prevoz u Beogradu
Foto: Alo/Foto: Alo!/Nikola Todorović

Mnoge građane obradovala je vest da su u Beogradu cene karata za prevoz snižene, ali je novi sistem plaćanja izazvao veliki broj nedoumica.

Čitaoci su nam se javljali i pitali kako da izvade mesečnu kartu, da li ona važi baš 30 dana i šta ako u mesecu ima 31 dan, neki su imali problem s povratnim porukama kada su pokušali da plate prevoz SMS-om, mnogima nedostaje aplikacija za praćenje prevoza, pa smo odgovore na ova pitanja potražili u Korisničkom servisu 11-0-11.

Prva informacija za one koji žele da kupe karte na licu mesta jeste da to mogu učiniti na deset servisnih prodajnih punktova, i to od ponedeljka do petka od 10 do 18 časova.

Na karti piše datum i vreme izdavanja, broj, kao i vreme do kada važi, a ima i ispis na Brajevom pismu. Ako ste je kupili, na primer, 4. juna, karta važi do 4. jula.

Aplikacije koje vam štede nerve i vreme

Jedno od važnih pitanja osim onog kako je BusPlus, omiljena aplikacija Beograđana, otišla u istoriju, jeste i kako putnici mogu da dobiju odgovor na pitanje: Kako sada da znam gde mi je bus i za koliko stiže? Takođe, za oko mesec dana stiže i nova aplikacija, koja će biti direktno povezana s autobusima, tramvajima, trolejbusima i vozovima u pokretu.

Moovit

prevoz u Beograduapp

Moovit je aplikacija zamišljena da pomogne pri planiranju putovanja. Zato sadrži vreme dolaska i polaska vozila, ažurirane redove vožnje, lokalne mape stanica, servisna upozorenja i upozorenja koja mogu uticati na trenutno putovanje. Iako joj u opisu stoji da preko nje možete pratiti gde se vaše željeno vozilo u datom trenutku nalazi, korisnici tvrde da to nije slučaj.

- Nije tačno da Moovit ima real time podatke o kretanjima autobusa. Ima tabelu sa polascima koju GSP daje, ali ne zna da li polasci kasne ili nisu ostvareni. U pozadini računa prolazna vremena stanica na osnovu njihovog algoritma koji uzima u obzir vremena potrebna busu da stigne od stanice A do stanice B. Možda algoritam ima veću složenost, npr. uzima u obzir gužve preko Google apija, možda računa ubrzanja i usporenja busa, potrebno vreme da prođe krivine…. a možda ne. Ali nisu podaci u realnom vremenu, već pretpostavke na osnovu veoma robusnog modela - objasnio je jedan korisnik u komentarima ove aplikacije.

Gradski prevoz Beograd

prevoz u Beograduapp

U opisu ove aplikacije stoji da može da isprati red vožnje za odabranu liniju, radnim danom i vikendom. Kao njenu najbolju stranu putnici ističu to što ne zavisi od interneta, pa sve podatke možete da proverite u svako doba i kada se nađete u području bez signala. Međutim, problem je što opet nemate mogućnost da pratite da li je negde došlo do zastoja ili je možda majstor malo požurio, već kao da imate papirni red vožnje, samo što je u vašem telefonu.

BG prevoz

 

prevoz u Beogradu

app

Slično kao i prethodna, ova aplikacija takođe sadrži redove vožnje svih linija, ali ne i podatke u realnom vremenu. U jednom segmentu one se razlikuju, a to je što Bg prevoz ima i podatke o redu vožnje brzog voza „soko“.

PlanPlus

prevoz u Beogradu

app

Planplus je sajt koji se koristi već jako dugo i ovo je možda najbolja opcija koja kombinuje dži-pi-es sa trenutnim stanjem na ulicama, i to ne samo Beograda, već i mnogo šire. On radi tako što ukucate mesto do kog želite da odete i mesto na kom se trenutno nalazite. Kada nakon toga pritisnete „ok“, dobijate tri predloga koja je najbolja putanja za vas.

Pošto ovo nije aplikacija samo za korisnike gradskog prevoza, u gornjem delu ekrana na Planplusu su prikazani mali automobil, tramvaj i pešak, pa klikom na jednu od tih sličica putnici biraju svoj način kretanja.

Upravo ovaj detalj korisnici ove aplikacije ističu kao posebno dobru, jer ako vide da autobusa nema, mogu da provere kakvo bi im bilo prolazno vreme ako uhvate taksi ili krenu pešice.

Kad će mi bus

prevoz u Beogradu

app

Ovo je aplikacija koja vam prikazuje za koliko vam kreće gradski prevoz, ali s početne stanice. Ne morate ništa da kucate, već samo da izaberete broj linije koji vam treba i aplikacija će sama videti koji je dan u nedelji, koliko ima sati i reći će vam za koliko bi trebalo da krene autobus (vidite po tri polaska). Postoji mogućnost pretrage linija kao i dodavanje omiljenih, odnosno najčešće korišćenih linija, pa lako možete naći liniju koji vam najviše odgovara.

Citymapper

prevoz u Beogradu

app

Još jedna besplatna aplikacija koja je fokusirana samo na gradove i korisnicima nudi veliki broj informacija o saobraćaju. Da bi aplikacija funkcionisala kvalitetno, potrebno je uključiti GPS kako bi Citymapper otkrio vašu trenutnu lokaciju. Na temelju lokacije aplikacija povlači podatke za regiju u kojoj se nalazite i nakon toga kreće prikaz mogućnosti. Citymapper pokazuje podatke o trenutnom stanju u saobraćaju (daje odgovor na pitanje „gde mi je trenutno autobus koji čekam“, a korisnicima daje potpune informacije i o tome kako je najbolje putovati vlastitim vozilom, biciklom, autobusom ili drugim sredstvima javnog prevoza.

Mesečne karte mogu da se kupe i putem SMS-a, a uskoro će moći putem aplikacije, iako će ona, kako se očekuje, biti dostupna tek krajem jula. Putem te aplikacije Beograđani će imati uvid i u lokacije svih linija gradskog saobraćaja. Aplikacija će biti povezana s platnim karticama preko kojih će građani plaćati prevoz.

Do tada, na 9011 pošaljete poruku A30, B30 ili C30, u zavisnosti koju zonu birate, trebalo bi da vam stigne povratna poruka koja sadrži vreme i datum od kad karta počinje da važi.

- Ukoliko prevoz uplatite na ovaj način, važi vam sledećih 30 dana. Ako uplatite 1. u mesecu, važi vam do idućeg prvog, pa čak i ako mesec ima 31 dan - rekli su nam u Korisničkoj podršci. Novina je, a i dobra vest da, ako mesečni prevoz uplatite, na primer 15. u mesecu, karta vam važi do 15. u idućem mesecu, znači 30 dana.

prevoz u Beogradu

Foto: Alo!/Nikola Todorović

 

Bilo je i onih koji su uplatili prevoz SMS-om, ali nisu dobili povratnu informaciju.

- Sačuvajte poruku jer je tu zabeležena informacija kada ste je poslali i, bez obzira na to što vam nije stigla povratna informacija, vi ste kartu platili i kontrolori će vam to uvažiti. Tek smo na početku, zastoji i nedoumice su moguće, pa moramo da imamo razumevanja jedni za druge - ističu u Korisničkom servisu i savetuju da, ipak, pozovete svog mobilnog provajdera i evidentirate taj propust.

Više informacija možete potražiti na sajtu bgnaplata.rs.

Mesečnu kartu za zaposlene putem SMS-a možete platiti na broj 9011:

A30  zona A     2.200 dinara

B30  zona B     cena 2.200 dinara

C30  zona C     cena 2.200 dinara

Vremenske, dnevne, nedeljne karte

Karte od 90 minuta kupuju se slanjem poruke na isti broj (9011) sa sledećim kodovima:

- A90, B90 ili C90. Koštaju 50 i 100 dinara.

- dnevne karte možete kupiti ukucavanjem kodova: A1, B1, C1 (120 dinara za jednu, 150 dinara za dve zone, odnosno C)

- sedmodnevne karte: A7, B7, C7 (800 i 1.000 dinara).

prevoz u Beogradu

Foto: Alo!/Nikola Todorović

 

Povlašćene kategorije

Postoji ukupno 30 povlašćenih kategorija, a 13 kategorija ostvaruje popust, odnosno cenu od 1.000 dinara, za 17 kategorija prevoz je besplatan, kažu u JKP „Naplata prevozne usluge“. Da biste izvadili mesečnu kartu, potrebna vam je potpuno ista dokumentacija kao i do sada. Za dobijanje statusa određene povlašćene kategorije u novom sistemu, potrebni su vam: lična karta, fotokopija lične karte i uverenje ustanove ili organa statusa koji se dokazuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading