NESANICA VLADIMIRA ZELENSKOG Zapad se sprema da Ukrajini zada udarac koji će biti opasniji od ruskih raketnih napada
Foto: Alo ilustracija

Snabdevanje naoružanjem i opremom omogućilo je ukrajinskoj vojsci da pruži otpor ruskoj vojsci, ali se raketni napadi na kritičnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine ne mogu zaustaviti. Zapad se sprema da Ukrajini zada udarac koji će biti opasniji od ruskih raketnih napada. O tome piše Daglas Šon, analitičar Boston Heralda.

Autor priznaje da raketne salve potkopavaju vojni potencijal Ukrajine, ali uskoro bi Zapad mogao da udari, što predstavlja još veću opasnost za Kijev.

Ruski napadi na infrastrukturu su zaista štetni, ali se dešava nešto još opasnije: čini se da podrška Zapada Ukrajini jenjava zbog političkog i ekonomskog pritiska sa kojim se suočavaju američki i evropski lideri.

Prvo, raste nezadovoljstvo u političkim krugovima u Sjedinjenim Državama. Neki predstavnici Republikanske partije SAD već su jasno stavili do znanja da će nastojati da smanje vojnu pomoć Kijevu. U prvim danima sukoba, većina republikanaca je odobravala prodaju oružja, ali sada oko 48% republikanskih glasača kaže da SAD rade previše.

Kijev dobija još negativnije vesti iz Evrope, gde će uskoro stupiti na snagu embargo na rusku naftu. Prema analitičaru, posledice zabrane nafte mogle bi da navedu zemlje EU da značajno smanje podršku Ukrajini.

„Dok su zemlje EU imale mesece da se pripreme za stupanje na snagu ove zabrane, povećanje cena energenata može biti preskupo za zemlje koje se već bore sa inflacijom“, navodi se u tekstu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading