"PROGRAMIRAJ SVOJ USPEH" Budućnost zemlje se planira na vreme! (FOTO)
Privredna komora

Srbija je ove godine, kao jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja ima obavezan predmet informatike u osnovnim školama, dobila prvu generaciju od 67.000 digitalno pismenih svršenih osnovaca i pokazala da se budućnost jedne zemlje planira na vreme, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na uručenju nagrada i priznanja pobednicima konkursa „Programiraj svoj uspeh“.

Nagrade za najbolje primere projektne nastave iz predmeta Računarstvo i informatika, uručili su učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima za projekte iz oblasti Računarstva, IKT i Digitalne pismenosti, Ana Brnabić predsednica Vlade Srbije i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

„Broj zaposlenih u IT industriji raste geometrijskom progersijom, od 20.000 pre pet godina do 40.000 danas, i oko 80.000 u celom IKT sektoru. Godišnji rast izvoza IT usluga je 26 odsto, dok je vrednost izvoza softvera godišnje 1,6 milijardi evra“, naveo je Čadež i poručio đacima „programirajte nas, programirajte našu budućnost“. 

Čadež ističe da su mladi iz Srbije zahvaljujući znanju iz informatike mnogo pre svojih vršnjaka u svetu zakoračili u budućnost. 

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će do 2023. godine biti završena kompletna digitalizacija u svim školama u Srbiji i da se svake godine 1.000 novih učenika upisuje u specijalizovana IT odeljenja kao i da je u proteklih pet godina dupliran broj zaposlenih u IKT sektoru.

 Direktor Fondacije „Petlja“ Nebojša Vasiljević istakao je da će Srbiji u narednim godinama trebati stručnjaci u svim oblastima i da su učenici zahvaljujući časovima informatike i programiranja stekli veštine koje će im značiti u daljem školovanju i karijeri.

 Privredna komora Srbije i Fondacija „Petlja“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisali su u maju konkurs „Programiraj svoj uspeh“ kako bi se obeležio završetak školovanja prve generacije digitalno pismenih đaka koji su imali obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda.

 Prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost za 7. razrede pripala je timu učenika OŠ „Vojislav Voka Savić“ iz Lazarevca, drugo mesto OŠ „Uroš Predić“, Orlovat, treće đacima OŠ „Jošanička Banja“, iz istoimenog mesta. Kada je reč o kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Rakovice, drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Petar Leković“ iz Požege, a treće đacima OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

 Tim osmaka OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost. Drugo mesto pripalo je đacima OŠ „Vuk Karadžić“, Sočanica, a treće đacima OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada. U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, drugo OŠ „Partizanski dom“, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading