Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu: Biće uslova za nepogode! Uskoro stabilizacija vremena, a evo šta nas čeka u AVGUSTU
Alo/ Ilustracija

Iznad naših predela i dalje deluje ciklon čiji se centar preko srednjeg Jadrana vrlo sporo pomera na istok.

- Pod njegovim uticajem tokom jučerašnjeg dana u južnom i jugoistočnom visinskom strujanju nad severom Crne Gore, istokom BiH, jugozapadom, jugom i delimično središnjom i istočnom Srbijom sledi pokretanja nove, jake zone nestabilnosti koja bi se zatim preko ostalog dela istočne i severoistočne Srbije, a kasnije i središnje BiH, te istočne i središnje Hrvatske premeštala dalje na zapad - objavio je na svoj Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

Ovo neobično kretanje nestabilnosti koje je vidljivo ovih dana, posledica je postojanja ciklona u Jadranu. Nad našim prostorima u sklopu ciklona vazduh rotira suprotno od smera kazaljke na časovnik. Kao posledica toga nestabilnosti nam, sve dok se centar ciklona ne nađe istočnije od regiona (u ponedeljak), dolaze sa istoka i jugoistoka.

Danas će se centar ciklona izmeštati ka južnom Jadranu, a zatim dalje ka Jonskom moru. U takvim uslovima visinsko strujanje polako kreće na severoistočno i severno, a na kraju na severozapadno. To znači da će nestabilnosti koje su do sada dolazile pretežno sa istoka sve više dolaziti na severa.

U ponedeljak rano ujutro fokus jakih pljuskova bi na kratko trebalo da se prebaci na jug Mađarske, severozapadne, zapadne i jugozapadne delove regiona.

Posle podne i u prvom delu noći ka utorku jaki grmljavisnki pljsukovi i vrlo obilne padavine bi sa severa trebalo da zahvate istočnu Hrvatsku, severne, istočne i središnje predela BiH, severne, zapadne, središnje, a kasnije i istočne predela Srbije.

Vetar je od juče uveče u okretanju na severozapadni smer i u zoni pljuskova može biti olujan ili orkanski na kratko.

 

 

- Koliko će još dodatne kiše pasti je jako teško predvideti i nema tačne procene za bilo koje mesto, ali tamo gde pljsukovi budu izdašni i česti može da se akumulira dodatnih 40-60mm taloga. Sve to znači da će opasnost od pojave podrumske vode, izlivanja kraćih rečnih tokova, klizišta, prekida drumskog sobraćaja, tučonosnih oluja prestati tek u utorak uveče - ističe Čubrilo.

Od utorka do naredne nedelje pretežno suvo, ali bez velike vrućine. Noći vrlo sveže uz minimume od 9 do 17, lokalno i niže, a dnevni maksimumi od 22 do 28 stepeni Celzijusa, samo na jugu i većem delu Jadrana oko 32 stepena Celzijusa.

Oko 25. jula se simulira formiranje ciklona nad Britanijom u čijem će toplom sektoru ka nama ponovo početi strujanje vazduha iz severne Afrike.

Za sada ovaj topao talas ne deluje tako jak i dugotrajan jer bi ga oko 28. avgusta trebalo prekinuti manje osveženje.

BONUS VIDEO

"
"

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading