GORAN VESIĆ JE UKAZAO Činimo sve da slabovidi imaju jednake šanse kao svi
BeoInfo

Vesić je istakao da Grad Beograd čini sve što je u njegovoj moći da slepi i slabovidi imaju jednaku šansu da učestvuju u društvenom životu, baš kao i svi drugi stanovnici glavnog grada.

– Znamo da taj trud nikada nije dovoljan, ali uradili smo do sada 26 kilometara taktilnih traka, a obaveza je da se prilikom rekonstrukcije svake ulice postavljaju te trake. Prilagođeno je preko 500 raskrsnica, potrebno je još, baš kao što je potrebno i mnogo drugih stvari. S obzirom na to da poslodavci imaju obavezu da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, želimo i sa državom da razgovaramo o tome da poslodavcima ne bude lakše i jeftinije da plaćaju kazne već da one budu veće, te da bude zaposleno mnogo više osoba sa invaliditetom – kazao je Vesić.

Govoreći o spomeniku „Slepi guslar”, zamenik gradonačelnika je podsetio na njegov istorijat i činjenicu da je skulptura bila deo mnogo veće kompozicije u okviru spomenika Karađorđu, podignutom 1913. godine na mestu sadašnjeg Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

– Austrijanci su ga srušili 1914. godine i planirali da tu podignu spomenik Franji Josifu. Kompozicija je stigla u Beograd i nikada nije postavljena jer je došlo oslobođenje, a bronza je upotrebljena za zvono u Crkvi Ružici. Deo prethodnog spomenika, statuu Filipa Višnjića pronašli smo u depou Muzeja grada Beograda i odlučili da vratimo figuru na Kalemegdan i na taj način obnovimo deo naše istorije. To je učinjeno na predlog vašeg udruženja i želimo da nastavimo saradnju i pričamo o svemu drugom što je moguće uraditi – rekao je Vesić, predavši članovima udruženja informator o vakcinaciji na Brajevom pismu.

BeoInfo

 

 

Tom prilikom članovi udruženja izneli su zameniku gradonačelnika pojedinačne predloge, poput problema zvučne najave na raskrsnicama i najave stanica u autobusima javnog prevoza, te je na licu mesta dogovoren zajednički sastanak tokom iduće nedelje sa direktorom GSP, sindikatom vozača GSP, članovima udruženja i drugim zainteresovanim stranama kako bi se razmotrili predlozi i donela odgovarajuća rešenja.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je podsetila da u glavnom gradu živi oko 3.000 slepih i slabovidih.

– Poslednjih sedam godina postigli smo velike rezultate u akciji "Beograd bez barijera", a polovina ukupnog broja taktilnih staza izgrađena je upravo u tom periodu. U toku je izgradnja još 3,6 kilometara, a svaka od njih napravljena u saradnji nadležnih sekretarijata sa slabovidima. Tokom 2019. i 2020. godine ozvučili smo 89 raskrsnica i omogućili bolju dostupnost usluga slepim i slabovidim sugrađanima. Tu su i lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju jer 15 odsto njih radi sa slepom i slabovidom decom, zatim personalni asistenti, kao i prevoz za slepe i slabovide, a od ove godine smo tablama na Brajevom pismu opremili i Gradsku upravu. Želimo da omogućimo jednaku šansu za sve i da naš grad i društvo budu društvo jednakih prava i mogućnosti za sve – rekla je Nataša Stanisavljević.

Zahvalivši na pomoći, predsednik udruženja slepih i slabovidih osoba „Gledamo srcem” Boban Veličković podsetio je na veoma dobru saradnju sa Gradom Beogradom, a posebno je ovom prilikom zahvalio Goranu Vesiću što nikada nije propustio da primi, razgovara i reaguje na probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, kao i Nataši Stanisavljević koja konstantno podržava ovu kategoriju stanovništva.

– Obeležavamo Dan belog štapa koji nam služi za orijentisanje i bolje kretanje. Uz taktilne trake koje su nam vodilje sigurnije se krećemo, a zahvalnost Gradu Beogradu i Goranu Vesiću dugujemo i za postavljanje Spomenika slepom guslaru kao i za iskazano razumevanje u razgovorima o potrebama slepih i slabovidih – istakao je Veličković.

Nakon okupljanja, za članove udruženja je u pratnji profesionalnog turističkog vodiča organizovan obilazak Beogradske tvrđave.

 

Komentari (0)

Loading