METEOROLOZI SLOŽNI - SLEDE OPAKE TEMPERATURE: Stiže jedan od najjačih toplotnih talasa, a neće nas poštedeti ni kiša
Alo/ Ilustracija

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da pre sedam dana maksimalna temperatura nije dostigla ni 20 stepeni, a sada je viša za skoro 15 stepeni. Te promene su, kaže, karakteristika naše klime.

- Narednih sedam do 10 dana pravo letnje vreme, najtopliji dan biće četvrtak sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39 - istakao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu doći će do blagog pada temperature. Prognozira se oko 32-33 stepena. Takvo vreme očekuje se i posle vikenda.

U pojedinim mestima danas se očekuju pljuskovi.

- Za Beograd je verovatnoća 60-70 odsto, ali ne u svim delovima grada, već lokalni, kratki pljuskovi. Sa tim pljuskovima leti bude i grmljavine što je opasna pojava u meteorološkom smislu. Građani koji idu na kupanje, izlete, u polje da pripaze u toku popodneva i da se na vreme sklone ako je njihovo mesto ugroženo - naveo je Todorović.

Pred nama toplo leto 

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka sa manje padavima.

- Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata-sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina - navodi Todorović.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

Ekstremno toplo, vrhunac u četvrtak

Kako je opisao i meteorolog Marko Čubrilo, cele biće ekstremno toplo, a vrhunac toplote možemo da očekujemo u četvrtak.

- Samo ponegde ređi pljuskovi i lokalne nepogode. U petak, posle podne, jača destabilizacija i osveženje koje z avikend donosi maksimume ispod 30 stepeni celzijusa - naveo je Čubrilo.

Dodao je i da poslednji proračuni "GFS-a i još nekoliko modela" daju signal da kraj ovog, i početak narednog meseca, ostaju umereno topli, bez vrućine i uz povremene pljuskove.

- Od ponedeljka sledi dalje otopljenje uz maksimume koji će se prvo kretati oko 35, a u četvrtak vrlo često i oko 37 stepeni Celzijusa i to u hladu! Postoje velike šanse da lokalno u četvrtak ili petak ponegde maksimum dostigne i oko 40 stepeni Celzijusa - naveo je Čubrilo.

Kako je istakao sutra, posle podne, ponegde, i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima, može biti izolovanih, ali jakih grmljavinskih pljuskova.

 

 

- Nešto manja šansa za pljuskove stoji u utorak i sredu kada bi najverovatnije svugde bilo suvo, dok bi u četvrtak pregrejanost atmosfere moga doneti lokalnu destabilizaciju tokom drugom dela dana i to nad većim delom regiona, osim na jugu i duž Jadrana - naveo je Čubrilo na svom fejsbuk profilu.

Konkretnija destabilizacija uz jače grmljavinske pljuskove i uslova za vremenske nepogode sledi u petak posle podne na severu i severozapadu regiona, a u kojoj meri će se te nestabilnosti proširiti nad središnje, a posebni južne oblasti regiona jer vrlo upitno i tek u četvrtak kada se bude znala snaga hladnog fronta procene modela će postati pouzdanije.

- Ovo je svakako dan kada treba obratiti dodatnu pažnju na dinamiku atmosfere, jer posle ekstremne vrućine koja dolazi reakcija pregrejane podloge na čak i samo malo svežiji vazduh može biti veoma burna - istakao je Čubrilo.

Naredni vikend toplo, ali prijatnije

Za naredni vikend toplo ali prijatnije uz maksimume od 24 do 29, a samo na istoku i jugu ponegde do 31 stepen Celzijusa.

Do vikenda noći vrlo tople, često “tropske”, dok bi za vikend postale svežije, posebno na zapadu regiona.

Poslednji proračuni GFS-a, JMA i ansamble niz ECMWF-a daju signal da bi krajem ovog i početkom narednog meseca trebalo biti svežije, ali i dalje letnje vreme uz umerene maksimume i povremene grmljavinske pljuskove, ali videćemo u kom pravcu će simulacije ići narednih dana.

- Ono što je sigurno od ponedeljka do petka sledi jedan od najjačih vrelih talasa u poslednjih 5-6 godina - zaključio je Čubrilo.

Komentari (1)

Loading