"VRLO ČUDNA ODLUKA KREMLJA" Institut za rat objavio najnoviju analizu i mapu rata u Ukrajini (FOTO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

- Ruske snage su završile operativnu pauzu 16. jula. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je komandantu Južne grupe Sergeju Surovikinu i komandantu Središnje grupe Aleksandru Lapinu da pojačaju ofanzivne operacije na svim smerovima. Ruske snage izvele su manje kopnenih napada na svim smerovima 16. jula nego dan ranije, ali pojačale su raketne napade - navodi se u analizi.

Šojgu je naznačio da će Surovikin i Lapin nastaviti da komanduju snagama na Istočnom frontu, iako je za to dovoljan jedan komadant.

Surovikin bi u principu trebalo da preuzme komandu jer je višeg ranga od Lapina. Šojgu čak nije imenovao Surovikina za čelnika ruskog Južnog vojnog okruga uprkos verovatnom smenjivanju komadant Aleksandra Dvornikova. Lapin je, nasuprot tome, bio i ostao komadant Središnjeg vojnog okruga.

 

 

"Vrlo čudna odluka Kremlja"

Neuspeh Kremlja da iskoristi predah za reorganizaciju ruske vojne strukture u Ukrajini i odluka da umesto toga zadrži "ad hok" komandu strukturu vrlo je čudna, ocenjuje Index.

Ukrajinski službenici potvrdili su da je američki HIMARS stigao u Ukrajinu 23. juna. Ukrajinski operateri koriste HIMARS za napade na više ruskih ciljeva, posebno skladišta municije od 25. juna.

Uništavanje ovih skladišta verovatno je smanjilo sposobnost ruskih snaga da izdrže veliku količinu raketnih udara na frontu, navodi se u analizi.

Sve o ratu u Ukrjaini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading