REZIME 141. DANA Putin potpisao ukaz; Zna se uslov Evropi da se ne smrzne zimus (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 140. dana:

Rusija i Ukrajina postigle dogovor

- Slovenija zaključila solidarni gasni sporazum sa Italijom

- Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Severnom Korejom

BLOG UŽIVO: 

 

 

Putin potpisao rigorozni zakon

22.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na delovanje protiv ruske bezbednosti. Detalje pročitajte OVDE.

Ukrajinski dronovi krenuli u napad na Rusiju

22.33 - Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz. O detaljima napada čitajte OVDE.

AMERIČKA AMBASADA U UKRAJINI IZDALA SAOPŠTENJE Bezbednosna situacija širom Ukrajine brutalna i nepredvidiva

22.01 - Sjedinjene Američke Države pozvale su večeras svoje građane da odmah napuste Ukrajinu. Objavljeni tekst poziva možete pročitati OVDE.

GLAVNOKOMANDUJUĆI UKRAJINSKE VOJSKE Ovo je najveća opasnost za Kijev

21.28 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni otkrio je šta je najveća opasnost za Kijev. Detaljnije čitajte OVDE.

 

"Znam kako da rešimo sukob Rusije i Ukrajine"

20.43 - Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da zna kako bi mogao da se reši sukob između Rusije i Ukrajine. Detaljnije o predlogu brazilskog predsednika čitajte OVDE.

Ko je gađao civile u Donjecku?

20.10 - Rusija i Ukrajina razmenjuju optužbe o tome ko je kriv za pogibiju civila u Donjecku. Detaljnije pogledajte OVDE.

PUTIN POTPISAO UKAZ GUSP ima pravo da obara dronove

19.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji ima za cilj da obezbedi bezbednost državnih kontrolnih punktova i Oružanih snaga RF, kao i drugih specijalnih objekata za mobilizaciju i njihove infrastrukture. Detaljnije čitajte OVDE.

Zaharova otkrila namere Kremlja, zna se uslov Evropi da se ne smrzne zimus

19.17 - "Sve zavisi od partnera Rusije", kazala je Zaharova. Detaljnije čitajte OVDE.

Eliminisano više od 1.000 pripadnika VSU

18.45 - Ruska vojska je tokom serije preciznih udara po ukrajinskim položajima uništila više od 1.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je na brifingu 14. jula saopštio zvanični predstavnik resora general-potpukovnik Igor Konašenkov. Detaljnije čitajte OVDE.

NOVI SVETSKI RAT NA POMOLU Makron izneo jeziva predviđanja

18.00 - Francuska želi da zaustavi vojni sukob u Ukrajini bez mešanja u njega i ne želi novi svetski rat, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron. Detaljnije čitajte OVDE.

Evropske energetske kompanije preduzimaju očajničke mere

17.19 - Evropske energetske kompanije počele su da koriste gas iz podzemnih skladišta kako bi nadoknadile gubitak isporuka iz Rusije zbog radova na godišnjem održavanju ruskog gasovoda Severni tok 1.

Ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u centru Donjecka

16.49 - Ukrajinske snage granatirale su autobusku stanicu u centru Donjecka. Prema prvim podacima, dva čoveka su poginula, kratko prenosi dopisnik Sputnjika.

EU priprema novi paket sankcija protiv Rusije

 

16.18 - EU priprema sedmi paket sankcija protiv Rusije Evropska unija priprema sedmi paket sankcija protiv Rusije, koji bi trebalo da bude predstavljen u narednih sedam dana, prenosi internet portal „Euraktiv“ pozivajući se na evropske diplomate.

Prema navodima portala, nove sankcije će obuhvatiti zabranu uvoza ruskog zlata, a biće proširen i spisak robe dvostruke namene koja je zabranjena za izvoz. Nova ograničenja će biti uvedena i ljudima i kompanijama koji su navodno povezani s ruskim vlastima, dodaje portal.

Zaporožje se pripaja Rusiji

15.40 - Referendum o pristupanju Zaporoške oblasti Rusiji biće organizovan početkom jeseni ove godine, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije ove oblasti Jevgenij Balicki. Detaljnije čitajte OVDE.

UKRAJINCI SAOPŠTILI: Broj poginulih u napadu na Vinicu porastao na 17

14.45 - Broj poginulih u ruskom napadu na centralni ukrajinski grad Vinica porastao je na 17, među kojima je i dvoje dece, a ranjeno je 25 osoba, saopštila je danas ukrajinska državna Služba za vanredne situacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

EU PRIPREMA SEDMI PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE Ovog puta zabrana na uvoz ruskog zlata

14.18 - Evropska unija priprema sedmi paket sankcija protiv Rusije, koji bi trebalo da bude predstavljen u narednih sedam dana, prenosi internet portal „Euraktiv“ pozivajući se na evropske diplomate.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Obnovljen rad fabrike za preradu mesa u Kupjansku


13.40 - U Kupjansku (regija Harkov) obnovljen je rad fabrike za preradu mesa, mlekare i drugih ključnih preduzeća prehrambene industrije. Stanovnici dele sveže fotografije i video zapise sa lokalnih tezgi.

Određene vrste proizvoda već su počele da se isporučuju u republike Donbasa, a trenutno se razrađuje pitanje isporuka na rusko tržište.

 

 

Kremlj:Ruske snage oborile dva ukrajinska borbena aviona

13.02 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su vazduhoplovne snage te zemlje oborile dva ukrajinska borbena aviona u istočnoj Ukrajini.

U saopštenju se dodaje da je uništeno i više haubica M777 američke proizvodnje, prenosi TASS.

U dnevnom obraćanju medijima, Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je krstarećim raketama Kalibr pogođena fabrika u južnom regionu Zaporožja i uništena ukrajinska borbena vozila, navodi ruska agencija.

Poljska ispunila obećanje od skoro 2 milijarde evra

12.31 - Poljska je lider u isporuci oružja Ukrajini, pošto je obezbedila 100% obećanog naoružanja, preneo je nemački Bild.

Prema pisanju lista, ukupna vrednost poljskog naoružanja isporučenog Ukrajini iznosi 1,8 milijardi evra.


Skladište municije u Novoj Kahovki

12.05 - Oružane snage Ukrajine digle u vazduh skladište municije u Novoj Kahovki.

 

 

Američka haubica M777

11.46 - Narodna milicija LNR objavila je snimak američke artiljerijske haubice M777 koja je zaplenjena tokom specijalne operacije.

 

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije

11.27 - Ministarstvo odbrane Rusije: "Centralizovana lokalna vlast funkcioniše u svim opštinama u Ukrajini koje kontroliše ruska vojska".

Ukrajinska vojska opet granatira

11.05 - Ukrajinska vojska opet granatira Donjeck i Gorlovku.

Zelenski: Ulažemo napore da obnovimo snabdevanje svetskog tržišta hranom


10.44 - "Danas se u vestima mnogo pominje sastanak u Turskoj oko deblokade izvoza poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje preko Crnog mora. Zaista ulažemo značajne napore da obnovimo snabdevanje svetskog tržišta hranom. I zahvalan sam Ujedinjenim nacijama i Turskoj na njihovim naporima.

Uspeh ove priče potreban je ne samo našoj državi, već i, bez preterivanja, celom svetu. Ako je moguće otkloniti rusku pretnju brodarstvu u Crnom moru, to će ukloniti ozbiljnost globalne krize sa hranom. Ukrajinska delegacija me je obavestila da postoji određeni napredak. O detaljima ćemo se dogovoriti sa generalnim sekretarom UN narednih dana" - rekao je Zelenski.
 

Izdavanje ruskih pasoša

10.22 - Izdavanje ruskih pasoša stanovnicima Berdjanska u Zaporoškoj oblasti.

 

 

Nikolajev

10.10 - Jutros u Nikolajevu

 

 

 

 

Arestovič: "Bićemo spremni za kontraofanzivu"

09.23 - Ukrajina nema dovoljno mobilnih sistema PVO i oklopne tehnike - saopštio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Ruske trupe drže pod kontrolom Seversk

08.57 - Ukrajinski grad Seversk nalazi se pod kontrolom savezničkih snaga Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike, potvrdile su danas vlasti DNR, prenosi TASS.

- Naše trupe kontrolišu Seversk, tako da neprijatelj sada može da bude pogođen preciznom vatrom na celoj teritoriji grada - rekao je prvi zamenik ministra informisanja DPR-a Daniil Bezsonov za televizijski kanal "Solovjev uživo".

Zarobljeni ukrajinski komandant: Rusija prejaka za nas

08.29 - "Rusija je previše ozbiljan protivni na bojnom polju za Ukrajinu, čak i ako se uzme u obzir novac i oružje koje stiže sa zapada" - saopštio je Sputnjiku Aleksandar Kravcov, zarobljeni komandant ukrajinskog ekstremističkog bataljona "Medvedi SS".

- Davno je trebalo sve da se završi dijalogom. Odmah je trebalo pokrenuti dijalog, neprijatelj je prejak za nas - rekao je on Sputnjiku.

Ukrajina nema tehnike za protivofanzivu

08.15 - Ukrajina nema dovoljno mobilnih sistema PVO i oklopne tehnike, saopštio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Međutim, čim stigne oklopna tehnika, "biće spremni za protivofanzivu".

Ukrajinski projekltili pali na Pantelejmonku

07.43 - Ukrajinske snage su ispalile osam projektila kalibra 155 milimetara na Pantelejmonku, saopštili su u DNR.

Raketiran Nikolajev

07.41 - Rano jutros u Nikolajevu je odjeknulo najmanje deset eksplozija. Mete su bile vojna infrastruktura ukrajinske vojske.

Ruske vlasti u Marijupolju obnavljaju vodovod i luku

07.40 - Snabdevanje vodom u Marijupolju biće obnovljeno tokom jula, izjavio je za TASS Konstantin Ivaščenko, gradonačelnik ovog južnog ukrajinskog grada koji je pod ruskom kontrolom.

 

"Rusi ukrali 613 miliona USD žita i nafte"

07.19 - Ukrajinski Centar za istraživanje hrane i korišćenja zemljišta pri kijevskom Institutu KSE tvrdi da su Rusi iz Ukrajine izneli više od 613 miliona dolara žita i nafte od početka rata. Prema recima jednog od eksperta Centra Romana Nejtera, do sada su oštećena ili uništena polja žitarica kapaciteta četiri miliona tona.

Nekim od polja još nema pristupa, jer se nalaze na teritorijama koje je okupirala ruska vojska, dodaje se u izveštaju Centra.

Postignut dogovor

07.00 - Rusija i Ukrajina složile su se da uspostave zajednički koordinacioni centar o izvozu žitarica u Istanbulu koji će uključivati predstavnike svih strana, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar lokalnim medijima nakon četvorosmjernih pregovora koji su uključivali i Tursku i UN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading