GORAN VESIĆ JE UKAZAO Činimo sve da slabovidi imaju jednake šanse kao svi
BeoInfo

Vesić je istakao da Grad Beograd čini sve što je u njegovoj moći da slepi i slabovidi imaju jednaku šansu da učestvuju u društvenom životu, baš kao i svi drugi stanovnici glavnog grada.

– Znamo da taj trud nikada nije dovoljan, ali uradili smo do sada 26 kilometara taktilnih traka, a obaveza je da se prilikom rekonstrukcije svake ulice postavljaju te trake. Prilagođeno je preko 500 raskrsnica, potrebno je još, baš kao što je potrebno i mnogo drugih stvari. S obzirom na to da poslodavci imaju obavezu da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, želimo i sa državom da razgovaramo o tome da poslodavcima ne bude lakše i jeftinije da plaćaju kazne već da one budu veće, te da bude zaposleno mnogo više osoba sa invaliditetom – kazao je Vesić.

Govoreći o spomeniku „Slepi guslar”, zamenik gradonačelnika je podsetio na njegov istorijat i činjenicu da je skulptura bila deo mnogo veće kompozicije u okviru spomenika Karađorđu, podignutom 1913. godine na mestu sadašnjeg Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

– Austrijanci su ga srušili 1914. godine i planirali da tu podignu spomenik Franji Josifu. Kompozicija je stigla u Beograd i nikada nije postavljena jer je došlo oslobođenje, a bronza je upotrebljena za zvono u Crkvi Ružici. Deo prethodnog spomenika, statuu Filipa Višnjića pronašli smo u depou Muzeja grada Beograda i odlučili da vratimo figuru na Kalemegdan i na taj način obnovimo deo naše istorije. To je učinjeno na predlog vašeg udruženja i želimo da nastavimo saradnju i pričamo o svemu drugom što je moguće uraditi – rekao je Vesić, predavši članovima udruženja informator o vakcinaciji na Brajevom pismu.

GORAN VESIĆ JE UKAZAO Činimo sve da slabovidi imaju jednake šanse kao svi

BeoInfo

 

 

Tom prilikom članovi udruženja izneli su zameniku gradonačelnika pojedinačne predloge, poput problema zvučne najave na raskrsnicama i najave stanica u autobusima javnog prevoza, te je na licu mesta dogovoren zajednički sastanak tokom iduće nedelje sa direktorom GSP, sindikatom vozača GSP, članovima udruženja i drugim zainteresovanim stranama kako bi se razmotrili predlozi i donela odgovarajuća rešenja.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je podsetila da u glavnom gradu živi oko 3.000 slepih i slabovidih.

– Poslednjih sedam godina postigli smo velike rezultate u akciji "Beograd bez barijera", a polovina ukupnog broja taktilnih staza izgrađena je upravo u tom periodu. U toku je izgradnja još 3,6 kilometara, a svaka od njih napravljena u saradnji nadležnih sekretarijata sa slabovidima. Tokom 2019. i 2020. godine ozvučili smo 89 raskrsnica i omogućili bolju dostupnost usluga slepim i slabovidim sugrađanima. Tu su i lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju jer 15 odsto njih radi sa slepom i slabovidom decom, zatim personalni asistenti, kao i prevoz za slepe i slabovide, a od ove godine smo tablama na Brajevom pismu opremili i Gradsku upravu. Želimo da omogućimo jednaku šansu za sve i da naš grad i društvo budu društvo jednakih prava i mogućnosti za sve – rekla je Nataša Stanisavljević.

Zahvalivši na pomoći, predsednik udruženja slepih i slabovidih osoba „Gledamo srcem” Boban Veličković podsetio je na veoma dobru saradnju sa Gradom Beogradom, a posebno je ovom prilikom zahvalio Goranu Vesiću što nikada nije propustio da primi, razgovara i reaguje na probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, kao i Nataši Stanisavljević koja konstantno podržava ovu kategoriju stanovništva.

– Obeležavamo Dan belog štapa koji nam služi za orijentisanje i bolje kretanje. Uz taktilne trake koje su nam vodilje sigurnije se krećemo, a zahvalnost Gradu Beogradu i Goranu Vesiću dugujemo i za postavljanje Spomenika slepom guslaru kao i za iskazano razumevanje u razgovorima o potrebama slepih i slabovidih – istakao je Veličković.

Nakon okupljanja, za članove udruženja je u pratnji profesionalnog turističkog vodiča organizovan obilazak Beogradske tvrđave.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading