OSNOVAC IZ TAVANKUTA DOBITNIK PRVE NAGRADE Andreas Damjanoski napravio hodajućeg robota! (VIDEO)
Foto: Alo.rs

U vreme naglog razvoja tehnologije, učenici osnovnih i srednjih škola sve češće su fascinirani izumima iz ovih oblasti, pa su i sami motivisani da stvaraju nešto novo i bave se naukama budućnosti.

Andreas Damjanoski, učenik osmog razreda OŠ „Matija Gubec“ u Tavankutu, zainteresovan za Robotiku, kreirao je uz pomoć posvećenog nastavnika mentora Branka Stantića svoj izum Micro:bit hodajućeg robota i, zadovoljan ishodom, motivisan je da se ubuduće bavi sličnim zadacima. Dobio je 1. nagradu u kategoriji Računarstvo - 8. razred na konkursu „Programiraj svoj uspeh“ Privredne komore Srbije i Fondacije „Petlja“.

OSNOVAC IZ TAVANKUTA DOBITNIK PRVE NAGRADE Andreas Damjanoski napravio hodajućeg robota! (VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

 

On je predstavio robota koji hoda preko nožica i objasnio kako robot prati naređenja koja se izdaju upravljačem.

- Ima dva motora sa baterijama koje ga pokreću. Kada nagnemo daljinski unapred, kreće se unapred, kada nagnemo unazad, kreće se unazad, isto tako i levo i desno. Zaustavlja se kada pritisnemo oba dugmeta odjednom - opisao je svoj izum Andreas.

Učenik i njegova majka Ivana ispričali su za Alo! da su ponosni na postignuti uspeh.

- Projekat je veliki uspeh za Andreasa, mislim da će mu biti vrlo značajan za dalji rad. Nikada nije ništa slično radio. Zanima ga robotika i informatika, stalno prati kanale i emisije o tome. Bio je jako zainteresovan za ovaj projekat, a ništa ne bi bilo realizovano da nije imao veliku pomoć i podršku nastavnika - ispričala je majka Ivana.

Andreas objašnjava da mu je rad na projektu bio zanimljiv i da mu nije teško pao.

- Prvo smo se dogovorili kako će sve to da izgleda, a onda smo počeli sa radom. Roboti uglavnom za kretanje koriste točkove, a mi smo želeli da izradimo jedan koji bi hodao. Delovi robota su projektovani u Google Sketchup-u i izrađeni su upotrebom školskog 3D štampača. Motori su povezani na upravljačku ploču na kojoj se nalazi micro:bit koji njima upravlja - objasnio je Andreas.

Časovi informatike - korak u budućnost

Uvođenje informatike kao redovnog predmeta učenika od petog do osmog razreda osnovne škole pružilo je više prostora da se učenici bave programiranjem, robotikom i drugim naučnim disciplinama, koje se već vide kao glavne naučne oblasti budućnosti.

Nastavnik informatike Branko Stantić usmerava i pruža znanja svojim učenicima, ali i potrebnu podršku u zadacima koje rade.

- Radili smo na časovima projektne nastave informatike, ali i na sekciji za programiranje. Andreas je učestvovao na manifestaciji „Projektna nedelja“, gde je osvojio treće mesto, kao i na INOVA-MLADI smotri učeničkih radova u Zagrebu, na kojoj je osvojio zlatnu medalju - ispričao je nastavnik.

On je dodao da je ovo prva generacija koja je imala redovne časove informatike od petog razreda i projektnu nastavu.

- Učenici su predlagali ideje, a mentori su tu da usmeravaju i podrže. Projekat su radili na osnovu stečenog znanja iz više predmeta, pa je bilo potrebno povezati naučeno iz oblasti matematike, fizike - rekao je nastavnik Stantić.

U opremanju škole neophodnom opremom učestvovali su Ministarstvo prosvete, Britanski savet i Republika Hrvatska.

 

Kako izgleda primer projektne nastave?

Robotika je nauka koja se bavi proučavanjem načina rada, konstruisanjem i primenom robota u različitim područjima ljudske delatnosti. Robot je mašina kojom se upravlja računarom i danas u svetu postoje različite vrste robota. U ovom slučaju micro:bit uređaj upotrebljen je za izradu jednog, što je omogućilo uvežbavanje programiranja micro:bita prilikom izrade modularnog robota. Ova vrsta nastave služi za praktično upoznavanje sa micro:bitom, prepoznavanje komponenti i njihove svrhe, kao i povezivanje u jednu celinu. Primenjuju se stečena znanja iz oblasti informatike i računarstva, koja se povezuju sa brojnim drugim stečenim znanjima

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading