Stručnjaci „Stambenog“ savetuju – sve što treba da znate da sprečite zagušenja i izlivanja u svom stanu!
JP Gradsko stambeno

Ipak, o vodovodnim i kanalizacionim instalacijama retko ko od stanara razmišlja dok ne dođe do određenog problema. Ipak, vrlo je važno imati makar osnovna znanja koja kao preventiva mogu da posluže da kvarovi budu ređi a njihove posledice manje.

Portparol preduzeća, Igor Ćurčić, navodi da upravo „Stambeno“ ima najstručnije ekipe koje čine iskusni inženjnjri, tehničari i majstori, ali da bi bilo dobro da neka osnovna znanja imaju svi stanari.

Sa našim čitaocima podelio je neke vrlo korisne informacije i savete, odgovarajući na postavljena pitanja.

1. Treba li vodoinstalatera u stanovima zvati preventivno ako nema na oko vidljivog kvara, dakle treba li ga zvati da se s vremena na vreme prekontrolišu instalacije?

Običaj je da se majstor zove samo kada ima nekog izlivanja, curenja, zagušenja, ali ne bi bilo loše i ako nema vidljivih kvarova jednom ili dva puta godišnje proveriti baterije, veze na bojlerima, možda postojanje curenja u zidu koje obično rezultat pokaže kod komšije i u tom slučaju se jednostavno prati trag vode da bi se došlo do izvora problema. Uočavanje problema na vreme može da uštedi dosta i novca i vremena i živaca.

2. Kako iz perspektive stanara prepoznati lokalni kvar u odnosu na kvar zajedničkih instalacija?

Važno je istaći da „Stambeno“ održava samo i isključivo zajedničke instalacije, dakle horizontale i vertikale. Ja ću se truditi da u odgovorima na vaša pitanja kažem sve što može biti od koristi iako se deo priče odnosi i na lokalne instalacije, ali za njihovo održavanje nije odgovorno ovo javno preduzeće, već majstora moraju angažovati i platiti sami stanari.

Nije uvek jednostano, naši dispečeri zato prilikom razgovora sa korisnicima postavljaju više pitanja, u cilju što veće efikasnosti i što ređih bespotrebnih odlazaka na teren kako bi ekipe u što kraćem roku bile tamo gde su stvarno potrebne i nadležne.

Ipak, kada postoji i najmanja verovatnoća da je nadležnost naša, svakako izlazimo na teren.

Bilo bi dobro da stanari znaju gde su vertikale u njihovom stanu. Onda kada stanar ne koristi ništa i nigde ne pušta vodu a ipak postoji izlivanje, to je prilično sguran znak da je problem do vertikale što je naša nadležnost. Opet, ukoliko pusti vodu nad ve-ce šoljom i ona odlazi, to je prilično siguran znak da je vertikala u redu a da je kvar lokalnog karaktera za šta „Stambeno“ nema nadležnost.

Stručnjaci „Stambenog“ savetuju – sve što treba da znate da sprečite zagušenja i izlivanja u svom stanu!

JP Gradsko stambeno

 

3. Ima li svaki stan sigurnosni ventil da se zatvori voda ukoliko dođe do pucanja neke cevi i gde ga pronaći?

Beograd ima veliki broj novih zgrada koje su moderne i one sigurno imaju poseban ventil za svako točeće mesto koji je u neposrednoj blizini tog točećeg mesta.

Stariji stanovi obično imaju ventil kod kupatilske vertikale čijim zatvaranjem se prekida dotok vode u kupatilu.

Ono što je ekipama na terenu posebno važno jeste da postoji pristup ventilima za vertikale. Važno je da ventili za vertikale budu obeleženi, kako bi majstori tokom intervencije bez bode ostavljali samo neophodan broj stanova, a ne čitavu zgradu.

Ali, u praksi imamo i zgrade starije od 100 godina u kojima to nije sve tako. Tada su važila i neka druga pravila a i vreme je učinilo svoje. Iskustvo stručne službe na terenu je neretko presudno.

4. Šta može da napravi najveći problem ako se baca u šolju...vlažne maramice, pikavci, higijenski ulošci?

U teoriji najbolje bi bilo ništa izuzev toalet papira. U praksi dešava se da nakog zagušenja, ekipe vade i vlažne maramice, higijenske uloške, manje kuhinjsknj krpe, čačkalice, štapiće za uši. To nekako i prođe prvu barijeru, ali na kolenima i krivinama nastaje problem koji posle i komšije dovede bespotrebno u nezgodnu situaciju.

5. Da li se kupatilska i kuhinjska vertikala negde spajaju i kolika je opasnost kada se te instalacije mešaju prilikom izmeštanja kupatila, kuhinje, renoviranja stana generalno...

Iz zgrade odlazi jedna cev, dakle spajaju se, najčešće u podrumu. Prilikom renoviranja i prepravljanja stanova, dešava se da se kupatilska prikači i ulije u kuhinjsku vertikalu. To nikako nije dobro. Kuhinjska je manjeg prečnika i onda dolazi do čestih zagušenja ali i brojnih drugih problema.

6. Zašto prilikom odgušenja vertikale majstori stambenog insistiraju da u stanovima na vertikali budu prisutni stanari?

To nije samovolja majstora, već pravilo struke koje čuva imovinu korisnika. Naime, kada postoji zagušenje, takozvani čep negde stoji, sajla može na primer da ga razbije, on će da ode i problem je rešen. Ipak, moože čep i da pada i zaglavi

se na sledećem spratu i tu krene izlivanje...a onda se u određeni stan izlije sva ta voda iz vertikale na koju se dodaje i voda koja dolazi od komšija ukoliko je koriste. Sve u svemu, stan može da bude potpuno uništen, a jedina garancija da do toga neće doći jeste prisustvo stanara u svim stanovima po vertikali na kojoj se dešava intervencija.

7. Može li zbog kamenca da varira pritisak vode i kako se to rešava?

Može, i to se najčešće i dešava. Brzina stvaranja kamenca zavisi od kvaliteta same vode koja kroz cevi protiče, ali i vrste i starosti cevi. Uglavnom kamenac se ne nagomilava na pravom, glatkom delu cevi iznutra već na takozvanim krivinama, kolenima...Kamenac na samim baterijama se vrlo lako fizički može ukloniti skidanjem zaštitne mrežice i njenim ispiranjem, što je jednostavno i korisno uraditi nekoliko puta godišnje.

8. Treba li bojler preventivno čistiti od kamenca?

Poželjno je to činiti na svake 2,3 godine. Kada se skupi previše kamenca, grejač snagu troši da ugreje kamenac čiju toplotu preuzima voda. Troši se više struje a tople vode je manje. Kada je bojler pun kamenca, prilikm grejanja vode, prepoznaće se karakteristično „cvrčanje“ i „pucketanje“ grejača koje je vrlo jasan znak da je čišćenje bojlera hitno potrebno.

Stručnjaci „Stambenog“ savetuju – sve što treba da znate da sprečite zagušenja i izlivanja u svom stanu!

JP Gradsko stambeno

 

9. Je li važno kupovati slavine, cevi i instalacije uopšte kod renomiranih proizvođača, ili se i od onih skromnog kvaliteta dobija sličan učinak u praksi...

Važno je samo da baterije, slavine, budu teške, jer to laicima jeste dobar pokazatelj da se ne radi o legurama koje pucaju i prave brojne probleme, neretko i svega nekoliko meseci po instaliranju.

10. Mogu li komercijalna sredstva za odgušenje u vidu tešnosti i gelova da zaista reše trajnije neka ozbiljnija zagušenja odvoda?

Ozbiljnija svakako ne bez upotrebe sajle od strane stručnih lica. Svoju, cev lokalnog odvoda takva sredstva mogu očistiti, ali to na vertikalnu nimalo ili zanemarljivo malo utiče, a upravo u njoj je svako zagušenje većeg obima. Preventivno je najpoželjnije da svi stanari puštaju vrelu vodu nad sudoperom koja na najbolji način čisti masnoću i razne nečistoće, koje su inače osnova svakog zagušenja. Puštanje vrele vode na nekoliko minuta treba praktivati i nakon odgušenja verikale. I pomenuta sredstva svakako ne mogu da škode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading