"MORAMO DA SE PRIPREMIMO" Makron upozorio Evropu: Svetske sile moraju da se okupe
Foto: AP Christophe Ena

Makron je u više navrata razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu u februaru, a njihov poslednji razgovor dogodio se 19. avgusta nakon duge pauze.

"Moramo da se pripremimo na dugi rat"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, s kojim Makron nije imao najbolji odnos, u međuvremenu je aktivno nastojao da igra ulogu posrednika, lično se sastajući i s Putinom i s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

-Ko želi da Turska bude jedina svetska sila koja nastavlja da razgovara sa Rusijom? Ne smemo da pokleknemo pred bilo kojim oblikom lažnog morala koji bi nas ostavio nemoćnim. Posao diplomata je da razgovara sa svima, posebno sa ljudima sa kojima se ne slažu. I tako ćemo da nastavimo, u koordinaciji sa našim saveznicima, rekao je Makron na sastanku francuskih ambasadora u Jelisejskoj palati.

EPA

 

Makron je utvrdio da bi svetske sile već trebalo da se pripreme za mirovne pregovore za okončanje sukoba koji već traje više od pola godine. Pritom je naglasio da je na Kijevu da odluči o vremenu i uslovima.

-Moramo da se pripremo za dugi rat. Moramo da izbegnemo eskalaciju i da pripremimo mir. Priprema mira znači razgovor sa svim stranama, kao što sam s Rusijom učinio pre samo nekoliko dana. I opet ću to da uradim. Dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima da Ukrajina stekne dojam da smo je prepustili sudbini, istakao je.

Rekao je da takav dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima kojima bi Ukrajina bila podvrgnuta da je prepuštena sudbini.

"Ne želimo da učestvujemo u ratu"

Makron tvrdi da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, uključujući i pomoć Francuske, omogućila zemlji da se odupre ruskoj invaziji mnogo efektivnije nego što su mnogi stručnjaci predviđali.

EPA

 

Isto je predviđala i Rusija, dodao je francuski predsednik.

Komentari (1)

Loading
Beba

02.09.2022 07:07

Makron i ostali lideri nikako da shvati da su oni igraci dvostrukog morala...