REZIME 132. DANA Krstareća raketa pogodila Nikolajev; Pogledajte trenutnu mapu donbaskog fronta (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 131. dana

- Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

- Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

- Ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck

132. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO:

Snimak iz Lisičanska

22:55 - "Stanovnici grada Lisičanska osam godina čekaju na oslobođenje od ukrajinskih nacista", stoji u objavi NM Luganske Narodne Republike.

 


Uništen ukrajinski tenk T-64BM 

22:47 - "Uhvatio sam ATGM ispod tornja. Hvala momci na fotografiji", stoji u objavi ruskog vojnika na Telegramu.

 

 

Raketirana Nikolajevska oblast

22:36 - Lansiranje krstareće rakete Oniks na vojne objekte u pravcu Nikolajevskog. Snimak su objavili ruski izvori.

 

 

Donbaski front, sada

22:20 - Mapa koja prikazuje trenutnu situaciju u Donbasu.

 

 

Velika Britanija najavljuje dodatne sankcije protiv Belorusije

22:02 - Britanska vlada uvela je nove sankcije protiv Belorusije koje ciljaju na uvoz/izvoz robe za preradu nafte, uvoz gvožđa i čelika, napredne tehnologije i luksuzne umetnosti i torbe - što utiče na proizvode od oko 72,6 miliona dolara.

Otvorena dva humanitarna koridora Crnom i Azovskom moru

21.49 - Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„U Crnom moru (svakodnevno od 08.00 do 19.00 po moskovskom vremenu) – za isplovljavanje iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine u dužini od 139 milje i širine 3 milje; u Azovskom moru (danonoćno) – za isplovljavanje iz luke Marijupolj u dužini od 115 milja i širini od 2 milje u pravcu Crnog mora“, rekao je Mizincev.

Blinken ne planira sastanak sa Lavrovom

21.46 - Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken ne planira da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom tokom foruma G20 u Indoneziji, saopštio je Stejt department.

Ukrajina raspoređuje rakete u fabrici amonijaka

21.44 - Ukrajinske snage su rasporedile artiljeriju i višecevne raketne sisteme na teritoriji Nikolajeva, u kompleksu kompanije specijalizovane za transport amonijaka, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizince.


"U Nikolajevu, u kompleksu kompanije Ukrimtransamiaka neprijatelj je rasporedio artiljeriju i višecevne raketne sisteme", rekao je Mizincev, prenosi TAS.

Ruska vojska zauzela Novolugansk

21.23 - Ruska vojska zauzela je Novolugansk u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapadno od Svetlodarska i južno od Bahmuta, potvrdio je savetnik u kancelariji predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

 

 

 

Saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

21.20 - Muškarci regrutnog doba ne mogu samovoljno da napuste svoje mesto stanovanja – prvo moraju da dobiju dozvolu vojne komisije.

Zelenski se obratio

20.25 - Poručio je sledeće:

- Danas u društvu postoji mnogo sporova oko odluke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da dobije određene dozvole za regrute, vojnike i rezerviste. Vidim da postoje različite ocene takve odluke, ima nerazumevanja i negodovanja. Zadužio sam ministra odbrane, načelnika Generalštaba i vrhovnog komandanta da me sutra izveste o svim detaljima u vezi sa odlukom o odobravanju Procedure za dobijanje dozvola. Molim Generalštab da ubuduće ne donosi slične odluke bez mene.

 

.

 

Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

19.24 - Ukrajinski mediji prenose da se u Hmeljnickoj oblasti čuju eksplozije. Prvi snimak je od ukrajinskog izvora.

 

 

Drugi snimak je od ruskog izvora.

 

 

 

 

Rumunski predsednik upozorava na teška vremena

18.20 - Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je u utorak da se zemlja suočava sa teškim vremenima zbog energetske i prehrambene krize, tako da stanovništvo treba da bude strpljivo, a vlada će pokušati da pomogne onima kojima je to potrebno.

Finska i Švedska ušle u NATO

18.17 - Zemlje članice NATO potpisale su danas protokole o pristupanju Finske i Švedske tom vojnom savezu, čiji je generalni sekretar Jens Stoltenberg ocenio da će Alijansa sa 32 članice biti još jača i ljudi bezbedniji.

Ograničenje na potrošnju tople vode

17.55 - Vlasti u Hamburgu, drugom po veličini gradu u Nemačkoj posle Berlina i najvećem gradu u Evropskoj uniji pored Brisela, upozorile su da bi mogle biti prinuđene da racionalizuju potrošnju tople vode jer energetska kriza povezana sa ruskim izvorima energije izaziva haos.

Nastradala petogodišnja devojčica

17.51 - U današnjem ukrajinskom granatiranju kvarta Vorošilovsk u centru Donjecka poginula je 10-godišnja devojčica, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kuzmin.

"Desetogodišnja devojčica je poginula u ukrajinskom granatiranju Vorošilovskog kvarta u Donjecku", objavio je Kuzmin na svom Telegram kanalu, prenopsi TAS.

Kadirov savetovao Zelenskom da beži

17.45 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov savetovao je Vladimira Zelenskog da beži nakon njegove najave da će se Lisičansk uskoro vratiti pod kontrolu ukrajinskih trupa.

"Zelenski kaže da će zauzeti Lisičansk, a njegova vojska kaže suprotno. Moj savet vam je da bežite! Vi ste dobri u tome", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

 

 

 

Belorusija zaplenila deonice strancima

17.39 - Belorusija je danas saopštila da je zaplenila deonice strancima u 190 beloruskih kompanija, uključujući EPAM Sistems i Lukoil Belorusija, kao odgovor na sankcije Zapada za podršku ruskom napadu na Ukrajinu i za kršenje ljudskih prava, preneo je Rojters.

Uredbom objavljenom na zvaničnom zakonodavnom portalu navodi se da su deoničarima iz zemalja koje su "počinile neprijateljske akcije protiv beloruskih pravnih ili fizičkih lica", zabranjeno da raspolažu svojim akcijama.

 

Okupiran grad u istočnom delu Donjecka

17.24 - Nepotvrđeni izveštaji sugerišu da su ukrajinske snage ponovo zauzele grad Solodka. Grad se nalazi na pola puta između gradova Donjecka i Volnovaha u istočnom regionu Donjecka.

Počinje izvoz žita iz Zaporožja

17.16 - Ruske vlasti u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožje, koji je delimično pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da je postignut sporazum o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, javila je agencija TASS.

VAŽNO SAOPŠTENJE

17.01 - Stanovnici Marijupolja će dobiti besplatne stanove, saopštilo je Ministarstvo finansija DNR.

Zaplenjena dva strana broda u luci Marijupolj

16.54 - Proruske snage su zaplenile dva strana broda u luci Marijupolj, poručivši da su plovila sada "državno vlasništvo", u prvom potezu ovog tipa usmerenom protiv komercijalnog brodarstva, pokazuju pisma u koje je Rojters imao uvid.

Pretnje smrću bivšoj austrijskoj ministarki

16.38 - Bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl napustila je zemlju nakon što je dobila pretnje smrću, piše Vašington post.
Bivša ministarka spoljnih poslova je u prepisci rekla novinaru američkog lista da više ne „daje intervjue” i da je emigrirala iz Austrije zbog „pretnji ubistvom”.
 

Rusija se neće povući iz OEBSA

16.28 - Rusija je jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i neće se iz nje povući, poručio je danas prvi zamenik Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Vladimir Džabarov.

"Ako neko sanja da nas vidi kako napuštamo Parlamentarnu skupššinu OEBS, on ili ona duboko greše", naveo je Džabarov na konferenciji za novinare, a prenosi TAS.

Evropa ima problem sa gasom

16.25 - Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i najavljenog štrajka radnika u gasnim kompanijama u Norveškoj, koja je glavni snabdevač Starog kontineta energijom.

Bugarska će "pokucati na vrata Gaspromu"

15.56 - Sofijsko odeljenje Bugarske socijalističke partije, koju predvodi vicepremijerka te zemlje Kornelija Ninova, ponovo je kritikovalo odluku premijera Kirila Petkova da iz zemlje protera 70 saradnika Ambasade Rusije u Sofiji.

"Ukrajinska vojska može vratiti teritoriju"

15.38 - Britanski premijer Boris Džonson rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom današnjeg telefonskog razgovora da veruje da bi ukrajinska vojska mogla da povrati teritoriju koju su osvojile ruske snage, saopštila je portparolka britanskog premijera.

82 miliona tona nafte pronađeno u Pečorskom moru

15.22 - Naftno polje je otkriveno zahvaljujući kampanji bušenja u Medinsko-Varandejskoj oblasti, prenosi "Russia Today". Kompanija "Rosnjeft" se oglasisa zvaničnim saopštenjem o najnovijem nalazištu nafte.

BUKTI DIPLOMATSKI RAT Finska železnica zaplenila skoro hiljadu ruskih teretnih vagona

14.28 - Finska je zaplenila skoro hiljadu teretnih vagona koji pripadaju ruskim kompanijama kao rezultat sankcija Evropske unije, prema podacima finskog državnog železničkog operatera VR i prema navodima iz pisma Ruskih železnica u koje je Rojters imao uvid.

 

DUMA DONELA ODLUKU KOJA MENJA SVE Usvojen novi Zakon o ruskoj vojsci, posle ovoga rat će biti totalno drugačiji

14.20 - Ruska Državna duma usvojila je danas u prvom čitanju nacrt zakona o pravu ruske Vlade da uvede posebne mere u ekonomskoj sferi, kako bi obezbedila da Oružane snage Ruske Federacije, druge trupe i organi sprovode protivterorističke i druge operacije van teritorije Ruske Federacije.

 

Šojgu: Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

14.10 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

Pušilin: Snage republika Donbasa prebacuju se na donjecki pravac 

13.48 - Snage republika Donbasa prebacuju se na donjecki pravac nakon oslobođenja Luganske Narodne Republike, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Ruska humanitarna misija dostavila je humanitarnu pomoć za civile u Lisičansku

13.40 - Paketi humanitarne pomoći

 

 

ŽESTOKE REČI RUSKOG FUNKCIONERA "Ukrajina je teroristička država"

13.20 - Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je danas da Ukrajina čini sve da osigura da moskovske trupe ne prekinu specijalnu vojnu operaciju na granicama samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike na istoku Ukrajine, prenela je agencija RIA Novosti.

Posledice granatiranja Donjecka

13.02 - Dva vodovoda i rudnik ostali bez struje

 

 

Republičkog preduzeća "Voda Donbasa"

13.01 - Prema informacijama republičkog preduzeća "Voda Donbasa" u borbenim dejstvima bez struje su ostali Severni i Kujbiševski vodovod Donjecka, napisao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

Takođe, kao posledica granatiranja od strane ukrajinskih snaga bez struje je ostao rudnik Zasjadko u Donjecku, pod zemljom se nalazi 66 rudara, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. 

Zelenski: Postoje provokacije iz Pridnjestrovlja

12.45 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da postoje "manje provokacije" od strane Pridnjestrovske Moldavske Republike.

- Postoje provokacije iz Pridnjestrovlja, male su, ali postoje - rekao je Zelenski tokom onlajn konferencije na vladinom okruglom stolu.


Trenutna situacija na Slavjanskom frontu

12.21

 

 

Šojgu: Zapad do sada isporučio Kijevu više od 28.000 tona naoružanja

12.13 - Zapad je do sada Ukrajini isporučio više od 28.000 tona vojnog tereta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju u resornom ministarstvu.

Prema njegovim rečima, Zapad nastavlja masovno da isporučuje naoružanje kijevskom režimu, u nadi da će tako produžiti trajanje sukoba u Ukrajini.

Misija milosrđa


12.11 - Humanitarni fond "Misija milosrđa" preneli su humanitarnu pomoć jednom od podsektora Ministarstva odbrane LNR.

 

 


 

Narodna milicija uništila ukrajinsku artiljeriju

11.53 - Narodna milicija DNR saopštila je da su savezničke snage tokom proteklog dana uništile dva višecevna bacača raketa "Uragan", tri "Grada" i više od 60 pripadnika ukrajinskih snaga.


Zastave pobede

11.21 - Nad oslobođenim Lisičanskim vijore se zastave pobede

 

 

Oboren još jedan ukrajinski Su-25

10.50 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je lovac Vazdušno kosmičkih sila oborio ukrajinski jurišni avion Su-25.

PVO je takođe oborila tri drona, tri balističke rakete "Točka U" i osam raketa iz višecevnih raketnih bacača.

 

Zelenski: Ukrajina mora da postane najslobodnija


10.22 - Oporavak Ukrajine se ne odnosi samo na ono što treba da uradimo posle naše pobede ili u narednim godinama, već i na ono što treba da uradimo upravo sada.

- To nije samo obnova zidova koje smo imali i koji su uništeni granatiranjem. Ukrajina mora da postane najslobodnija, najmodernija i najbezbednija zemlja u Evropi – u svakom smislu te reči, posebno u pogledu našeg okruženja. Siguran sam da ćemo to učiniti - istakao je Zelenski.

 

U protekla 24 časa

10.15 - U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 700 projektila iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm - saopštila je Narodna milicija DNR.

Počinje da radi nova vlada Hersonske oblasti

09.49 - Od 5. jula počinje da radi nova vlada Hersonske oblasti, saopštila je regionalna vojno-civilna administracija na svom Telegramu i dodala da će se Hersonska oblast rukovoditi ruskim modelom.

Porošenko kupuje vozila za vojsku

09.48 - Bivši predsednik Ukrajine biznismen Petro Porošenko objavio je snimak na kom stoji ispred vozila italijanske proizvodnje "Šild".

Belorusija zamrzava akcije stranaca u 190 kompanija

09.47 - Belorusija je saopštila danas da zamrzava akcije stranaca u 190 beloruskih kompanija, uključujući i u softverskoj firmi EPAM Sistems i Lukoilu Belorusija, kao odgovor na sankcije Zapada uvedene toj zemlji zbog, kako navodi Rojters, njene podrške invaziji Rusije na Ukrajinu i kršenja ljudskih prava.

Slike rata

09.24

 

 

UKRAJINI POTREBNO DO 65 MILIJARDI DOLARA Navedena cifra deo je šireg plana za dugoročnu obnovu zemlje

08.58 - Ukrajinska vlada je naznačila danas da joj je potrebno do 65 milijardi dolara ove godine za pokriće njenih potreba za finansiranjem, jer se suočava sa kontinuiranim ekonomskim i budžetskim poremećajima zbog ruske invazije.

 

Ukrajinske snage ponovo gađaju

08.46 - Ukrajinske snage ispalile su raketu iz taktičkog raketnog kompleksa „Točka U“ na Stahanov u LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Vojska Ukrajine gađala je tri oblasti Donjecka projektilima kalibra koje koristi NATO. Za 35 minuta ispaljeno je 15 projektila kalibra 155 milimetara, kao i četiri mine kalibra 120 milimetara.

Japan proširio sankcije protiv Rusije i Belorusije

08.44 - Japan je uveo zabranu izvoza za 90 organizacija iz Rusije i Belorusije zbog situacije u Ukrajini, navodi se u biltenu japanskog Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija.

Novi sankcioni spisak uključuje 57 fizičkih lica i šest organizacija iz Rusije, a među njima su, između ostalih, šef vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo i njegov zamenik, vice-premijer Dmitrij Grigorenko, porodica vlasnika „Severstalja“, violočelista Sergej Roldugin i njegova supruga, kompanija „Almaz-Antej“, fabrika za proizvodnju aviona „Iljušin“ i drugi.

 

Ruske snage izvele su danas raketni napad na Nikolajev

08.39 - Ruske snage izvele su danas raketni napad na Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Naveo je da su spasioci i ekipe hitne pomoći već na terenu, prenosi Unian.

Za sada nema infomracija o eventualnim žrtvama niti materijalnoj šteti.

Gađana Kurska oblast Rusije

08.14 - Ukrajinske snage ponovo su gađale Kursku oblast Rusije, napisao je na Telegramu gubernator te oblasti Roman Starovojt.

 

 

Otkrivena zagonetka u vezi sa ukrajinskom zastavom na Zmijskom ostrvu

 

08.00 - Zastava je dopremljena na ostrvo helikopterom. Ona će sačekati da stigne vojska i onda se zavijoriti - rekla je Gumenjuk.

 

 

GENERALŠTAB ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

07.30 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje.

Rezničenko: Raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast

 

07.22 - Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne administracije Valentin Rezničenko

 

 

Natalija Gumenjuk: Bacili smo zastavu na Zmijsko ostrvo, jos nije podignuta

07.09 - Portparol operativne komande Jug ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk izjavila je da je zastava Ukrajine bačena na Zmijsko ostrvo iz helikoptera, ali da još nije podignuta.

Oboren ukrajinski avion

07.00 - Oboren ukrajinski avion

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading