MIGOVI STIŽU U POMOĆ UKRAJINI Evropska država šalje svoje lovce, a teren se sprema za paklene F-16
Foto: Printscreen

Razgovori i pripreme za slanje letelica "mig 29" iz perioda SSSR koje Slovačka poseduje traju već nekoliko meseci.

Donacije

- Pomoći ćemo Slovačkoj sve dok ne kupi nove avione, kako je dogovoreno. Ne vidim ovde nikakav problem, vlada će sigurno odobriti ovaj sporazum - rekao je Fijala tokom televizijskog razgovora sa slovačkim premijerom Eduardom Hegerom.

Veruje se da slovačka armija poseduje 12 letelica tipa "mig 29", koje su ostale nakon raspada SSSR. Spekulacije o donaciji ovih aviona Ukrajini počele su nedugo nakon početka ruske invazije na tu zemlju. Prvi je o tome govorio Đuzep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, koji je otkrio da će članice EU iz istočne Evrope vojno pomoći Ukrajini sovjetskim avionima. Spekulisalo se da će Poljska i Bugarska, koje takođe poseduju ove letelice, poslati Ukrajini avione, ali to je demantovano. Poljska je čak predlagala da njeni avioni "mig 29" budu Kijevu dostavljeni preko NATO baze "Ramštajn" u Nemačkoj. Prema ranijim planovima, Slovačka je eskadrilu "mig 29" trebalo da zameni sa 14 američkih letelica F-16 do kraja ove godine ali je plan odložen za period do kraja 2024.

Logistika

Prebacivanje slovačkih aviona u Ukrajinu predstavlja izazov. Ukoliko oni budu preleteli granicu, Rusija to može smatrati ratnim činom, što bi uvuklo NATO u rat protiv Moskve. Prebacivanje kopnom rizikuje da avioni budu meta ruskih projektila čim uđu u Ukrajinu. Od početka ruske invazije Slovačka je Ukrajini poslala vojnu pomoć vrednu 160 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

05.07.2022 03:19

Sponzore fasizma Rusi treba da ostave bez gasa i.nedozvole da preko.leta nabave gas radi skladistenja. Posebno Rusi moraju prestati prodavati sponzorima fasizma prodaju energenata po dosadasnjim cenama kojima su omogucavali fasistima i.zlikovcima da n.bazi.jeftih energenata ostvaruju enormne profite i.rast svojih ekomomija . .mogu.da kupuju.ali da cena omoguci i Rusiji isti rast ekonomije .to je princip.jednakih davanja