Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Troje poginulih u raketiranju aerodroma (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Borbe na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi prekid vatre sa Rusijom bez oslobađanja okupiranih teritorija samo produžio rat. U svom obraćanju on je izjavio i da Ukrajina na raspolaganju ima žitarica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara.

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Troje poginulih u raketiranju aerodroma (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 


"To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov tvrdi da ukrajinske snage trpe znatne gubitke naoružanja dobijenog od zapadnih zemalja. Iz Moskve tvrde da je u Kramatorsku likvidirano oko 300 ukrajinskih boraca.

U Istanbulu potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora. Gasprom saopštava da još čeka dokumentaciju za turbinu Severnog toka 1 kojim bi bila izuzeta od sankcija.

Pored već odobrenih 175 miliona dolara pomoći, Vaštington sprema još 275 miliona vrednu vojnu tehniku.

Nova pomoć će broj visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema M142 u Ukrajini povećati na 20. HIMARS može precizno da pogodi mete u krugu od 80 kilometara.

KRAJ BLOGA

Specnaz je uhapsio ukrajinskog obaveštajnog agenta u Hersonu.

22:59 - Obaveštajac Oružanih snaga Ukrajine odavao je informacije o kretanju ruskih trupa u Hersonskoj oblasti sa kamera za video nadzor sistema ,,Bezbedni grad".  

 

 

Uništavaju 11.000 mina dnevno

 

22:41 - Saperi (demineri) ruske vojske i Ministarstva za vanredne situacije neutralisali su za jedan dan više od 11.000 eksplozivnih objekata u Donbasu, izjavio je u subotu načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Referendum u Zaporožju i Hersonu

22:22 - Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji.

Uredba o formiranju izborne komisije za sprovođenje referenduma o priključenju Rusiji potpisan je danas u Zaporoškoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije tog regiona Jevgenij Balicki objavom na svom Telegram kanalu.

Zelenski: Ukrajinci se postepeno kreću ka Hersonskoj oblasti

22:01 - Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Fosfornim projektilima na Donjeck?

21:45 - Ukrajinski borci večeras su izveli nekoliko napada na Donjeck, i tom prilikom koristili su municiju zabranjenu po Ženevskoj konvenciji, tvrde ruski izvori. 

 

 

Ukrajinski dronovi gađali crpne stanice u Zaporoškoj oblasti

21:25 - Ukrajinske bespilotne letelice izvele su napad na crpne stanice u Rozovskom okrugu Zaporoške oblasti, oštećena je infrastruktura, saopštio je šef administracije regiona Evgenij Balicki na Telegramu.

 


 

 

"Selo duhova"

21:10 - Širokino je selo duhova u blizini Mariupolja, iz kojeg su svi otišli ​​pre 8 godina, tvrde ruski izvori.

Zbog nacionalista naselje je postalo kao minsko polje: militanti su za sobom ostavili neeksplodirane granate i skrivene strije.

Saperi ruskog centra za razminiranje treba da pregledaju svaku kuću i parcelu, rekao je dopisnik Izvestija Roman Polšakov.

 

Ruska vojska na položajima

20:50 - Odredi jedinice "Z" u zoni Specijalne vojne operacije. Lokacija nije precizirana.

 

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta

20:35 - Ramzan Kadirov objavio je snimak jednog od logora koji su, kako kaže, napustili ukrajinski borci.

„Ono što zapadnoevropske zemlje nisu uradile za Ukrajinu da bi se borba do poslednjeg Ukrajinca odvijala u normalnom režimu. Novac, oružje, oprema, ljudi - i ovo je samo mali deo njihovih navodno plemenitih aktivnosti.

 

Raketiran aerodrom kod Kirovograda

20.15 - Tri osobe su poginule u današnjem ruskom raketnom napadu sa 13 projektila lansiranih na vojni aerodrom i železničku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Kirovograd, izjavio je regionalni guverner Andrij Rajkovič.

Granatirana dva grada u DNR

20.00 - Ukrajinske trupe ispalile su 30 mina kalibra 120 mm i osam granata kalibra 122 mm na Novobahmutovku, deset mina kalibra 120 mm je ispaljeno na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Turska saopštila:

19.38 - Predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i UN su nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma počeli rad u Koordinacionom centru za hranu u Istanbulu, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Ukrajinske snage raketirale most na reci Ingules

18.57 - U jeku priprema za veliku ukrajinsku kontraofanzivu, ukrajinske snage danas su raketirale most Darjevski preko reke Ingulec u okupiranom crnomorskom regionu Hersona, nastojeći da ugroze rutu za snabdevanje koju koriste ruske oružane snage, rekao je ukrajinski regionalni zvaničnik Sergej Klan.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Troje poginulih u raketiranju aerodroma (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Zaporoška oblast pojačava grupu PVO

17.41 - Zaporoška oblast jača grupu sistema PVO kako bi povećala nivo zaštite od granatiranja ukrajinske vojske, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Gugl usporen u Zaporoškoj oblasti

17.11 - Rad američkog pretraživača Gugl u Zaporoškoj oblasti je usporen, a ako se nastavi politika dezinformacija, biće blokiran, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

- Rad pretraživača Gugl je usporen, a ako se ne opamete i nastave da se pridržavaju politike dezinformisanja i propagiranja nasilja, kao i dehumanizacije stanovnika oslobođene teritorije, suočiće se sa sličnom sudbinom – blokiranjem - rekao je Rogov.

Ukrajincima stiže NASAMS

16.39 - Vašington je posle razočaravajuće izjave da Kijev neće dobiti taktičke balističke rakete ATACMS dometa 300 km, najavio utešno prebacivanje dve baterije protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS (18 lansera po šest raketa) Oružanim snagama Ukrajine

Zelenski izneo teške optužbe na račun Moskve

16.05 - Vladimir Zelenski izjavio je danas da je ruski raketni udar na luku Odesu pokazao da će Moskva pronaći načine da ne sprovede dogovor o žitaricama koji je postignut sa Ujedinjenim nacijama, Turskom i Ukrajinom.

Nije pričinjena veća šteta na infrastrukturi luke u Odesi

15:37 - Portparol ukrajinske vojske rekao je da u raketnom napadu na luku u Odesi nije načinjena značajna šteta na infrastrukturi.

 

Predstavnici „Narodnog fronta“ uz podršku NM LNR isporučili su humanitarnu pomoć gradu Rubižnoje i selu Vesjoloje

14:54 - 

 


 

 

 

Ministarstvo odbrane objavilo snimke protivartiljerijske borbe u DNR

14:15 -

 

 

 

Posle povlačenja Ukrajinaca iz Severska pronađeno američko oružje

13:40 - Tokom borbi za Seversk, borci grupe „Odvažni” izbacili su sa položaja ukrajinske artiljerce.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine pobegli su tako brzo da su ostavili iza sebe sve poklone iz SAD - veliki broj granata i punjenja za američke haubice M777, piše Sputnjik.

 

 

Ruski specijalci u akciji

13:30 - 

 

 

 

Litvanija ukinula zabranu prevoza ruske robe

12:50 - Litvanija je ukinula zabranu prevoza robe obuhvaćene sankcijama protiv Rusije u region Kaljiningrad.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ruske specijalne snage uništile su uporište ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti

12:30 - Uništena je laka tehnika, kao i nekoliko kuća u kojima su se krili ukrajinski ekstremisti. Nekoliko pripadnika ukrajinskih snaga je likvidirano, prenosi dopisnik Sputnjika.

U ovom trenutku u harkovskom pravcu se vode borbe u oblasti naselja Uda, Cupovka, Dementjevka, Veliki Prohodi, Rubežno, Pitomnika, Verhnje i Staro Saltovo. Savezničke snage evakuišu civile iz Kazačje Lopanje, koja je svakodnevno pod artiljerijskim udarom ukrajinske vojske.

 

 

 

Ukrajinska vojska: Rusija granatirala luku u Odesi

12:15 - Ruski projektili pogodili su infrastrukturu trgovačke luke u crnomorskom gradu Odesi, saopštila je ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

U objavi južnog odreda ukrajinske vojske na Telegramu navodi se da su na luku ispaljene četiri krstareće rakete "kalibr".

 

Postoje poteškoće u isporučivanju tenkova Ukrajini

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Troje poginulih u raketiranju aerodroma (FOTO/VIDEO)

EPA/ ANDREJ CUKIC

 

 

11:40 - Ministarska inostranih poslova Nemačke Analena Berbok priznala je da postoje poteškoće u „kružnom isporučivanju“ tenkova Ukrajini, koje je Berlin ranije ugovorio s Varšavom.

 

 

Orban: Sankcije ne potresaju Moskvu, EU potrebna nova strategija

Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Troje poginulih u raketiranju aerodroma (FOTO/VIDEO)

EPA JULIEN WARNAND

 

 

11:10 - Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija zbog rata u Ukrajini, koja će biti usmerena na mirovne pregovore.

Odbijen ukrajinski napad

10:45 - Raketni napad ukrajinske vojske na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti je odbijen, elektrana radi normalno, saopštio je šef lokalne administracije Vladimir Leontjev.

"U oblasti hidroelektrane izveden je raketni napad, ali ništa nije oštećeno. Sve je uspešno oboreno. Nema nikakvih ozbiljnih oštećenja", rekao je Leontjev.

 

Na nebu iznad LNR

10:25 - 

 

 

 

Ukrajinske vlasti iznele novu informaciju:

09:48 - Opkolili smo više od 1.000 ruskih vojnika u oblasti Hersona!

Lokalna administracija: Ukrajinska vojska granatirala oblast hidroelektrane u Hersonu

09:30 - Ukrajinska vojska ispalila je najmanje sedam granata u oblasti hidroelektrane "Hakovka" u regionu Herson, saopštila je vojno-civilna administracija te oblasti, koja je pod ruskom kontrolom.

"U 5.07 po moskovskom vremenu, oko sedam granata je pogodilo oblast oko hidroelektrane. Mogao se videti dim u oblasti hidroelektrane, koja je bila meta", rečeno je iz lokalne pres službe za Tas.

 

Ukrajina tvrdi: Rusi raketirali Kirovohrad, ima ubijenih i ranjenih

09:00 - Guverner ukrajinskog regiona Andrij Rajkovič Kirovohrad izjavio je danas da je 13 ruskih projektila pogodilo vojnu pistu i železničku infrastrukturu u tom regionu, dodavši da je određen broj ljudi ubijen ili ranjen.

Rajkovič je na Telegramu naveo da su se spasilački timovi zaputili na mesto gde su pali projektili i da je jedno manje naselje u administrativnom centru Kirovohrada, gradu Kropivnicki, došlo do nestanka električne energije, usled udara, preneo je Rojters.

 

 


Vojnici grupe „O“ dopremili su više od 5 tona humanitarnog tereta u udaljene oblasti Lisičanska

08:10 - Kompleti uključuju sada najneophodnije prehrambene i higijenske proizvode - žitarice, testenine, puter, čaj, konzervisanu hranu, šećer, slatkiše za decu i pelene.

 

 

 

U Donbasu stradala dvojica Amerikanaca

07:35 - Dvojica Amerikanaca, za koje se veruje da su se borili na ukrajinskoj strani protiv Rusije, poginula su na istoku Ukrajine, saopštili su američki zvaničnici.

"Možemo da potvrdimo da su stradala dva američka državljana u regionu Donbas u Ukrajini. U kontaktu smo sa njihovim porodicama i na svaki mogući način im pružamo konzularnu pomoć", rekao je portparol Stejt departmenta za "ABC njuz".

 

Novi trajekt između Severodonjecka i Lisičanska
07:20 - 

 

 

 

Eksplozije u Nikolajevu

07:00 - Snažne eksplozije čule su se rano jutros u Nikolajevu, kao i sirene za uzbunu, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Sienkević, prenosi Ukrinform.

 

 

Kako je naveo na svom Telegram nalogu, eksplozije su se čule rano jutros, oko 4.30.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading