EU SPREMA NOVE SANKCIJE RUSIJI Nisu računali na samo jednu stvar
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Evropska komisija je u petak iznela planove za zabranu uvoza ruskog zlata — ali za sada izostavlja nakit sa liste sankcionisanih roba, navodi se u nacrtu u koji je "Politiko" imao uvid.

Izvršna vlast EU počela je da pravi nacrt planova za zabranu zlata iz Rusije nakon što su ekonomske sile G7 objavile prošlog meseca da će to učiniti u pokušaju da uguše prihode Kremljove ratne mašine.

U nacrtu sankcija, koje tek treba da odobre sve zemlje EU, stoji: "Biće zabranjena kupovina, uvoz ili transfer, direktno ili ne, zlatnih proizvoda navedenih u aplikaciji ako se izvozi iz Rusije, ili ako ih Rusija izvozi u EU preko treće zemlje“.

U dodatku koji citira publikacija navodi se zlato u prahu, sirovo zlato, zlatni komadi, zlatni otpad i kovanice. Publikacija smatra da izuzimanje nakita ostavlja značajne rupe u zaobilaženju sankcija.

EU SPREMA NOVE SANKCIJE RUSIJI Nisu računali na samo jednu stvar

Foto: Shutterstock

 

Usvajanje sledeće nedelje

Pripreme ambasadora EU za sedmi paket sankcija nastavljaju se ovih dana i verovatno će ih članice Unije odobriti sredinom sledeće nedelje, reklo je nekoliko diplomata EU.

Takozvani implementacioni paket uključio bi zabranu uvoza ruskog zlata, koje predstavlja najveći ruski izvoz kada se izuzmu energenti. Te mere dogovorile su na samitu Grupe 7 u junu Francuska, Nemačka i Italija sa partnerima iz SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije.

Analitičari kažu da bi ta zabrana bila više simbolična, pošto su prethodne sankcije Moskvi već efikasno zatvorile evropska i američka tržišta, uključujući centre trgovine u Londonu i Cirihu.

Novim paketom takođe će biti proširena lista robe dvostruke namene čiji je izvoz zabranjen u Rusiju, kao i lista pojedinaca i entiteta vezana za širi krug oko predsednika Vladamira Putina, rekle su diplomate EU za EURACTIV.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading