UKRAJINA U STRAHU OD KAPITULACIJE ZAPADA PRED RUSIJOM; Zelenski izdao dve izvršne naredbe zbog izdaje  (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Danas je sto četrdeset četvrti dan rata u Ukrajini, kome se ne nazire kraj. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je juče, pri obilasku ruskih trupa u Donbasu, naložio ruskim vojnim jedinica da pojačaju dejstva na svim operativnim pravcima. Na istoku ruske snage zašle duboko u Seversk i Soledar. Raketirana i Odesa. U subotu kasno uveče počela je kontraofanziva ukrajinske vojske. 

U Nemačkoj pivo možete platiti uljem - Alo.rs

Ruska kompanija "Gasprom" saopštila je da očekuje da će nemački "Simens" ispuniti sve obaveze u okviru servisiranja gasno-turbinskih motora od kojih zavisi rad gasovoda "Severni tok 1" i isporuka gasa evropskim potrošačima.

 

EU SPREMA NOVE SANKCIJE RUSIJI Nisu računali na samo jednu stvar

11.53 - Evropska komisija ovih dana planira da uvede nove sankcije Rusiji. Detaljnije čitajte OVDE.

Zelenski otpustio šefa DB i državnu tužiteljku

11.31 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izdao je kasno danas izvršne naredbe o razrešenju načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Marija Zaharova: Stanovnici EU su osetili efekat antiruskih sankcija, ali...

11.12 - Stanovnici Evrope su već dočekali efekte antiruskih sankcija, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ukrajina se plaši kapitulacije Zapada pred Rusijom

22.50 - Ukrajina se plaši kapitulacije Zapada pred Rusijom, piše američki nedeljnik Njuzvik.

Tekst, u prilog tvrdnji, navodi dve poslednje ruske „pobede u ratu sa sankcijama“: dozvoli Kanade da pošalje turbinu za Severni tok i ukidanju ograničenja za tranzit robe za Kalinjingrad.

Kako navodi list, ukrajinska Rada se sada plaši da bi se takvi presedani mogli ponoviti.

Čudna odluka Kremlja: Institut za rat objavio najnoviju analizu i mapu rata u Ukrajini

22.26 - Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U njoj se navodi "vrlo čudna odluka Kremlja" u reorganizaciji ruske vojne strukture. Analizu možete pročitati OVDE.

Kremlj poručio EU: Vi čekajte efekat sankcija, mi čekamo zimu

21.43 - Dok će pokretači sankcija protiv Rusije i dalje čekati na njihov efekat, nama je dovoljno samo da sačekamo zimu, rekao je Andrej Klišas, predsednik Ustavnog odbora Saveta Ruske Federacije.

Brisel razmatra da pooštri sankcije Rusiji

20.57 - Evropska unija će sutra razmatrati pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela, za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regione južne Ukrajine, saopšteno je danas iz Brisela. 

Ukrajinci gađali selo u Rusiji

20.18 - U Brjanskoj oblasti selo Zernovo našlo se pod vatrom Ukrajine. Ispaljeno je najmanje 29 artiljerijskih granata. Ranije je ovo naselje već granatirano od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Okružene jedinice 110. brigade VSU

19.39 - Savezničke snage su tokom borbi u okolini Kamenke uspostavile kontrolu nad položajima duž magistralnog puta Avdejevka-Konstantinovka i kontrolu vatre nad putem Kamenka-Avdejevka. Zbog toga je u Kamenki blokirano nekoliko jedinica 110. brigade.

Nema dovoljno prevodilaca za obučavanje vojnika

19.12 - Britansko Ministarstvo odbrane ima poteškoća u obezbeđivanju dovoljnog broja ukrajinskih vojnih prevodilaca koji su stigli u zemlju na obuku, navode novine.

Ranije je premijer Boris Džonson predložio pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih vojnika sa sposobnošću da obuče do 10.000 vojnika svaka četiri meseca.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

18.41 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je nove snimke udara po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je nove snimke udara po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

Mapa trenutne situacije u Ukrajini

17.55

 

 

U Vinici likvidiran pukovnik RV VSU

17.20 - 14. jula je preminuo rodom iz Dnjepropetrovske oblasti, pukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Dmitrij Burdiko.

Ranije je na mreži kružila informacija da je tamo likvidiran i visoki oficir Ratnog vazduhoplovstva Konstantin Puzirenko.

 

Artiljerijski napadi na naselja u DNR

16.35 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Verhnjetorecko u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 18 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske trupe granatirale su Verhnetoretske i Novobahmutovku za pola sata, ispaljeno je 36 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Ruska vojska u Ukrajini pojačava dejstva u svim pravcima.

NATO oružjem udvostručio broj civilnih žrtava

15.47 - Broj žrtava među civilnim stanovništvom Donjecke Narodne Republike se više nego udvostručio zbog upotrebe sistema dugog dometa NATO-a i taktičkih raketnih sistema „Točka U“ od strane ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik donjecki vojni ekspert major Sergej Pereverzev.

- U periodu od početka specijalne operacije, teritorija DNR je više od 30 puta napadnuta raketama ‘Točka U’, zabeleženo je više od 400 epizoda gađanja granatama tipa NATO-a kalibra 155 mm i više od pet puta neprijatelj je koristio višecevne bacače raketa ‘Himars’. Napominjemo da je kada su oružane formacije Ukrajine počele da upotrebljavaju naoružanje zemalja NATO-a, broj civilnih žrtava i uništavanja civilne infrastrukture povećan 2,5 puta - rekao je Pereverzev.

Uništeno skladište NATO oružja

14.52 - Visokopreciznim raketama dugog dometa vazdušnog lansiranja u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa „Harpun“ koje su Ukrajini predale zemlje NATO-a, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Zaporošci pozvali Zelenskog da povuče vojsku

14.09 - Kijevske vlasti treba da prekinu okupaciju centra Zaporoške oblasti i povuku svoje trupe, izjavio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov.

Sutra o novim sankcijama

13.19 - Evropska unija će u ponedeljak raspravljati o daljem uvođenju sankcija protiv Rusije, zbog toga što optužuju Moskvu da koristi nuklearno postrojenje u Zaporožju za skladištenje oružja i slanje raketa u okolna područja.

Dva opkoljena sela i dalje pod ukrajinskom kontrolom

12.41 - Načelnik Luganske oblasti Sergij Gajdaj saopštio je da su dva opkoljena sela u regiji i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Iako ne precizira o kojim se selima radi, ranije je govorio o Bilogorivki i Verhnokamjanki, u kojima traju borbe protiv ruskih snaga.

Dve osobe poginule u granatiranju Nikopolja


12.09 - Dve osobe su poginule jutros u raketnim napadima ruskih snaga na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.

Ruske snage gađale su Nikopoljski okrug Dnjepropetrovske oblasti iz višecevnih raketnih sistema "grad", prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećeno je 12 stambenih i dva obrazovna objekta.

Nemci nemaju rezerve gasa

11.34 - Nemačke rezerve prirodnog gasa nisu dovoljne da zemlja preživi sledeću zimu bez dodatne kupovine ruskog gasa, rekao je medijima visoki zvaničnik zadužen za elektroenergetske i gasne mreže.

U intervjuu za nemački Bild, Klaus Miler je upozorio da, iako su "rezervoari gasa popunjeni skoro 65 odsto“ i situacija je "bolja nego prethodnih nedelja“, to još uvek nije dovoljno da se "pregura zima bez ruskog gasa“.

Uništene rakete "Harpun"

10.56 - Uništeno je skladište protivbrodskih raketa "Harpun" koje su Ukrajini predale zemlje NATO, saopštio je danas Igor Konašenkov.

Visokopreciznim raketama dugog dometa lansiranim iz vazduha u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa "Harpun", saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Granatiran Nikolajev

10.20 - Ruske rakete pogodile su danas industrijska postrojenja u strateškom gradu Nikolajev na jugu Ukrajine, dok Moskva nastavlja napore da proširi svoje osvojene oblasti na istoku zemlje.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su ruske rakete pogodile industrijski i infrastrukturni objekat u gradu, ključni centar brodogradnje u ušću reke Južni Bug. Još nema informacija o žrtvama.

Sve više Nemaca protiv sankcija Rusiji

9.46 - Gotovo polovina Nemaca koji su učestvovali u istraživanju javnog mnjenja smatra da antiruske sankcije više štete Nemačkoj nego Rusiji. Anketa koju je na 1.003 ispitanika sprovela agencija INSA za list Bild am Zontag pokazuje da 47 odsto anketiranih smatra da su sankcije nanele više štete Nemačkoj nego Rusiji, svega 12 odsto ima suprotno mišljenje, dok 36 odsto veruje da su sankcije bolne  za obe države, prenosi agencija TAS S.

Stradala dva civila

9.11 - Dva civila ubijena su u subotu u napadu na grad Alčevsk u Luganskoj oblasti, gde su ukrajinske snage koristile višecevni bacač raketa HIMARS, saopštila je danas misija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Referendum u Hersonu izvestan

8.39 - Vlasti Hersonske oblasti još nisu spremne da objave datum referenduma o pristupanju tog regiona Rusiji, ali će se glasanje održati "u svakom slučaju", izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

"Da li će referendum biti održan ove jeseni ili ove zime manje je značajno od toga da smo odlučni da postanemo deo Rusije. Referendum će u svakom slučaju biti održan", izjavio je Stremousov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, vlasti u regionu žele da izbegnu populizam, licitirajući sa datumima koji nisu zvanično usvojeni.

Kijev: Rusija se priprema za sledeću fazu ofanzive u Ukrajini

8.08 - Rusija se priprema za sledeću fazu ofanzive na Ukrajinu, izjavio je jedan ukrajinski vojni zvaničnik, nakon što je Moskva najavila da će ruske oružane snage intenzivirati vojne operacije u "svim operativnim oblastima".

Kijev tvrdi da su ruske rakete i projektili padali poslednjih dana na ukrajinske gradove.

"To nisu bili samo raketni udari iz vazduha i mora. Vidimo granatiranje duž cele linije fronta. Aktivna je upotreba taktičke avijacije i jurišnih helikoptera. Jasno je da su sada u toku pripreme za sledeću fazu ofanzive", izjavio je Vadim Skibicki, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Ofanziva ukrajinske vojske

7.33 - Ukrajinske trupe u 23.35 granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši 10 mina kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U 23.45 pucali su na selo Jelenovka, ispalivši devet granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
U 23.55 ukrajinski vojnici granatirali su Kirovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 152 mm i 10 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Oreškin najavljuje velike promene

7.00 - Pomoćnik Vladimira Putina, Maksim Oreškin rekao je da će Rusija uraditi sve da ne bude potrebe za globalnim bankarskim sistemom SWIFT-om iza kojeg stoji Zapad.

"Što se tiče SWIFT-a, vrlo je jednostavno: učinićemo sve da za njim ne bude potrebe. To je zapravo ključni zadatak u ovom trenutku, kao što sam već spomenuo", rekao je savetnik ruskog predsednika.

"Svet je koristio dolar i evro jer je to bilo zgodno", rekao je pomoćnik predsednika. "Celi svet je bio talac zapadnog finansijskog sistema jer su svi navikli na to, svima nam je odgovaralo. Kristalno je jasno zašto Rusija i Kina koriste dolare ili evre. Čisto iz navike", rekao je Oreškin, dodavši da se situacija sad promenila i da promet rublja i juana raste.

Oreškin je najavio i da bi Centralna banka Rusije mogla dodatno da snizi ključnu kamatnu stopu te da će se o tome raspravljati na sastanku 22. jula.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading