OSNIVAČ GRUPE „VAGNER“ REAGOVAO NA MOLBU ZELENSKOG "Ukoliko mi se neko obrati, svakako ću pomoći" (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija A.V.

Najžešći sukobi ukrajinske i ruske vojske su u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da ruske snage danonoćno granatiraju i napadaju ukrajinske položaje duž linija fronta. 

Evropska unija odobrila je novu tranšu vojne pomoć Ukrajini u vrednosti od pola milijarde evra uz dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" za obuku ukrajinskih vojnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Bajden u sredu objavljuje odluku

23.00 -  Američki predsednik Džo Bajden će u sredu objaviti odluku o isporuci tenkova Abrams Ukrajini, prenosi AP pozivajući se na zvaničnike. Međutim, isporuka bi mogla potrajati mesecima ili godinama, navodi se u izveštaju.

Snažno dejstvo Ka-52 "Aligator" (VIDEO)

22.31 - Rad posade jurišnog helikoptera Кa-52 „Aligator“ na ugledarskom pravcu.

 

 

ŽESTOKA BORBA ZA STRATEŠKI BITAN GRAD

22.20 - Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u neuspešnom kontranapadu

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski imenovao Aleksija Кulebu

21.58 - Zelenski je imenovao Aleksija Кulebu za zamenika šefa predsedničke kancelarije.

UkroSMI smatra ovo imenovanje apsolutnim trijumfom Jermaka. Кuleba je Jermakov poslušnik i on je taj koji sada ima potpuni monopol na Bankovoj.

 

 

Prigožin reagovao na molbu Zelenskog

21.32 - Evgenije Prigožin, osnivač grupe „Vagner“, izjavio da je upoznat sa time da su predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns razgovarali o atentatu na njega.

„Da, obavešten sam, pres-služba mi je saopštila. To je veoma dobra ideja. Slažem se da je vreme da se Prigožin likvidira. Ukoliko mi se neko obrati, svakako ću pomoći“, poručio je ironično osnivač „Vagnera“, prenela je njegova pres-služba na Telegramu.

Lavov blokiran: U zapadnoj Ukrajini novi talas mobilizacije

21.10 - Svi izlazi iz Lavova, su blokirani – svaki automobil se pregleda kako bi se otkrili vojno sposobni muškarci.

 

 

Zelenski: Nećemo napasti Belorusiju

20.33 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare da Ukrajina ne planira da napadne Belorusiju, a istovremeno je izbegao odgovor na pitanje da li je Кijev nudio Minsku da potpišu pakt o nenapadanju.

„Sve što Ukrajina zvanično predlaže, svi ćete čuti. Mogu još jednom da potvrdim: nećemo napasti Belorusiju“, izjavio je Zelenski tokom zajedničke konferencije za novinare sa finskim predsednikom Sauli Ninisteom.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je prethodno da je Кijev predlagao Minsku da zaključe pakt o nenapadanju kako beloruska vojska ne bi krenula na Ukrajinu.

CNN otkriva zašto je grupa "Vagner" jedinstvena pretnja na frontu

20.07 - Vojni obaveštajni dokument do koga je došao američki medij pokazuje koliko je grupa "Vagner" bila efikasna oko grada Bahmuta – i koliko je teško boriti se protiv njih, prenosi CNN.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borba na periferiji Artemovska (VIDEO)

19.53 - Vojnici PMC Vagner, koristeći dimnu zavesu, napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine, a ukrajinski nacionalisti pokušavaju da obore ruski avion ili borbeni helikopter sa MANPADS Igla, koji pruža vazdušnu podršku Vagnerovcima koji su napredovali. U blizini se nalazi prenosni protivvazdušni raketni sistem američke proizvodnje FIM-92 Stinger.

 

 

Vojnici posmatraju dejstvo Su-25 (VIDEO)

19.37

 

 

ŠOLC PRELOMIO

19.10 - Nemačka šalje "Leoparde" u Ukrajinu

Celu vest pročitajte OVDE.

Medvedev: Rusija ima dovoljno oružja

19.04 - Rusija ima dovoljno oružja, a nova vojna oprema je na putu, rekao je danas Dmitrij Medvedev, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivši predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika ruskog Bezbednosnog veća.

Medvedev je danas na sastanku s zvaničnicima ruske vojne industrije, rekao kako "neprijatelji Rusije periodino tvrde da nam nedostaje ovoga ili onoga".

"Moram da ih razočaram, imamo dovoljno svega", rekao je da su "isporuke hiljada komada novog oružja i vojne opreme u toku. "Uspostavili smo dobar ritam isporuka od početka godine, sad ga moramo održati", dodao je.

Napad kod Donjecka (VIDEO)

18.49 - BMP 5. brigade vatrom podržavaju napredovanje u Marjinci.

Napredovanje jurišnih grupa na Marjinku podržano je vatrom oklopnih vozila i artiljerije.

 

 

UKRAJINU ČEKA BRUTALNO PROLEĆE Sprema se žestoka ruska ofanziva, manjka pomoć sa Zapada

18.42 - Ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova – ne samo za odbranu svojih sadašnjih položaja, već i za borbu protiv Rusa u narednim mesecima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ofanziva u pravcu Donjecka

18.19 - stanje u 16.00 časova 24.01.2023.

- Borci odvojenog jurišnog bataljona „Somalija“ tokom intenzivnih borbi zauzeli su dominantne visove severno od Vodjana i izbacili ukrajinske formacije iz samog sela.

- Jedinice 11. bataljona 59. ompbr OSU, braneći naselje, pretrpele su ogromne gubitke i povukle se na rezervne položaje. Кomanda 11. OMPB zatražila je evakuaciju ljudstva iz područja borbenih dejstava.

- Marinci 501 bataljona 36 RMP-a  OSU su hitno upućeni na front da drže liniju. Sa aerodroma u Slavnom, dva helikoptera Mi-8 gađaju Vodjane.

- OSU očekuju nastavak opsežne ofanzive ruskih trupa u nekoliko oblasti, uključujući Pervomajsku, Mariinku, Кrasnogorovku i Nevelsku.

 

 

Borba kod Svatovo-Kremene: Izviđači i artiljerija uništavaju oklopna vozila i pešadiju (VIDEO)

17.55 -  Artiljerci 1. tenkovske armije pokrivali su oklopni transporter Oružanih snaga Ukrajine, koji je prevozio militante na rotaciju u rejonu Novoselovskog. Preživeli su pobegli, ostavljajući ranjene za sobom.

STIGLI REZULTATI Obavljena inspekcija ukrajinskih nuklearki

17.32 - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da je "rezultat tih inspekcija negativan"

Celu vest pročitajte OVDE.

POLJSKA RASKRINKALA BERLIN Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor

17.28 - Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove "leopard 2" koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Celu vest pročitajte OVDE.

HRVATSKI ISTORIČAR O KRAJU REŽIMA U KIJEVU Močvara postaje malena za toliko krokodila (VIDEO)

18.14 - Istoričar Goran Šarić tvrdi da je Rusija nepobediva.

Celu vest pročitajte OVDE.

MiG-31К poleteo iz Belorusije - Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

17.08

 

 

Jevgenij Prigožin o borbama PMC Vagnar u Bahmutu:

17.01 -„Zadatak je zauzimanja Bahmuta, uništavanje neprijatelja u blizini grada i sprečavanje bilo kakvih ofanzivnih akcija u bilo kom pravcu fronta.  
Sve borbeno spremne jedinice Oružanih snaga Ukrajine upućuju se u Bahmut.
Tu ih Vagnerov PMC uništava, otvarajući operativne mogućnosti na  drugim delovima fronta"

- Oružane snage RF su pogodile komandno mesto 57. posebne mehanizovane brigade i skladište naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Artjomovska i Novoukrajinke u DNR;

- Oružane snage RF likvidirale su više od 25 ukrajinskih vojnika i uništile samohodnu haubicu „Akacija“ na Zaporoškom pravcu;

- Oružane snage RF nanele su udare jedinicama 25. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Severskoj oblasti u DNR;

- Ruski PVO sistemi oborili su deset dronova Oružanih snaga Ukrajine u poslednjih 24 časa;

- Ruske trupe uništile su radarsku stanicu AN/TPК-50 na Hersonskom pravcu;

- Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je ukrajinski PVO sistem Buk-M1 u Harkovskoj oblasti.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

16.22 - Oružane snage Rusije likvidirale su oko 30 vojnika oružanih snaga Ukrajine i uništile haubicu M777 na Кrasnolimanskom pravcu;

- Oružane snage Rusije su nastavile ofanzivu u pravcu Donjecka, gubici Oružanih snaga Ukrajine u poslednjih 24 sata iznosili su 50 vojnika;

- Dve brigade Oružanih snaga Ukrajine izgubile su u poslednja 24 sata više od 40 ljudi na Кupjanskom pravcu;

- Oružane snage RF su pogodile komandno mesto 57. posebne mehanizovane brigade i skladište naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Artjomovska i Novoukrajinke u DNR;

- Oružane snage RF likvidirale su više od 25 ukrajinskih vojnika i uništile samohodnu haubicu „Akacija“ na Zaporoškom pravcu;

- Oružane snage RF nanele su udare jedinicama 25. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Severskoj oblasti u DNR;

- Ruski PVO sistemi oborili su deset dronova Oružanih snaga Ukrajine u poslednjih 24 časa;

- Ruske trupe uništile su radarsku stanicu AN/TPК-50 na Hersonskom pravcu;

- Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je ukrajinski PVO sistem Buk-M1 u Harkovskoj oblasti.

 

 

Rusi napreduju u pravcu Ugledara

15.57 -  155. brigada Tihookeanske flote i 7. OBTF počele su kretanje u pravcu Ugledara.

 

 

Stoltenberg u Berlinu: Ukrajini ne treba samo odbrambeno oružje - ona mora da pobedi

15:33 - NATO treba da isporuči oružje Ukrajini, ne samo za odbranu, već i da bi mogla da pobedi i povrati svoje teritorije, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako je istakao, Nemačka će uskoro doneti odluku o tenkovima „leopard”. Sve zemlje koje imaju ove tenkove već mogu da počnu da obučavaju posade za njih i pripremaju ih za prebacivanje u Ukrajinu, jer će taj proces potrajati.

Neprijatelj neće proći - inženjeri grupe "O" opremaju odbrambene položaje

12:46 - 

 

 

Još jedan kolubijski plaćenik u Donbasu

12:14 - 

 

 

Češka ukrala tenkove iz Maroka da ih pošalje u Ukrajinu

11:57 - 

 

 

Fragment borbe jedne od jedinica 76. gardijske vazdušno-jurišne divizije

11:24 - 

 

 

Savet bezbednosti UN prikazao je snimak napada ukronacista na civilno stanovništvo Donbasa

10:51 - 

 

 

U Zakarpatju se priča da je najmanje polovina 128. brdske brigade poginula kod Soledara

10:35 -

 

 

ERDOGAN BESAN NA ŠVEDSKU: Ne nadajte se da ćemo vam dozvoliti!

10:30 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare članstvu u NATO-u nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu, kada je spaljena kopija Kurana.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

 

Oglasio se Lukašenko:

OSNIVAČ GRUPE „VAGNER“ REAGOVAO NA MOLBU ZELENSKOG

EPA

 

 

10:24 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ukrajinska strana predlaže Minsku da sklope pakt o nenapadanju, javlja beloruska državna agencija „Belta“.

„Ne znam zašto to Ukrajinci rade. Sa jedne strane nas mole da ni u kom slučaju ne uđemo u rat sa Ukrajinom, da naša vojska ne krene tamo. Predlažu da se sklopi pakt o nenapadanju. Međutim, sa druge strane pripremaju haos i naoružavaju militante. Poljska i Litvanija su potpuno poludele. Zašto im to treba? Nije jasno. Zato smo prinuđeni da oštro reagujemo“, izjavio je Lukašenko na sastanku o društveno-političkoj situaciji u zemlji.

 

 

ZELENSKI SE HVATA ZA SLAMKU Potpisao ukaz, zabranio izlazak iz zemlje zvaničnicima!

09:36 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se zabranjuje izlazak iz države brojnim zvaničnicima. Osim toga, najavio je niz kadrovskih promena u aktuelnoj ukrajinskoj vladi.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

RUSKA ZAMKA Za Ukrajince ostao još samo jedan put!

09:30 - Za Oružane snage Ukrajine ostao je samo jedan put do Artjomovska (Bahmuta), ostali putevi su im presečeni.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ruski i sirijski vojnici obnavljaju aerodrom Džirah uništen tokom operacija

09:09 - 

 

 

U Кijevu se dogodio „ukrajinski trenutak“

08:50 - 

 


 

 

Rusi spremili odgovor na širenje NATO!

08:00 - Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Zapaljen oklopni automobil Oružanih snaga Ukrajine kod Artemovska

07:31 - 

 

 

Ukrajinski militanti pokazali majstorsku klasu brzog spuštanja sa borbenog vozila pešadije, ne treba im ruski napad

07:10 - 

 

 

Zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine podnosi ostavku

07:00 - Kirilo Timošenko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podnosi ostavku, javila je sinoć ukrajinska Pravda. Prema izvorima Pravde, njegovo mesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba. Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading