Šminka, šminkanje
Stock photo
Šminka, šminkanje

Stock photo

Ilustracija, Foto: Stock photo

Borba protiv stresa napustila je ordinacije psihologa i psihijatara i preselila se na rafove kozmetičkih radnji. Kreme za lice, puderi, gelovi za tuširanje, antiperspiranti i donji veš odjednom su postali puni nekih čarobnih sastojaka, kojima stres biva kao „kao rukom odnesen“, bar tako kažu proizvođači.

Goran Papović: Prodaju nam mačku u džaku!

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za „Alo!“ da dok ne počne da reaguje tržišna inspekcija, imaćemo situaciju da nam takvim i sličnim proizvodima vređaju inteligenciju.

- Odlično! Donji veš antistres! Kozmetika antistres! U pitanju je prevara. Nemojte da nam prodajete mačku u džaku! Hiljaditi put ponavljam da dok se ne vrati nadležnost tržišne inspekcije, biće ovako neozbiljno. Ljudi, ako ste pod stresom, idite kod lekara - navodi on.

„Nivea“, „Viši“ i „Pompea“ samo su neke od kompanija koje obmanjuju potrošače.

Čitajući natpise na njihovim proizvodima, mogli bismo pomisliti da ako se dobro istrljamo gelom za tuširanje „natura siberica“, a zatim umesto običnih gaća obučemo neke iz bogatog programa „Pompea no stres“ ne samo da ćemo biti čisti i odeveni u veš koji „naglašava ono najlepše i krije nedostatke“ već ćemo biti oslobođeni svih muka i pritisaka svakodnevice, a bogami i zaštićeni od nekih novih nervoza.

Naravno ovom osećanju blagostanja svakako će doprineti i antiperspirant kuća „Nivea“ i „Viši“, ali i neke od brojnih antistres krema za lice, kojima je naše tržište preplavljeno.

Svi stručnjaci se jednoglasno slažu da stres jeste bolest savremenog doba, a Marina Brašić, psihoterapeut, u razgovoru za „Alo!“ kaže da mazanje antistres pomade, stavljanje istog takvog pudera, upotreba dezodoransa ili oblačenje antistres gaća nemaju nikakve veze s rešavanjem problema stresa. 

Antistres donji veš

Poziv na kupovinu antistres veša koji proizvodi italijanska „Pompea“ glasi da ako volite osećanje slobode, onda sigurno nosite italijanski „Pompea“ antistres donji veš. Za muškarce i žene, a postoje i pidžamice za decu mirnih boja i desena.

- Stres se otklanja u ordinacijama, a ne upotrebom kozmetičkih preparata. Istina je i da je malo ko potpuno imun na stres, pa nema dileme da su od jednog ozbiljnog zdravstvenog problema „kozmetičari“ napravili unosan biznis - kaže ona.

I direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti naglašava da se bolesti kože leče kod dermatologa, a psihički problemi kod psihologa i psihijatra.

- Niko ne treba da kupuju preparate kozmetičkih kuća na kojima piše „antistres“! Nijedan proizvod. Stres je ozbiljno stanje organizma. Ko ima probleme sa stresom, pravi put je ordinacija. Sve ostalo je van pameti - naveo je taj stručnjak za „Alo!“. 

Antistres sve

U ponudi su i antistres maska za lice s mineralima iz Mrtvog mora, ali i isti takav serum za vrlo osetljivu kožu s proširenim kapilarima. Antistres serum jača zidove kapilara i povećava njihovu elastičnost. Antistres krema za lice namenjena je svim tipovima kože, a posebno je dobra za normalnu i mešovitu kožu i uklanja tragove stresa i umora.

 

Komentari (1)

Ina

29.03.2018 17:38

Prvi put cujem ovakvu interpretaciju. Koristim viši antistress Roll-on i nije mi palo na pamet da on leči stres već pojačano lučenje znoja koje nastaje bas zbog stresa. Ako kupim carape koje zatezu i koje ne isticu moju ne bas vitku liniju naravno da cu se manje nervirati. Ni pomislila nisam da takvi proizvodi lece stres. Preozbiljni i prestrogi ste.