EVO ŠTA ĆE BITI SA SEVERNIM TOKOM Zaharova otkrila namere Kremlja, zna se uslov Evropi da se ne smrzne zimus
EPA/ SERGEI ILNITSKY

Rad gasovoda „Severni tok“ zavisiće od partnera Rusije kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu uticaja sankcija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Što se tiče funkcionisanja gasovoda u budućnosti, mnogo toga će zavisiti od naših partnera, kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu sprečavanja negativnog uticaja nelegitimnih ograničavajućih mera, jednostranih sankcija na njegov rad, kao što se desilo sa remontom turbine 'Simens' u Kanadi - kazala je ona.

Zaharova je podsetila da je „Severni tok“ trenutno obustavljen zbog planiranih preventivnih radova koji će trajati do 21. jula.

- To je godišnji rutinski posao u okviru programa dugoročnog upravljanja objektom kako bi se osigurao njegov efikasan, bezbedan i pouzdan rad - istakla je Zaharova.

Takođe je istakla da je raspored radova unapred dogovoren i usaglašen sa partnerima i kada je reč o transportu i isporukama gasa.

- S tim u vezi, odbacujemo sve spekulacije i smatramo ih neumesnim - poručila je portparolka.

Ranije je kanadski list „Gloub end mejl“ objavio da je turbina za „Severni tok“, koja nije mogla da bude poslata iz Kanade u Nemačku zbog sankcija, krenula ka Evropi. List, takođe, navodi da Kanada može da servisira ili remontuje još pet ruskih turbina za gasovod „Severni tok“ u naredne dve godine, dok bude na snazi sporazum o izuzimanju iz sankcija Rusiji.

Ruska kompanija „Gasprom“ je, međutim, saopštila da u ovom trenutku ne raspolaže nijednim dokumentom koji bi omogućio „Simensu“ da iz Kanade izveze s remonta gasnu turbinu za „Severni tok“, te da ne želi da izvlači zaključke o daljem razvoju situacije kada je reč o bezbednosti rada kompresorske stanice „Portova“ koja je kritično važan objekat za gasovod.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading