Momčilo Vidojević Biljana Popović
Printscreen
Momčilo Vidojević Biljana Popović

Printscreen

Vidojević izvređao savetnica ministra, Foto: Printscreen

AŽC u saopštenju ukazuje da je to još jedan slučaj seksizma u Srbiji koji je dospeo je do javnosti ocenjujući da je Vidojević kroz prizmu pola pokušao da diskvalifikuje profesionalno delovanje Popović Ivković.

Ta organizacija upozorava i da ako se seksizam ne opaža i prećutkuje on postaje deo legitimnog ponašanja, "alat" kojim se održava istorijska nejednakost društvene i ekonomske moći, sredstvo diskriminacije žena.

Zbog učestalosti seksističkog obraćanja u javnom prostoru Autonomni ženska centar podseća da su stavovi seksistički ukoliko se ženama sugeriše da su manje vredne, da im pripadaju podređene uloge, da se njihovi kvaliteti procenjuju na osnovu izgleda, a ne učinka, da su objekti koji treba da zadovolje muške prohteve, a ne ravnopravni subjekti u privatnom i javnom životu, naveo je AŽC.

Autonomni ženski centar smatra da se izgovorena insinuacija može tumačiti i kao seksualno uznemiravanje, te ponovo ističe potrebu postojanja jasnih internih procedura za prijavljivanje i procesuiranje slučajeva seksualnog uznemiravanja u sektoru bezbednosti na svim organizacionim nivoima, što bi doprinelo promeni tradicionalno muške i potencijalno seksističke kulture.

AŽC je naveo da postoji i sumnja da je Vidojević i učinilac nasilja nad suprugom, takođe policijskom službenicom, što, kako kažu, MUP-u nije nepoznata činjenica.

AŽC podseća i da je ovom ministarstvu u više navrata predlagano uvođenje posebnih procedura za prijavljivanje i postupanje sa učiniocima nasilja u porodici i partnerskim odnosima za pripadnike iz sektora bezbednosti.