UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 139. dana:

- Granatirana Bela Berezka

- Savez kozačkih vojski Rusije daje artiljerijsku podršku

- Ukrajinci pomažu svoje u Donbasu

BLOG UŽIVO: 

 

SAD: Najveća stopa inflacije u poslednjih 40 godina


22.43 - Porast cena energenata, hrane i troškova stanovanja doveo je američku inflaciju u junu na 40-godišnji rekordni nivo od 9,1 odsto.

U izveštaju AP se navodi da ovako visoka stopa inflacije dodatno opterećuje američka domaćinstva i verovatno će uticati da američka Centralna banka odobri još jedno veliko povećanje kamatnih stopa i tako dodatno poskupi troškove zaduživanja, prenosi portal Politiko.

Na mesečnom nivou cene u junu su porasle za 1,3 odsto, nakon porasta od jedan odsto u maju.

Rusija i Ukrajina postigle dogovor

22.16 - Rusija i Ukrajina složile su se da uspostave zajednički koordinacioni centar o izvozu žitarica u Istanbulu koji će uključivati predstavnike svih strana, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar lokalnim medijima nakon četvorosmjernih pregovora koji su uključivali i Tursku i UN.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Slovenija zaključila solidarni gasni sporazum sa Italijom

21.50 - Slovenija je zaključila sporazum sa Italijom o solidarnoj pomoći koji bi trebalo da joj omogući sigurniju nabavku prirodnog gasa, a vlada slovenačkog premijera Roberta Goloba je zainteresovana da takve sporazume postigne i s Hrvatskom i Austrijom.

Obraćanje Zelenskog

21.21 - "Ako uspemo da otklonimo rusku pretnju plovidbi u Crnom moru, to će otkloniti ozbiljnost svetske krize sa hranom. Ukrajinska delegacija me je obavestila da postoji određeni napredak. O detaljima ćemo se dogovoriti sa generalnim sekretarom UN narednih dana", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

 

Gutereš: Važan korak ka obnavljanju crnomorske rute

20.28 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita.

NATO: "Fokusirani smo na vojnu pomoć

19.45 - NATO se trenutno usredsredio na pružanje vojne pomoći Ukrajini, a ne na njenu pripremu za pridruživanje Alijansi, saopštio je generalni sekretar Alijanse.

"Kontranapad osuđen na propast"

19.28 - Vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da Oružane snage Ukrajine nisu u mogućnosti da izvedu kontranapade na bojnom polju.

Litvanija prihvata savet EU u vezi s tranzitom ruske robe

19.10 - Litvanija će se pridržavati saveta izvršne vlasti Evropske unije koja je sankcionisala tranzit ruske robe u Kalinjingrad, saopštilo je danas litvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Severnom Korejom

18.40 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je prekid diplomatskih odnosa i ekonomskih kontakata sa Severnom Korejom zbog priznanja DNR i LNR.

UNHCR: Više od 9 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju

18.23 - Više od 9 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu otkako je Rusija započela vojnu operaciju u toj zemlji, saopšteno je danas iz Agencije za izbeglice UN (UNHCR).

Večernji brifing ruskog Ministarstva odbrane

18.05

 

 

Putin potpisao ukaz

17.47Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je Ukaz broj 440, prema kojem apsolutno svi Ukrajinci mogu da dobiju rusko državljanstvo na pojednostavljen način.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Mikhail Klimentyev

 

Izraelski obaveštajac upozorio Evropu

17.24 - Evropska unija bi trebalo diplomatskim putem da reši pitanje tranzita robe iz Rusije u Kalinjingrad. U suprotnom, moraće da se suoči sa ruskom vojskom, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Ruska vojska je ušla u Seversk

17.07 - Ovu vest je saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR.

Masivni krater je jedino što je ostalo nakon što je ukrajinski projektil pogodio zgradu koju je Rusija koristila kao skladište municije u Novoj Kahovki

16.36

 

 

Severna Koreja priznala DNR i LNR

16.10 - Severna Koreja je priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, potvrdila je za Sputnjik ambasada te zemlje u Moskvi.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Severna Koreja je priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, potvrdila je za Sputnjik ambasada te zemlje u Moskvi.
 

SAD: Poziv Rusiji da oslobodi proterane Ukrajince

15.50 - Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Rusiju da odmah oslobodi Ukrajince koji su proterani iz svoje zemlje i da dopusti stranim posmatračima da dođu, pozivajući se na izveštaje da Moskva daje ukrajinsku decu na usvajanje i da "nestaje" na hiljade drugih osoba.

Strani plaćenici će biti pogubljeni?

15.33 - Strani plaćenici koji su osuđeni na smrtnu kaznu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) biće pogubljeni ukoliko njihove žalbe budu odbijene, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin.

Rusi zarobili još jednog Amerikanca?

15.10 - Treći američki državljanin zarobljen je u Ukrajini i drže ga proruske snage, prema informacijama njegove porodice i prijatelja.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

Foto: mil.ru

 

Ukrajinci ne daju teritoriju

14.42 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je ustupanje teritorije Rusiji kao deo bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre i rekao da nema mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

Zelenski: Obnova Ukrajine znači obnavljanje životnih principa

14.15 - Obnova Ukrajine znači obnavljanje životnih principa, obnavljanje prostora života, obnavljanje onoga što ljude čini ljudima.

Naravno, to znači izgradnju velikih razmera. Naravno, to podrazumeva velika sredstva i kolosalna ulaganja. Naravno, to znači potpuno novi nivo bezbednosti širom naše zemlje, koja će nastaviti da živi pored Rusije.

 


 

 

Peskov: Kremlj očekuje pomak sa EU oko tranzita robe u Kalinjingrad

14.00 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom sa EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u Kalinjingrad, ali da problem još nije rešen.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

EPA

 

ZAHAROVA ZAPADU Izazvali ste ovo, sad smo na rubu nuklearnog sukoba

13.11 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova opet spominje nuklearni rat.

Celu vest pročitajte OVDE.

KONAČNO I NEKA DOBRA VEST IZ UKRAJINE Brodovi sa žitom počeli prolazak kroz ušće Dunava

12.48 - Ukrajina je probudila nade za povećanje izvoza žita uprkos ruskoj blokadi crnomorskih luka, kada je saopštila da su brodovi počeli da prolaze kroz ušće Dunava, prenosi CNN.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Konašenkov: Uništeno deset samohodnih haubica 2S1 „Gvozdika“ i više od 10 jedinica automobilske i specijalne tehnike

12.30 - Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov je rekao da je napadom visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na punkt privremene dislokacije artiljerijskog diviziona 59. motorizovane pešadijske brigade u istočnom delu Nikolajeva, likvidirano do 70 pripadnika artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, deset samohodnih haubica 2S1 „Gvozdika“ i više od 10 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

 

 

Niko od predstavnika SAD se nije obratio vlastima DNR

12.15 - Niko od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za sada se nije obratio vlastima DNR po pitanju svojih državljana koji su u republiku stigli kao plaćenici, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, ranije je izjavio da se plaćenici koji su stigli u Ukrajinu ne smatraju borcima i da je "najbolje što ih čeka – dugogodišnji zatvor".

Ruska vojska: U Harkovskoj oblasti ubijeni diverzanti prebačeni iz Kijeva

11.45 - Više od 350 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i 20 jedinica vojne tehnike iz rezervnog sastava operativno-taktičke grupe "Kahovka" uništeno je visokopreciznim vazdušnim raketama na teritoriji brodogradilišta u Nikolajevu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

OBORENA TRI BORBENA AVIONA Ukrajinski Su-25 i Su-24 pali iznad Donjecke oblast

11.24 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage oborile tri ukrajinska vojna aviona iznad istočne Ukrajine.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska delegacija stigla u Tursku na pregovore o žitaricama

11.13 - Ruska delegacija stigla je u Istanbul na pregovore o žitaricama sa vojnim delegacijama Turske, Ukrajine i delegacijom UN.

Sastanak delegacija održaće se u uslovima rizika od prehrambene krize zbog nestašice žitarica. Ranije je diplomatski izvor izjavio za Sputnjik da se polažu velike nade u konsenzus na današnjem sastanku. Mesto održavanja sastanka se čuva u najstrožoj tajnosti, a očekuje se da će on početi u 13 časova.

Delovi DNR bez struje zbog ukrajinskog granatiranja

10.55 - Naselja Lugansko, Signaljno i deo Jelenovke u Donjeckoj Narodnoj Republici ostala su bez struje usled granatiranja od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ukrajinci pale polja pšenice

10.45 - Ukrajina je počela da koristi helikopter za paljenje polja sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov za Sputnjik.

- Leteli su helikopteri i palili polja sa pšenicom na liniji razgraničenja. To je nacistički režim i nije ih briga - dodao je on.

Prema njegovim rečima, aktuelni kijevski režim živi od grantova kolektivnog Zapada, a obični ljudi ih malo zanimaju.

Nemačka objavila spisak naoružanja za Ukrajinu

10.37 - Ministarstvo odbrane Nemačke objavilo je spisak naoružanja i opreme koji će biti isporučeni Ukrajini. Datumi isporuke oružja nisu saopšteni.
Na spisku se nalazi oko 40 artikala, iako je većina oprema poput dvogleda, vreća za spavanje, šlemova i dr.

Što se tiče naoružanja, na spisku su:

- 3 samohodne haubice

- 43 izviđačka drona, jedan visokofrekventni uređaj sa opremom

- 54 naoružana oklopna transportera M113 (sistemi iz Danske, transfer finansira Nemačka)

- 30 protivvazdušnih tenkova „Gepard“, uključujući oko 6.000 komada municije

- Sistem PVO IRIS-T SLM

- radar za otkrivanje artiljerije „Kobra“

- 3 višecevna raketna sistema „Mars“ sa municijom

Granatiranje Harkova

10.31 - Teror civilnog stanovništva Harkovske oblasti od strane ruskih okupatora se nastavlja - objavio je jutros na Telegramu Sinegubov, preneo je Gardijan.

Naveo je da se petoro povređenih osoba nalazi u bolnici i da dobijaju svu neophodnu pomoć, kao i da je njihovo stanje stabilno.

Celu vest pročitajte OVDE.

UKRAJINA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR; Predsednik Zelenski se obratio javnosti (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Noćas nad Luganskom

10.06

 

Rusija razmatra slanje gasa u Evropu preko Ukrajine i posle 2024.

09.48 - Rusija će razmotriti nastavak slanja gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon 2024. godine kada ističe sadašnji ugovor.

Tako će biti sve dok evropske zemlje i dalje budu tražile ruski gas i ukrajinski nacionalni tranzitni sistem bude funkcionisao, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prema navodima agencije RIA novosti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage gađale Donjeck

09.05 - Ukrajinske snage gađale su u 07.40 Donjeck, na koji su ispalile 11 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe se navodi da je u 07.45 gađana Gorlovka, na koju je ispaljeno četiri granate kalibra 122mm, u 07.55 Novobahmutovka, sa šest granata kalibra 122mm, i Jasinovata koja je gađana sa četiri granate kalibra 122mm.

Granate ispaljene na Novobahmutovku

08.50 - Ukrajinske snage su u 00.55 ispalile četiri granate kalibra 152 mm na Novobahmutovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se dodaje da je u 5.10 gađana Pantelejmonovka granatama kalibra 155 mm.

MOSKVA TVRDI Pao je dogovor oko Kalinjingrada, Litvanija se protivi

08.45 - Ruski medij Izvestija objavila je da su se Evropska unija i Rusija dogovorile oko tranzita robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Kako navodi ovaj mediji pozivajući se na diplomatske izvore Brisel je navodno Moskvi dostavio dokument koji zadovoljava moskovske zahteve.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska izvela masivni napad na vojnu jedinicu PVO u Lugansku

08.27 - Ukrajinske snage izvele su masivni napad na vojnu jedinicu PVO koja osigurava bezbednost Luganska, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

 

 

Zelenski: Hvala vam što ste sa Ukrajinom


08.03 - I znate, iz nekog razloga retko sam se zahvaljivao običnim ljudima koji rade u Ukrajini. Ko ostaje ovde bez obzira na sve. Koji svaki dan rade svoj posao. Sa verom u Ukrajinu, sa verom u pobedu. Sada želim da vam se svima zahvalim. Hvala vam što ste imali. Hvala vam što ste sa Ukrajinom.

 


 

 

Pokušaj atentata na Jelenu Šapurovu

07.45 - Policija Zaporoške oblasti uhapsila je diverzanta koji je pokušao da izvrši atentat na načelnicu odeljenja za obrazovanje u Melitopolju Jelenu Šapurovu, izjavio je prvi čovek regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sastanak Turske, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih nacija

07.26 - Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će se vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine danas u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih nacija i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

Snažne eksplozije na periferiji Luganska

07.24 - Nekoliko snažnih eksplozija čulo se na periferiji Luganska, javljaju ruski mediji.

Kako javljaju RIA Novosti, dejstovala je protivvazdušna odbrana.

Novinska agencija Luganski informativni centar navela je da je, prema preliminarnim podacima, raketa Točka-U oborena na nebu iznad tog grada.

Agencija je objavila video-snimak na kojem se vidi vatra i stub dima koji se uzdiže iznad predgrađa Luganska, Jubljenoja.

07.00 - Granatirana Bela Berezka

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading