LETI PERJE U SBU Zelenski smenjuje šefa tajne službe
Foto AP

Ivan Bakanov (47), prijatelj Zelenskog iz davnih dana, koji je vodio njegovu kompaniju povezanu sa industrijom zabave, a potom i njegovu predsedničku kampanju, na tankom je ledu.

- Ivan Bakanov je uz Zelenskog još od kada je ovaj od komičara iz mesta Krivi Rog postao popularni vođa nacije, poznat izvan granica Ukrajine. Imenovanje Bakanova 2019. godine kritikovale su mnoge opozicione stranke koje su tvrdile da neko takav nije sposoban da vodi tajnu službu za prikupljanje obaveštajenih podataka - piše portal Politiko.

Mnogi u Kijevu sada tvrde da on nije adekvatno odgovorio na rusku invaziju 24. februara i da je nije na pravi način komandovao ogromnim odeljenjem od preko 30.000 agenata.

- Stari prijatelji, Zelenski i Bakanov, retko pričaju ovih dana, osim kada su vladini poslovi u pitanju. U ovo trenutku, veći deo dnevnih operacija SBU vodi se iz predsedničke kancelarije i pod komandom ljudi koji su još u milosti kod Zelenskog – rekao je jedan ukrajinski zvaničnik.

Jedan od glavnih razloga koji su primorali Zelenskog da razmišlja o otpuštanju bliskog prijatelja je bitka za grad Herson, koji je nedavno pao pod rusku kontrolu.

General Serhij Krivoručko, šef direkcije SBU u Hersonu, naredio je svojim oficirima da evakuišu grad pre nego što su ruske trupe ušle u njega, protivno naređenjima Zelenskog, navodi portal.

- U međuvremenu, pukovnik Igor Sadohin, njegov pomoćnik i šef Antiterorističkog centra, navodno je dojavio ruskim snagama koje su krenule na sever sa Krima o lokacijama ukrajinskih mina. Zauzimanje Hersona je omogućilo ruskim snagama kritično uporište u južnom regionu, mnogi zvaničnici smatraju da neko mora da plati za to, i upiru prstom u Bakanova – ističe Politiko.

Zelenski je Sadohina i Krivoručka optužio za veleizdaju i oni su uhapšeni u Ukrajini. Treći visoki oficir SBU, general Andrej Naumov koji je bio šef unutrašnje bezbednosti agencije, pobegao je par dana pre početka sukoba. Uhapšen je nedavno u Srbiji po poternici Interpola, a kod sebe je navodno imao 600.000 evra, 125.000 dolara i drago kamenje. Ukrajinski mediji navode da se Kijev trenutno bori za njegovo izručenje.

 

Veća od britanske MI 5

Služba bezbenosti Ukrajine je naslednica KGB-a iz sovjetskog doba. Sa više od 30.000 zaposlenih, SBU je više od sedam puta veća od britanskog MI5 i skoro je ista kao američki FBI koji zapošljava 35.000 ljudi, uprkos tome što je Ukrajina čak 16 puta manja od SAD.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading