Dr Miljko Ristić objasnio na koji način korona napada srce i zašto je to veoma opasno: Pazite se infarkta!
Alo

Svaki peti pacijent koji je preležao koronu ima posledice u vidu kardiovaskularnih bolesti, istakao je direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin. I mnogi drugi lekari, domaći i strani, upozorili su da kovid-19 može ozbiljno da ugrozi srce.

Kako kažu, svi koji su imali ovu infekciju moraju da obrate pažnju ukoliko osete bilo kakav simptom koji bi ukazivao da imaju nekakav problem sa srcem.

Obavezno se javite lekaru ako...

- nakon izlečenja od virusa osećate konstantan umor ili se neobično brzo zamarate

- ste malaksali

- otežano dišete

- imate osećaj nedostatka vazduha

- vam srce ubrzano/nepravilno radi

- vam otiču potkolenice ili zglobovi

- ste izgubili apetit

- ste pre korone imali kardiološke probleme

- ste tokom lečenja od korone imali srčane komplikacije

- Oni koji su ranije imali kardiovaskularne bolesti ili su u toku lečenja od korone imali srčane komplikacije moraju da se jave i da obave pregled u prvih mesec dana do tri meseca. Osobe koje nisu imale probleme sa srcem ne moraju odmah ići kod kardiologa, ali bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom - naglasio je Ašanin.

Kako ističu kardiolozi, prethodno postojanje kardiovaskularnog oboljenja takođe povećava rizik od teže forme bolesti.

Prof. dr Miljko Ristić, jedan od najpoznatijih srpskih kardiologa, objašnjava na koji način virus napada srce.

Dr Miljko Ristić objasnio na koji način korona napada srce i zašto je to veoma opasno: Pazite se infarkta!

Alo

 

- Virus iz vazduha kroz respiratorni sistem ulazi u plućne alveole, koje budu upaljene od infekcije. On iz pluća odlazi u plućni krvotok. Ide kroz krv koja dolazi u srčani organ. Kad dospe u srce, putem krvi odlazi u sve organe, razara organizam i nije ni čudo što imamo tu simptomatiku i prisustvo virusa na jetri, bubrezima, pa čak i na mozgu - rekao nam je Ristić.

Profesor naglašava da su istraživanja pokazala da virus u velikom procentu napada srčani mišić i da su oštećenja na srcu i plućima posle virusa moguća, a da mi za sada nemamo medicinskih sredstava koja će sprečiti ili eliminisati ovu pojavu. 

Moguće posledice korone na srce

- miokarditis (upala srčanog mišića)

- poremećaj srčanog ritma

- infarkt

- angina pektoris

- venski tromboembolizam

- iznenadna smrt

Slična su zapažanja i svetskih kardiologa, pa je tako američko kardiološko udruženje dalo preporuku pacijentima koji su preležali kovid-19 da se posebno čuvaju bar 60 dana nakon negativnog testa, odnosno izlečenja. U tom periodu trebalo bi se uzdržavati od iole težih fizičkih aktivnosti, jer je to period u kom postoji ozbiljan rizik od upale srčanog mišića. Prvi znak da nešto nije u redu, tvrde američki kardiolozi, jeste aritmija.

Inače, Amerikanci su radili veliko istraživanje i na pacijentima koji su preminuli od koronavirusa. Kako se ispostavilo, tri četvrtine preminulih od kovida 19 imalo je virus u srcu. Lekari koji su pokušavali da ih izleče tvrde da su svi imali abnormalne aritmije srca pre nego što su umrli.

Dokaz da ovo treba veoma ozbiljno shvatiti su i rezultati britanske studije koja je obuhvatila gotovo 50.000 pacijenata koji su se oporavili od korone. U toku prvih šest meseci posle oporavka, broj srčanih udara je bio dva i po puta veći kod njih u odnosu na ljude koji nisu imali koronavirus.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading