UKRAJINCIMA STIŽE NASAMS Kijev: Biće to prava pretnja za Kalibr i Kinžal (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Ovaj američko-norveški sistem je takođe nadaleko poznat jer štiti vazdušni prostor direktno iznad Bele kuće i Pentagona.

Kijev je prevashodno tražio ove PVO i PRO sisteme da zaštiti „centre odlučivanja“ od mogućih udara ruskih raketa, pre svega Kinžal i Iskander-M.

NASAMS je naoružan protivvazdušnim raketama AIM-120S/D AMRAAM. Opremljeni su glavama za navođenje sa ograničenom brzinom od 3600 km/h uhvaćenih ciljeva.

To im ne dozvoljava da obaraju ruske hipersonične rakete Kh-47M2 Kinžal, jer je brzina ovih poslednjih u završnoj fazi putanje oko 4300 km/h, kao i za balističku raketu Iskander-M, čija brzina u završnoj putanji leta, njegova brzina je inferiorna od američke i iznosi približno 3200 km / h. Ali sa druge strane, sposoban je da izvodi protivavionske manevre sa preopterećenjima od 25-30 G. AIM-120C zauzvrat može da presreće ciljeve samo sa preopterećenjima od 12-15 Gs.

Posebnost ovog sistema je u tome što je u radijusu od 25-40 km sposoban da radi bez učešća radara za detekciju i nišanjenje.

Najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading