje antitela posle vakcine

Mnogi su požurili da mere antitela posle vakcine, pa bili iznenađeni ili razočarani u zavisnosti od broja koji su ugledali na rezultatima. Više puta su stručnjaci objašnjavali da ne čine samo antitela imunitet na koronu, a Tonićeva je naglasila da merenje antitela mora da se posmatra individualno.

"Neophodno je odrediti IgG antitela iz seruma, odnosno krvi, i ta metoda je stvarno pouzdana, potpuno je automatizovana. Bitno je istaći da koncentracija antitela zavisi od vremena, negde je definisano da bi tek četiri nedelje nakon druge doze trebalo određivati koncentraciju antitela. Naravno da je individualno, nije fiksirano za svakog pacijenta", rekla je ona.

Kada se ne radi PCR?

PCR je, kao što već znamo, najpouzdaniji test ali ima jednu manu, koja se može odraziti i na one kojima "hitno" treba rezultat zbog putovanja, ali i na mnogo ugroženije grupe.

"PCR je zlatni standard za detekciju korone, to je metoda koja vrlo precizno i tačno, senzitivno i specifično, određuje prisustvo. Antigenski testovi su razvijeni jer za PCR procedura dugo traje, i dugo se čekaju rezultati. Ako pacijent mora da ima neku intervenciju, operaciju, ima hitno stanje, nećete čekati da dobijete rezultate ako je život u pitanju. Uradićete antigenski test i imaćete brzo rezultate", rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading