NAJVIŠE NOVCA U NOVIJOJ ISTORIJI Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rebalans buždeta, prema kojem ukupan budžet iznosi više od 143 milijarde dinara, od čega je budžet Grada oko 129 milijardi, dok su ostala sredstva namenjena gradskim opštinama.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je to najveći budžet u novijoj istoriji Beograda koji, kako je precizirao, iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara.

“Budžet koji je do sada bio najveći, koji smo imali na početku 2020. godine, pre epidemije korona virusa, iznosio je 1.205 milijardi evra i to pokazuje kako se ovaj grad razvija”, rekao je Vesić.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao je da Beograd nastavlja da se razvija iz dana u dan. “I pored krize izazvane korona virusom, uspeli smo da naš grad zadržimo na pravom putu i od njega napravimo još lepše i bolje mesto za život", rekao je on.

Istakao je da se gradska vlast od 2014. godine trudi da razvnomerno razvija Beograd i da se to najbolje vidi po ulaganjima u prigradskim opštinama. Naglasio je da je ovim rebalansom gradski budžet istorijski i da je to potvrda odgovorne politike koju sprovodi SNS.

Kako je anije danas vesič najavio budžet za urbanizam i prostorno planiranje uvećaće se za 82 odsto, pa će iznositi 8,1 milijardu dinara.

Kapitalni budžet u visini od 27,7 milijardi dinara je uvećan  za 7,8 milijardi dinara i čini 21,36 odsto budžeta.

"Od toga je 2,1 milijarda namenjena kupovini zemlje na Makiškom polju gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i izgradnju saobraćajnih površina, pratećih infrastrukturnih i drugih javnih objekata za potrebe metro sistema grada, 380 miliona dinara za potrebe izgradnje kompleksa nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu...", rekao je Vesić.

Za nastavak izgradnje vrtića izdvojeno je dodatnih 243 miliona dinara, za subvencije roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće izdvaja se dodatnih 754 miliona dinara, na opremanje novih i renoviranih objekata vrtića i škola dodatnih 211 miliona dinara, a za nabavku besplatnih tableta za 67.000 beogradskih đaka, od 1. do 4. razrrda i 6.500 lap-topova za potrebe učitelja i nastavnika izdvaja se 1,3 milijardi dinara.

Vesić je i rekao da Beograd izdvaja za kulturu 5,7 milijardi dinara što iznosi četiri odsto budžeta što je veće izdvajanje nego u mnogim evropskim državama.

Od danas će i sahranjivanje kućnih ljubimaca biti komunalna usluga čime je stvorena pretpostavka da od septembra proradi groblje kućnih ljubimaca koje se gradi na Bežanijskoj kosi, a komunalna usluga buće i usluga "smart siti".

Prema Vesićevim rečima, odbornici će glasati i za program subvencija od po 5.000 dinara za 2.000 naših ljudi koji budu kupovali bicikle domaće proizvodnje.

Konkurs će biti raspisan u julu, a Grad će za tu namenu izdvojiti 10 miliona dinara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading