GRČKA IZ PRVE RUKE Srpski turisti uživaju u primorju kao nekad: Pripremite se za letovanje, ovo su cene osnovnih namirnica
Pixbay

Maske nisu obavezne na plaži i u baštama kafića i restorana, ali jesu na otvorenom. To se baš i ne poštuje striktno, kaže za Alo! Ana Nikolić, predstavnik jedne grčke agencije.

- Turisti prednjače u tom nepoštovanju obaveze nošenja maski na otvorenom, ali zasad nije bilo nikakvih posledica iako je kazna 300 evra. Čini mi se da je neformalno doneta odluka da se turistima progleda kroz prste - objašnjava naša sagovornica.

BRZO PREKO GRANICE

Kako ističe, od ponedeljka bi trebalo da važe nova, ublažena pravila.

GRČKA IZ PRVE RUKE Srpski turisti uživaju u primorju kao nekad: Pripremite se za letovanje, ovo su cene osnovnih namirnica

EPA/BOUGIOTIS EVAGELOS

 

- Svi očekujemo da maske na otvorenom budu potpuno ukinute. Nadamo se da će biti i promena što se tiče priznavanja i antigenskog testa, pogotovo za decu, odnosno da će PCR testiranje biti ukinuto bar za decu ili da bude pomerena granica za nesmetan ulazak na 10 ili 12 godina. To su, ipak, zasad samo nagađanja turističkih radnika - precizira Nikolićeva.

Većina bi na Sitoniju

Sve plaže u Grčkoj su otvorene, ali je kupača još malo pošto je more hladno. Naših turista, već je izvesno, neće biti puno na ostrvima, osim na Tasosu. Od tri prsta Halkidikija, najveće je interesovanje za Sitoniju.

Prema informacijama Alo!, na granici na ulasku u Grčku sve se normalno odvija. Nema zadržavanja, u proseku se sve završi za desetak minuta. Jedino vikendom prelazak može trajati malo duže. Za razliku od pre desetak dana, Grci na granici nekima čak i ne gledaju papire - formulare i potvrde o vakcinaciji ili testiranju. To je dobra vest, ali je loša ta da grčke vlasti ne nameravaju da otvore sve granične prelaze za ulazak turista, tako da će Srbi i dalje morati da idu uglavnom preko Evzonija (ne zaboravite da se ovaj prelaz zatvara u 23 časa po grčkom vremenu i otvara tek u pet ujutru).

GRČKA IZ PRVE RUKE Srpski turisti uživaju u primorju kao nekad: Pripremite se za letovanje, ovo su cene osnovnih namirnica

EPA

 

BROJKE PADAJU

Da se očekuje priznavanje antigenskih testova za decu ili podizanje starosne granice za ulazak bez testa, potvrđuje i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Meduze kad im vreme nije!

Poslednjih dana pojavile su se u grčkom moru meduze.

- To je pomalo čudno jer se one obično pojavljuju u avgustu, kad je more toplo. Ipak, dešavalo se više puta da ih tople struje donesu ranije - objašnjava Ana Nikolić.

- Nadam se, s obzirom na to da je Evropska komisija prihvatila antigenski test za Hrvatsku, Bugarsku i veliki broj drugih zemalja EU, da će i Grčka to prihvatiti kao model, jer je PCR test skup. Ipak, situacija u Grčkoj i dalje nije onakva kakvu bi epidemiolozi voleli, još ima preko 1.000 zaraženih, ali očekujem da će i antigenski test biti prihvaćen kako brojke budu padale, a sve se kreće u tom pravcu - rekao je Seničić i precizirao da su za odlazak u Grčku najzainteresovaniji naši građani koji imaju vaučere za zamenska putovanja od prošle godine, dok su drugi još oprezni i čekaju popuštanje mera u toj zemlji.

Cene na grčkom primorju

Giros 3,5-4,5 e*

Pica 5,5-12 e (za celu picu)

Palačinke 2-4 e

Kafa u kafiću 2-5 e

Pivo 2,5-4 e

Sok 2-3 e

Suncobran, ležaljka i kafa/sok 7-9 e

*u praksi je cena niža, pa se za 5,5 e mogu dobiti dva mala girosa

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lucky

06.06.2021 01:47

Ljidi ,ako i malo dostojanstva imate,ne idite na letovanje u grcku i crnu goru. Bar 3 gidine . Posle toga ce nas u d.pe ljubiti.