Šta sve obuhvata i koliko košta kovid osiguranje za letovanje u inostranstvu
EPA/ALEXANDROS VLACHOS

 

Građani koji se odluče da letuju u inostranstvu moći će da pored putnog zdravstvenog osiguranja kupe i dodatno kovid osiguranje, bez kojeg će, u slučaju da se zaraze koronom, imati dodatne finansijske troškove - od plaćanje lečenja, preko produžetka smeštaja do povratka u zemlju. Aleksandar Seničić, direktor Jute, navodi da se kovid osigurnje ne može uplatiti bez kupljene osnovne polise, te da ceo paket u ovom trenutku košta do 2.300 dinara.

Sezona godišnjih odmora se bliži, građani već uplaćuju turističke aranžmane, a pored osnovnog zdravstvenog osiguranja građani će moći do kupe i dodatno kovid osiguranje. Grčka je jedina zemlja do sada koja je donela odluku da turistima plati troškove lečenja i hospitalizaciju, ali čak i tamo, u slučaju da dobiju koronu, imaće dodatne troškove.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da u slučaju da neko bude pozitivan na kovid 19 tokom letovanja u Grčkoj i asimptomatski je slučaj ostaje u smeštaju koji je platio do isteka aranžmana.

“Ukoliko ste neposredno pre isteka aranžmana ponovo pozitivni vi morate sami da platite produžetak smeštaja u karantinu. Kad se ide organizovanim prevozom, te grupe traju desetak dana. S obzirom na to da karantin najčešće traje 14 dana, propustićete povratak i moraćete sami da platite povratak sa destinacije”, navodi Seničić.

On navodi da Grčka pokriva sve troškove u slučaju komplikacija, potreba za hospitalizacijom i lečenja u bolnici, ali da je zbog produžetka smeštaja i povratka nazad preporuka da se kupi i dodatno kovid osiguranje.

Šta sve obuhvata i koliko košta kovid osiguranje za letovanje u inostranstvu

EPA/ALEXANDROS VLACHOS

 

 

“U slučaju da ste pozitivni, najveći broj osiguravača pokriva troškove boravka i troškove smeštaja, troškove testiranja i sve ostalo”, kaže direktor Jute.

On navodi da osnovno putno zdravstveno osiguranje ne pokriva bolest izazvane koronom i pandemijom, te da se savetuje kupovina dodatnog kovid paketa, koji trenutno nude tri osiguravajuće kuće.

“Dakle, imate osnovnu polisu koja pokriva ostale bolesti i vrednost osiguranja za tu osnovnu polisu je do 30.000 evra, a dodatak za kovid se doplaćuje i on, zavisno od osiguravajuće kuće, ima pokriće koje se kreće od 5.000 do 20.000 evra. Ne možete kupiti samo dodatak za kovid, a da ne kupite putno zdravstveno osiguranje”, ističe Seničić.

On navodi da osnovno osiguranje i kovid dodatak koštaju ukupno do 2.300 dinara za 10 dana, odnosno oko 200 dinara dnevno.

Putno zdravstveno osiguranje za 10 dana košta od 1.000 do 1.500 dinara. I tu ima razlike. Ljudi treba obavezno, pre nego što dobiju polisu, da se raspitaju i pročitaju opšte uslove osiguranja, da vide šta je sve pokriveno i da li ima učešća u šteti. Ima osiguravajućih kuća koje vam daju povoljniju cenu, ali sve usluge do 50 ili 100 evra plaćate vi, bez prava na refundaciju. Imate i osiguravače gde nema učešća u šteti, gde oni pokrivaju kompletnu štetu”, kaže Seničić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading