REZIME 131. DANA  "Pakao na zemlji": Ukrajinski borci opisali kako izgleda ratovati s Rusima (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 130. dana:

- Podoljak odgovorio Peskovu uslovima Kijeva

- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je sinoć da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem, "zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje".

- Peskov: "Ukrajina će morati da prihvati ruske zahteve"

131. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO:

Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

22.45

 

 

Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

22.19 - Švedska i Finska završile su danas pregovore o pristupanju NATO u sedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Oboren avion

22.05

 

 

Ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck

21.38 - Četiri dečija vrtića, jedna stambeni blok, škola, preduzeće i rudnik oštećeni su artiljerijskom vatrom tokom današnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin u intervjuu TV kanalu Rusija-24.

Obraćanje Zelenskog

21.21

 

 

Liz Tras: Rusija da nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini

20.47 - Rusija treba da pomogne u nadoknadi štete koju je nanela Ukrajini tokom "užasnog rata", a zvaničnom Kijevu je takođe potrebna pomoć da oživi svoju narušenu ekonomiju, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras na marginama konferencije o oporavku Ukrajine, koja se održava u Luganu, prenosi Rojters.

Putin najavio nastavak ofanzive

20:19 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori, prenela je Izvestija.

U saopštenju za javnost navedeno je da je Putin decidan u vezi sa nastavkom ofanzive.

"Pakao na zemlji"

20:01 - Borci OD Ukrajine o bitkama u Donbasu protiv ruskih trupa: „Pakao na zemlji“.

Ovako su ukrajinski vojnici komentarisali situaciju na frontu u intervjuu za "Asošijeted pres".

 

Velika Britanija pojačala sankcije

19:46 - Britanska vlada dodala je imena šest pojedinaca i jedne kompanije na svoju listu sankcionisanih zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Sankcije omogućavaju "zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa određenih osoba, entiteta ili tela uključenih u destabilizaciju Ukrajine... ili onih koji ubiraju koristi od podrške Vladi Rusije", saopštilo je britansko ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

Granatiranje ukrajinskih vojnih objekata kod Harkova

19:31 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi uništavanje dve stanice Oružanih snaga Ukrajine, sedam komandnih centara i skladišta municije.

 

Rusija i Venecuela saglasne po pitanju američkih poteza

19:12 - Moskva i Karakas su jednoglasni da je postupak Sjedinjenih Američkih Država da blokira imovinu raznih zemalja na stranim računima otvorena pljačka, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Snimljen ukrajinski "HIMARS" u pokretu ka poziciji

18:55 - Lokacija nije objavljena, ali se navodi da je zastao na teritoriji Ukrajine i ispalio nekoliko raketa na Ruse.

Snimak prikazuje kretanje baterije, zatim njeno razmeštanje i vatreno delovanje uz preoznatljivo poziranje komandira baterije. U pitanju je šestocevni kontejner sa raketa i to dva puta po tri cevi.

 

 

Eksplodiralo rusko skladište sa municijom

18:40 - U selu Jakovlivka, u blizini Jasinovate, eksplodiralo je skladište ruskih snaga, javili su ukrajinski izvori. U pitanju je region Donjecka.

 

 

Ukrajinski dron bombardovao Popovku

18:22 - Ukrajinski dron je bacio bombu na selo Popovka u Kurskoj oblasti, na teritoriji Ruske Federacije, objavili su ruski izvori na Tviteru.

 

 

Nove eksplozije u Harkovu

18:05 - Ukrajinski mediji izveštavaju o eksplozijama u Harkovu. Prema ruskim izvorima, u toku je raketiranje "Solcenpekom".

 

 

Požar na železničkoj infrastrukturi u blizini Donjecka

17:50 - Kako navode ruski izvori, u pitanju su posledice granatiranja koje se desilo ranije tokom dana.

 

 

Premijerka Švedske stigla u Ukrajinu

17:34 - Premijerka Švedske Magdalena Anderson i predsednik Ukrajine danas su se susreli u zvaničnoj poseti predsednice Vlade ratom zahvaćenoj zemlji.

Kako se navodi, ovo je njena prva poseta Kijevu.

 

 

Šta je ostalo iza ukrajinske armije u LNR

17:11 - "Neprijatelj je izbačen iz LNR, ali je ostavio poklone. Tokom akcije čišćenja, hrabriji vojnici su pronašli prikriveno skladište sa municijom za streljačko oružje i bacače granata", javili su ruski izvori.

 

 

Novinari pod vatrom

16:58 - Dopisnici TSN-a bili su na udaru vatre u Mikolajevskoj oblasti tokom sata hvatanja novog materijala za maraton

 

Stanovnici Donjecka navikli na granatiranja

16:44 - Snimatelj je zabeležio reakcije građana na jedan od udara projektila ukrajinskih snaga na Donjeck.

 

 

Granata je pala u blizini železničke stanice.

Belorusija na udaru?

16:33 - Britanija je saopštila da će sutra uvesti nove ekonomske, trgovinske i transportne sankcije Belorusiji zbog podrške te zemlje ruskom napadu na Ukrajinu.

Novi paket kaznenih mera će obuhvatiti zabranu uvoza i izvoza robe u vrednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz proizvoda za preradu nafte, prodaju komponenti za napredne tehnologije, izvoz luksuzne robe, kao i uvoz beloruskog gvožđa i čelika, prenosi Rojters.

"Grad" tukao po DNR

16:12 - Ukrajinske snage su do 15 časova ispalili na teritoriju DNR više od 400 jedinica municije, uključujući i iz višecevnih bacača raketa "Grad", saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Zelenski poziva zemlje da pomognu obnovu Ukrajine

15:56 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas učesnike međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine da se pridruže nacionalnom planu za obnovu te zemlje. 

U švajcarskom gradu Luganu počela je dvodnevna međunarodna Konferencija o obnovi Ukrajine, koju je otvorio ukrajinski lider, prenosi Ukrinform. 

Lavrov o krizi sa Bugarskom

15:45 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi, kao i da će Moskva odgovoriti na proterivanje 70 ruskih diplomata iz Sofije.

Ukrajini je potrebno najmanje 750 milijardi dolara

15.22 - Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan rekonstrukcije nakon ruske invazije, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal na međunarodnoj Konferenciji za obnovu Ukrajine koja je počela u Švajcarskoj.

Putin izdao novo naređenje 

14.39 - Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da nastavi ofanzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti zauzela oblast Luganska.


Ruske snage "moraju da nastave svoje misije prema već odobrenim planovima", rekao je Putin tokom televizijskog razgovora sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

"Nadam se da će se u njihovim sektorima sve razvijati kao što je bilo u Lugansku", rekao je on.

Ove izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, dajući Rusima i proruskim separatistima punu kontrolu nad Luganskom. Zajedno, Lugansk i susedni Donjeck čine region Donbas bogat rudom koji je meta Moskve.

Požar u Donjecku

14.16 - Požar koji je izbio u Donjecku nakon ukrajinskog granatiranja. Granate su pogodile parking u Petrovskom okrugu. Za sada nema informacija o poginulima i povređenima.

 

 

Marijupolj trenutno

14.02 - Ukrajinski Telegram kanali objavili navodni izgled Mariupolja

 

 

Kompletan snimak Putinovog sastanka sa Šojguom

13.51

 

 

 

Putin: Svi zaslužni u ratu u Ukrajini da budu odlikovani
 

13.45 - Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom da "svi zaslužni učesnici specijalne operacije u Ukrajini" budu odlikovani.

Putin je čestitao ruskim trupama koje su "oslobodile" samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR), o čemu ga je Šojgu i lično obavestio na današnjem sastanku koji prenosi televizija.

 

Vojna operacija na Zmijskom ostrvu je završena

13.40 - Na ostrvu je postavljena ukrajinska zastava, objavljeno je u pres centru Južnog odbrambenog cilja.

 

 

 

Šojgu o daljem planu specijalne operacije

13.37 - Ruska vojska nakon preuzimanja kontrole nad LNR nastavlja specijalnu vojnu operaciju, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin neće čestitati Bajdenu Dan nezavisnosti
 

13.35 - Ruski predsednik Vladimir Putin ove godine neće čestitati američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i Amerikancima Dan nezavisnosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je razlog to što je ova godina vrhunac neprijateljske politike SAD prema Rusiji, prenosi RIA Novosti.

Peskov je dodao da se zato slanje čestitke u takvim uslovima teško može nazvati prikladnim.

"Spaljena pustinja": "Ako postoji pakao na Zemlji, to je bio Severodonjeck"

13.24 - Ukrajinski vojnici koji su se vratili s bojišta na istoku zemlje opisali su uslove koji su vladali u borbama za velike gradove u regiji Lugansk.

Govorili su posebno o borbi za Severodonjeck, koji su Rusi nedavno potpuno okupirali.

Poručnik Volodimir Nazarenko (30), zamenik poručnika bataljona Sloboda ukrajinske nacionalne garde, bio je u Severodonjecku kad je došla naredba o povlačenju iz tog grada.

Osam raketa tipa "Uragan" na Kijevski okrug Donjecka

12.52 - Ukrajinske trupe su u 12.40 ispalile osam raketa iz višecevnog bacača raketa „Uragan“ na Kijevski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U Marijupolju vode nema i dalje

12.33 - U Mariupolju, problem vode ostaje glavni problem grada. Pristup ima do 3% stanovnika grada.

 

 

Konašenkov: Kijev izgubio kontrolu nad tri brigade

12.23 - "Zbog uspešne ofanzive ruskih trupa u LNR, Kijev je izgubio kontrolu nad tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i jednom brigadom teritorijalne odbrane koje su se povlačile" - rekao je Konašenkov.

Peskov: Operacija teče po planu

12.10 - "Specijalna operacija Rusije u Ukrajini teče po planu i napreduje u skladu sa postojećim planovima", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Što se tiče pitanja daljih taktičkih koraka, to je na Ministarstvu odbrane. Mogu samo da kažem: operacija ide po planu, kreće se u skladu sa postojećim planovima i korigovanjima - odgovorio je Peskov na pitanje da li treba očekivati intenziviranje dejstava savezničkih snaga u DNR i u harkovskom pravcu.

Putin se danas sastaje sa Šojguom

11.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin će se danas sastati sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom

4.5 miliona Ukrajinaca ušlo u Poljsku

11.41 - Više od 4,5 miliona ljudi ušlo je u Poljsku iz Ukrajine od 24. februara ove godine, a više od 2,5 miliona ljudi se vratilo, piše TASS.

Ispaljeno 20 raketa na Goljmovski

11.12 - Ukrajinske snage su u 10.40 ispalile 20 raketa iz višecevnog bacača raketa "Grad" na Goljmovski u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Rusi oborili ukrajinski Su-25

11.09 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski borbeni avion Su-25 u vazdušnoj borbi na nebu iznad DNR, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

- Tokom vazdušne borbe u oblasti Jasne Poljane u Donjeckoj Narodnoj Republici, ruski lovac je oborio Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - navodi se u izveštaju.

Čestitke za LNR iz svemira

10.48- Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice čestitali su oslobođenje Lisičanska, i samim tim cele Luganjske Narodne Republike.

Donjeck - nakon granatiranja


10.17 - Nakon granatiranja, iznad Donjecka se diže stub dima.

 

Posledice granatiranja na ukrajinskoj granici

10.15 - Ispaljena vatra na naselje Bilopolj u Sumskoj oblasti, ukupno je zabeleženo više od 70 napada.
 

 

Guverner Harkova: Ruske snage pogodile srednju školu

10.01 - Ruske snage pogodile su srednju školu u okrugu Harkov jutros u četiri sata, navodi se u izveštaju guvernera tog regiona Oleha Sjunjehubova, a nema izveštaja o žrtvama. Kao rezultat granatiranja, stambene zgrade, farme, garaže i ostali objekti, uništeni su - dodao je on, prenosi Gardijan.

Dolazak kući posle osam godina

09.54 - Zamenik komandanta 7. brigade Narodne milicije LNR Andrej Skori vratio se u rodni Lisičansk, gde nije bio 8 godina - od početka vojne konfrontacije u Donbasu.

 

Kanada će direktno iz fabrike poslati Ukrajini 39 oklopnih vozila-točkaša LAV ACSV Super Bison

09.40 -Prvobitno je ovaj kontingent bio namenjen opremanju jednog mehanizovanog bataljona kanadske vojske ali je usled komplikovanja situacije u Ukrajini odluka preinačena.

 

Situacija na frontu oko Harkova

09.37 - Ruske 2 btG jačine 1500 ljudi ojačane sa 20-30 tenkova pokušavaju da zauzmu utvrđeni naseljeni punkt Pitomnik.

U ovoj akciji ostvareni određeni teritorijalni uspesi. Gubici nepoznati. Istvoremeno izvršeni artiljerijski udari u sadejstvu sa VKS po koncentracijama ukrajinske vojske u samom gradu Harkov, kao i Cirkuni i Petrovka.

Ukrajinska artiljerija uzvratila po pozicijama ruske vojske koja se razvija na potezu Kazačoj-Rubežnoe.

 

U plamenu skladišta građevinskog materijala

09.18 - Rusija ponovo gori.

U Tuvi su u plamenu skladišta građevinskog materijala površine skoro 3.000 kvadratnih metara. Inače, Tuva je domovina ministra odbrane Ruske Federacije Šojgua. Grad se nalazi na skoro 4.500 km od Ukrajine.

 

Većina Austrijanca misli da će rat trajati i iduće godine

09.10 - Austrijanci ne veruju u pobedu Ukrajine u ratu protiv Rusije i računaju s tim da će borbe biti nastavljene i iduće godine, proizilazi iz istraživanja instituta "OGM".

Samo 19 odsto Austrijanaca je mišljenja da će se rat u Ukrajini završiti još ove godine, dok čak 68 odsto polazi od toga da će rat trajati duže.

NEMCI REŽIRAJU PREOKRET Spreman dokument kojim Evropa priznaje poraz, Putin pred velikom pobedom?

08.49 - Kako saznaje “Špigl”, Evropska komisija priprema dokument sa pojašnjenjima primene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode ali u ograničenim količinama, onima koje su uporedive sa isporukama iz vremena pre ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija se zalaže za proširenje Saveta bezbednosti UN

08.44 - "Neophodno je proširiti Savet bezbednosti UN na afričke, azijske i latinoameričke zemlje kako bi on bio "demokratskiji"- smatra ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

- Savet bezbednosti UN se trenutno praktično pretvorio u scenu na kojoj zapadne kolege "sprovode propagandu", iznoseći svoje stavove kao konačnu istinu - konstatovao je diplomata govoreći na plenarnoj sednici Globalnog mirovnog foruma UN u Pekingu.

Raketni kompleks „Iskander“ 

08.41 - Raketni kompleks „Iskander“ na borbenom dežurstvu u zoni specijalne operacije.

 

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u DNR

08.19 - Ispaljeno pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatirana Pantelejmonovka

08.10 - Na Pantalejmonovku je ispaljeno šest granata kalibra 152 milimetra, a nakon toga je gađana Novobahmutovka, na koju je ispaljeno 12 mina kalibra 120 milimetara.

UKRAJINSKI GENERALŠTAB Ruske snage pokušavaju da uspostave kontrolu nad naseljima Bogorodičnoje, Mazanovka i Dolina

07.55 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se ruske snage konsoliduju u Lisičansku i da pripremaju ofanzivu u pravcu Slavjanska.

Navedeno je da su ruske trupe u pravcu Kramatorska izvršile artiljerijsku pripremu i prešle reku Severski Donjec, prenosi Unian.

Glasne eksplozije u Makejevki


07.44 - U noći na ponedeljak, 4. jula, raketne snage Oružanih snaga Ukrajine izvele su nekoliko udara na gradove u pozadini Donjecke Narodne Republike. Lokalni telegram kanali počeli su da izveštavaju o glasnim eksplozijama.


Pod vatrom ukrajinske vojske našle su se Snježno, Torez i mikrookrug Zeleni u Makejevki.

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nagovestio je da Kijev čeka nove isporuke oružja sa Zapada

07.37 - "Ako komanda naše vojske povuče ljude sa nekih tačaka fronta na kojima neprijatelj ima najveću vatrenu nadmoć, a to se konkretno tiče Lisičanska, to znači samo jedno: vratićemo se zahvaljujući našoj taktici, zahvaljujući povećanju isporuka savremenog oružja" - rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Lukašenko Zapadu: Zar niste znali da Rusija i Belorusija imaju jedinstvenu vojsku?

07.22 - Minsk i Moskva neće dozvoliti da se oživi nacizam kao oružje kolektivnog Zapada usmereno protiv slovenskog sveta, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i dodao da je Minsk uvek podržavao i podržavaće Rusiju.

REZIME 131. DANA

EPA

 

Blumberg: EU planira da dodeli 500 milijardi evra pomoći Ukrajini

07.10 - Evropska unija planira da dodeli 500 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini kako bi joj pomogla da oživi ekonomiju, izvestio je Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima Blumberga, Evropska komisija traži opcije finansiranja, kao što su grantovi i zajmovi, prenosi agencija TASS.

Peskov: "Ukrajina će morati da prihvati ruske zahteve"

07.00 - Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading