Bil gejts
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U blogu, Gejts je izneo svoja predviđanja o budućem uticaju tehnologije na zdravlje, obrazovanje i radnu snagu. „Inovacije su razlog zašto su se naši životi toliko poboljšali tokom prošlog veka“, napisao je on.

OVO ZANIMA MNOGE: Šta to Bil Gejts misli o veštačkoj inteligenciji?

Foto: Shutterstock

 

 

„Od struje i automobila do lekova i aviona, inovacije su učinile svet boljim“, dodao je on. On predviđa da su bogate zemlje poput Amerike godinu i po do dve godine udaljene od potpunog usvajanja veštačke inteligencije, dok će siromašnijim poput Afrike trebati tri godine.

Međutim, priznaje da on sam još uvek nije sve shvatio kada je u pitanju veštačka inteligencija. „Ako još niste shvatili kako da na najbolji način koristite AI, niste sami“, napisao je on, dodajući da se na poslu teško osloboditi starih navika.

Tehnološki „bum“ u zdravstvu i obrazovanju

Gejts je proverio nekoliko projekata koji pokušavaju da koriste veštačku inteligenciju za borbu protiv rezistencije na antibiotike, lečenje visokorizičnih trudnoća i pomoć ljudima da procene rizik od HIV, i zaključio je da je posao bio ambiciozan i u ranom razvoju.

OVO ZANIMA MNOGE: Šta to Bil Gejts misli o veštačkoj inteligenciji?

Foto: Printscreen

 

 

On veruje da se, većina toga neće pojaviti u narednoj godini, dok neki neće ni napustiti laboratoriju, ali „rad postavlja pozornicu za veliki tehnološki bum kasnije ove decenije“.

Što se tiče obrazovanja, on je ranije predvideo da bi veštačka inteligencija mogla da transformiše obrazovanje u narednih pet do deset godina isporukom sadržaja prilagođenog stilovima učenja.

Njegov predlog je da bi veštačka inteligencija mogla da angažuje učenike tako što će naučiti šta ih motiviše i šta uzrokuje da izgube interesovanje za predmete. Iako je rekao da nastavnici verovatno neće postati višak, možda će morati da se prilagode novoj tehnologiji.

 

OVO ZANIMA MNOGE: Šta to Bil Gejts misli o veštačkoj inteligenciji?

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

U svom postu, on je obrazovne alate AI koji se testiraju nazvao „neverovatnim“. Alati kao što su Khanmigo i MATHia nazvao je izvanrednim i predvideo da će u godinama koje dolaze biti samo još bolji.

Gejts je takođe „uzbuđen zbog lokalizacije tehnologije za učenike širom sveta“, ukazujući na nastavnike veštačke inteligencije koji su dizajnirani imajući na umu specifične kulturne kontekste.

Izvor: Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading