RATOM ZAROBLJENO ŽITO Ukrajinski silosi krcati ali izvoz je nemoguć
Foto: Pixabay/A.V.

Šef Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli rekao je da se ne radi više samo o Ukrajini, veći i o najsiromašnijim zemljama sveta:

„Molim predsednika Putina, ako uopšte ima srca, da otvori luke.“

Ta organizacija UN do sada je polovinu zaliha žitarica pribavljala u Ukrajini. Ali, tamo su silosi krcati bez načina da se žito izveze iz zemlje.

Glavna luka, Odesa, praktično je odsečena. „Neke teretne brodove su Rusi pogodili“, kaže Petr Obučov iz gradskog veća tog crnomorskog grada za kanal Frans 24.

„Pred Odesom ima mnogo morskih mina, prolaz nije siguran.“

Obučov ne veruje u brza rešenja poput uspostavljanja morskog koridora. „I da se rat danas završi, trebalo bi nam najmanje pola godine da očistimo more i opet pokrenemo luku“, kaže on.

Pre rata Ukrajina je preko svojih luka izvozila šest miliona tona žita i semena suncokreta mesečno. Sada samo u Odesi stoji 57 brodova sa oko milion tona žita koje bi moglo da propadne. Vlasnik jedne luke kaže: „Apsolutno je mirno. Samo galebovi i vrane. Pet hiljada radnika nije na poslu.“

„U luci u Odesi sam video silose pune pšenice i kukuruza, spremnih za izvoz“, opisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ono što je video tokom posete. „To ima dramatične posledice za siromašne nacije. Treba nam globalni odgovor.“

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading