FINSKA I ŠVEDSKA SU UŠLE U NATO Sve članice potpisale protokol
Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Obe zemlje podnele su prijave u maju, prekidajući svoje dugogodišnje neutralne statuse, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

- Ovo je dobar dan za Finsku i Švedsku i dobar dan za NATO. Sa 32 nacije za stolom bićemo još jači i naši ljudi će biti još bezbedniji dok se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da "vrata NATO ostaju otvorena evropskim demokratijama koje su spremne i voljne da doprinesu našoj zajedničkoj bezbednosti".

Sa potpisanim protokolima o pristupanju, svaka od 30 zemalja članica NATO sada mora da ih ratifikuje u skladu sa svojim pojedinačnim nacionalnim procedurama.

Finska i Švedska imaju istoriju saradnje sa NATO kao partnerske zemlje, uključujući prisustvo NATO sastancima i učešće u vojnim vežbama.

Kao buduća članica alijanse, Švedska će doprineti bezbednosti svih saveznika, rekla je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde na početku današnjeg sastanka.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao je da se njegova zemlja raduje saradnji sa saveznicima u NATO na očuvanju "bezbednog i prosperitetnog evroatlantskog regiona".

Zajedno smo jači u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i principa demokratske slobode i vladavine prava, kazao je Havisto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading