BUKTI DIPLOMATSKI RAT Finska železnica zaplenila skoro hiljadu ruskih teretnih vagona
EPA

Pošto je finski VR počeo da redukuje železnički saobraćaj s Rusijom u aprilu, kada je Evropska unija uvela sankcije na isporuke ruskog uglja, sudski izvršitelji su zaplenili 865 vagona iz Rusije, piše u pismu Ruskih železnica upućenog u junu Ministarstvu saobraćaja.

Finske izvršiteljske vlasti su navele u izjavi za Rojters da su zamrzle imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, među kojima i imovinu transportnih firmi, u vrednosti od najmanje 82 miliona evra, u okviru sprovođenja sankcija EU.

BELORUSIJA UZVRATILA UDARAC ZAPADU! Strancima uvela sankcije, zamrznute akcije u 190 kompanija

Portparolka VR-a Taina Kuitunen potvrdila je u imejlu da u Finskoj ima "oko 800 jedinica sankcionisanih teretnih vozila u ovom trenutku" i da kompanija nastoji da što pre otpremi u Rusiju one koji nisu zaplenjeni.

Šef logistike u VR-u rekao je finskim medijima u martu da se u toj zemlji nalazilo oko 5.000 ruskih železničkih vagona kada je kompanija odlučila da obustavi saobraćaj s Rusijom i da su nameravali da ih vrate, ali su sudski izvršitelji naredili da se deo zapleni.

Zaplenjeni vagoni pripadaju kompanijama koje su ili direktno pogođene sankcijama EU ili čijim su akcionarima uvedene sankcije pa su odustali od vlasničkihg udela u firmama.

Iz Uralhem-Transa, čiji je bivši vlasnik Dmitrij Mazepin ustupio kontrolu nad kompanijom nakon što je u martu dospeo pod sankcije EU, nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a ruska državna lizing kompanija GTLK, kojoj su uvedene sankcije EU, odbila je komentar.

Ruske železnice su takođe odbile komentar, a iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili na Rojtersov upit.

(UKRAJINA UŽIVO) Oboren još jedan ukrajinski Su-25; Intenzivno granatiranje Donjecka (FOTO/VIDEO)

Komentari (1)

Loading
Slaven

05.07.2022 14:34

Da li su zemlje EU postale Divlji zapad? Vratile se u 11 vek,otimacina radi bogacenja i.buducih zvanja i titula.