"HITNJACI" STAMBENOG OPREMLJENI MODERNIM ALATIMA I BRZI KAO SPECIJALCI
Dušan Košutić, Gradsko stambeno

-Veoma je izazovno raditi ovaj posao. Sa kolegama iz “Stambenog” radim već više od 15 godina i sa njima delim sve. Zadovoljstvo nam je kada pomognemo građanima, jer znamo da smo bili tu u pravom trenutku. Takođe, na ovom zadatku, kroz jedan poseban ugao, možemo da upoznamo život Beograda, njegovih zgrada, arhitekture, ljudi…Taj posao je odgovoran i zahtevan, a uz to nas dodatno vezuje za grad koji volimo, naš Beograd”, ispričao nam je Jovan Dunjić, član tima hitnih intervencija JP “Gradsko stambeno”.

Odeljenje hitnih intervencija i operativnih poslova Javnog preduzeća „Gradsko stambeno“ čine iskusni majstori koji, po pozivu korisnika odmah kreću na teren. Reč je o aktivnostima održavanja zgrada kojima se otklanja neposredna opasnost po život, zdravlje i sigurnost ljudi i imovine, a koje se izvršavaju bez odlaganja, najkasnije u roku od 48 sati. Ekipe u proseku, na adresu stižu za 20-ak minuta po primljenom pozivu, a njihove intervencije obuhvataju: odglavljivanje, obezbeđenje i oslobađanje lica i stvari iz zaglavljene kabine lifta, zatvaranje vode na centralnom ventilu i glavnim ventilima usled pucanja vodovodne instalacije; intervencije kojima se na zgradi obezbeđuje redovno snabdevanje vodom i električnom energijom; odgušenje kanalizacione mreže u zgradi ili njenom posebnom delu, obezbeđenje ugroženog prostora (trotoara, prilaznih staza i dr.), preduzimanje zaštitnih mera u cilju prevencije požara i drugih oštećenja, kojima se sprečava ugrožavanje bezbednosti lica i imovine.

Dušan Košutić, Gradsko stambeno

 

U ovom odeljenju rade majstori različitih profila pod rukovodstvom inženjera i tehničara – dispečera. Odeljenje je opremljeno modernim alatima potrebnim za efikasno rešavanje problema iz oblasti nadležnosti koje su mu dodeljene. Ono što pravi razliku i čini da majstori uspevaju da reše čak 93% prijavljenih problema (preostalih 7 preuzimaju druge službe) jesu najsavremeniji alati i mašine koji rade uz pomoć moćnih softvera, uz kombinaciju najpreciznije mehanike i elektronike. Cilj je da se problemi rešavaju što je moguće manje invazivno, kako bi nakon otklanjanja kvara bilo što manje finalnih radova na vraćanju mesta rada u prvobitno stanje, kaže portparol preduzeća Igor Ćurčić.

Geofon, odnosno geoakustički detektor, aparat je za primanje zvukova koji prolaze kroz slojeve zemlje a koristi se za detektovanje i najsitnijih vibracija u zemlji u cilju što

preciznijeg otkrivanja mesta na kome voda curi, kako bi isto bilo sanirano uz minimalni otkop i uništavanje zida, dvorišta, trotoara…Poslednja generacija ovih korisnih uređaja (koriste se čak i prilikom pretraživanja izvorišta nafte), ekipe koje se bave vodovodom i kanalizacijom učinila je znatno efikasnijim.

Gradsko stambeno, odnosno ovo odeljenje može se pohvaliti i da jedino u Srbiji poseduje specijalnu mašinu koja vodovodne cevi krpi sa unutrašnje strane. Naime, ova sprava specijalnim malim lancima skida sa unutaršnje strane svu masnoću, rđu, kamenac i sve nepotrebne naslage, a zatim zdrav deo cevi prska specijalnim poliuretanskim smolama, koje ubrzanim postupkom suši dok kamera sve to snima u realnom vremenu uz mogućnost značajnog uvećanja slike, radi boljeg sagledavanja potencijalno problematičnih delova postupka reparacije cevi. Ova moćna sprava omogućava da se i najteža zagušenja u kupatilima rešavaju ulaskom iz kupatila koja se nalaze sprat iznad ili ispod, bez razbijanja pločica, zidova ili sanitarija. Nadležni kažu da su ponosni na činjenicu što su pioniri ovakve metodologije rada, ali da u cilju dodatnog povećanja efikasnosti planiraju da nabave još nekoliko takvih mašina, koje će postati redovan “arsenal” uz mehaničke ali i električne sajle velikog broja obrtaja, sajle sa kamerom itd.

Savremeni alati imaju pre svega za cilj da problem reše za što kraće vreme i uz što manje propratne štete u vidu razbijanja zidova, otkopa itd koji bi se posle morali vraćati u pređašnje stanje. Termovizijske kamere koje su od nedavno ušle u upotrebu, značajno su unapredile rad majstora. One naime na osnovu razlike u temperaturi mogu da odrede da li postoji curenje vode u nekom zidu, ili ispod neke betonirane površine. Takva metodologija rada naročito je važna u zimskim uslovima kada su okolnosti za rad inače znatno teže, naročito zbog čestog prisustva leda.

Onda kada su zagušenja većeg obima, majstorima je na raspolaganju specijalno vozilo Voma koja takve probleme rešava usmerenim vodenim pritiskom velikog intenziteta.

U slučaju da sama voda nije dovoljna, koriste se i specijalne hemikalije koje nagrizaju i razgrađuju masnoću i druge vrste prljavrštine, ne ugrožavajući pritom strukturu same cevi.

Ćurčić kažu da je preduzeću stalo ne samo do efikasnosti, već pre svega do bezbednosti i zdravlja korisnika i zaposlenih, pa su u redovnu upotrebu uvedeni i aparati koji mere nivo štetnosti otrovnih gasova i isparenja iz kanalizacionih cevi i šahtova. Redovnim merenjem, ekipe proveravaju kada koju zaštitnu opremu da upotrebe čuvajući na taj način i sebe i kolektiv kome pripadaju. “Stambeno” godišnje izvrši oko 140 000 intervencija, od čega je hitnih i neodložnih nešto više od 15 000. Kontakt telefoni, 011/395 0 300 i 395 0 301, korisicima su dostupni 24 časa dnevno, svakog dana u godini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading