UKRAJINU ČEKA KRVAVO PROLEĆE Sprema se žestoka ruska ofanziva, manjka pomoć sa Zapada
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Svega par kilometara od beloruske granice, ukrajinska vojska se sprema za ono što očekuju da će biti brutalno proleće.

Stari tenkovi T-72 – neki duplo stariji od njihove posade – ispaljuju metke u maglu, dok kopnene trupe vežbaju juriš na napuštene zgrade.

Neke od vežbi se održavaju u jezivo mirnom gradu Pripjatu, napuštenom od nuklearne katastrofe u Černobilju 1986.

Dok vojnici vežbaju, general-potpukovnik Sergej Naiev preuzima desetak pikap kamiona naoružanih teškim mitraljezima i protivavionskim topovima, inicijativa koju finansira gomila kako bi se pomoglo Ukrajini da odbaci iranske dronove Šahid, koji su naneli dosta štete energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Ali Naiev, zdepast i ljubazan komandant, veruje da će sledeća faza ovog rata biti oko tenkova. A to znači ne njegove drevne T-72, ​​već modernije mašine kao što su nemački Leopard 2 i britanski Čelendžeri.

Ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova – ne samo za odbranu svojih sadašnjih položaja, već i za borbu protiv neprijatelja u narednim mesecima.

„Naravno, potreban nam je veliki broj zapadnih tenkova. Oni su mnogo bolji od sovjetskih modela i mogu nam pomoći da napredujemo“, rekao je Naiev.

UKRAJINU ČEKA KRVAVO PROLEĆE Sprema se žestoka ruska ofanziva, manjka pomoć sa Zapada

EPA Marcin Bielecki

 

„Stvaramo nove vojne jedinice. A od njihove borbene gotovosti zavisiće naše sledeće akcije. Stoga je pomoć Zapada izuzetno važna.

Glavni među njihovim zahtevima je Leopard 2, koji je relativno lak za održavanje i rukovanje i koji je u službi mnogih zemalja NATO-a. I vojno i političko rukovodstvo u Ukrajini nadalo se da će sastanak ukrajinskih partnera u Ramštajnu u petak osvetliti njihovu isporuku, ali je Nemačka uzdržana.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, govoreći posle sastanka, rekao je da su on i njegov nemački kolega Boris Pistorijus „imali iskrenu diskusiju o Leopardu 2… da se nastavi“.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinske predsedničke administracije, rekao je za CNN u petak:

„Razočarani smo. Razumemo da neke zemlje imaju inhibicije. Ali što se to sporije odvija, više naših vojnika i civila gine. „Bilo bi značajno da Nemačka ovde zauzme lidersku poziciju.

On tvrdi da bi „300 do 400 ovih tenkova, u stvari, nadmašilo 2.000 do 3.000 tenkova iz sovjetske ere... To bi naglo ubrzalo tempo rata i pokrenulo završnu fazu.”

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici kažu da im ponestaje rezervnih delova za postojeće tenkove iz sovjetske ere, čak i dok pretražuju druge države bivšeg sovjetskog bloka u potrazi za zalihama.

Ukrajinci strahuju da bi druga ruska ofanziva mogla da počne u roku od dva meseca. Do proleća će 150.000 Rusa regrutovanih prošle jeseni biti obučeno i verovatno uključeno u jedinice spremne za borbu.

UKRAJINU ČEKA KRVAVO PROLEĆE Sprema se žestoka ruska ofanziva, manjka pomoć sa Zapada

Foto: Shutterstock

 

Za Ukrajince je to trka sa vremenom. Ali oni u suštini pretvaraju vojsku zasnovanu na sovjetskom hardveru u onu koja koristi napredno zapadno oružje u varp brzini.

Neće dobiti glavne borbene tenkove M1 Abrams, koji su moćni, ali ih je teško održavati. Kolin Kal, glavni politički savetnik Pentagona, rekao je za M1 da je Abrams „skup. Teško je trenirati. Ima mlazni motor."

Stručnjaci takođe veruju da bi nemački tenkovi mogli da naprave stvarnu razliku.

„Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk sa dobrim senzorima“, rekao je za Si-En-En Džek Votling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje na Roial United Services Institute (RUSI).

„Prvobitno je dizajniran da ga održavaju regruti i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO dizajna kao što je Challenger 2. Postoji i postojeća proizvodna linija za snabdevanje Leoparda 2 rezervnim delovima.“

Ali drugo oružje nastavlja da pristiže – oklopna vozila Striker i borbena vozila pešadije Bredli iz SAD, haubice iz Finske, napredni artiljerijski sistem ARCHER i protivtenkovski topovi iz Švedske.

Ukrajinska vojska mora da obuči jedinice na novoj opremi i da je integriše u svoje postojeće formacije.

„Cela jedinica treba da bude opremljena istim vozilom, tako da je ceo bataljon opremljen Bredlijem, ako ga dobijemo, ili Leopardima“, rekao je general-potpukovnik Naiev za CNN. Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika je reklo da Ukrajina želi da krene na čelo pre nego što Rusija ojača svoje linije i svoje bataljonske taktičke grupe.

Linije fronta – sve od ruske granice na severoistoku do Crnog mora – malo su se pomerile od ukrajinskog napredovanja u Harkovu i Hersonu u jesen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading